Çift Terapisinde Sık Karşılaşılan 6 Engel

Çift terapisi bağınızı güçlendirebilir. Ancak hangi engellerle karşılaşabilirsiniz? Bugün hazırlıklı olabilmeniz için onlara bir göz atacağız.
Çift Terapisinde Sık Karşılaşılan 6 Engel

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çift terapisi, bir ilişkideki taraflar için ilişkilerinin belirli yönlerini iyileştirebilmeleri ve sahip oldukları bağı güçlendirebilmeleri için bir fırsattır. Bununla birlikte, çift terapisinde yolunuza çıkabilecek bazı yaygın engeller vardır.

Bir çift terapisi seansında, ilişkinizin iletişim, duyguları yönetme ve hatta cinsel yaşamınızı etkileyen sorunlar (libido eksikliği, can sıkıntısı vb.) gibi yönleri üzerinde çalışırsınız. Bu makalede, çift terapisinde başarıyı engelleyebilecek yaygın engellere bir göz atacağız.

Çift terapisinde sık karşılaşılan engeller

1. Partnerinizin değişmesini istemek

çift terapisi
Çift terapisi, ilişkinin her iki üyesi için de emek vermeyi gerektirdiği unutulmamalıdır.

Seansa giden birçok çift, eşini değiştirmek istedikleri için bunu yapar. Terapiye gitmenin partnerinin beklentilerine uyacak şekilde değişmesini ve istedikleri kişiye dönüşmesini sağlayacağını düşünürler.

Bununla birlikte, İntegral Davranışsal Çiftler Terapisi: Duygusal Kabul Üzerine Vurgulu Bir Modelin Genel Tanımı makalesinin çok iyi bir şekilde anlattığı gibi, “hastaların partnerinin davranışını değiştirmeye çalışmaktan vazgeçmesi” çok önemlidir.

2. Partnerinizi suçlamak

Partnerini suçlamak, ilişkilerde bir davranış kalıbı haline gelen ve çift terapisindeki diğer yaygın engellerden biridir. Kendi sorumluluğunuzu kabul etmeden partnerinizi suçlamak büyük bir hatadır.

Her tür ilişkide aklınızda bulundurmanız gereken şey, ilişkiyi iki kişi oluşturduğu için her iki üyenin de sorumluluğun bir parçası olduğudur. Bu nedenle, her zaman şunu göz önünde bulundurmak önemlidir: İlişkideki her bir kişi çifti terapiye götüren soruna nasıl katkıda bulunur?

3. Çift terapisinde yetersiz iletişim

tartışan çift
Çoğu durumda, çift terapisi, eşler arasındaki iletişimi geliştirmeye çalışır.

“Kötü” iletişim, birçok çift için bir zayıflıktır. Pek çok çiftte genellikle konuşulmayan düşünceler ve duygular, gizlenen sırlar ve hissettiklerini etkili bir şekilde ifade etmekten kaçınmak için bir dizi strateji mevcuttur.

Terapi sırasında bunun üzerinde çalışacaksınız, ancak kötü iletişim değişmezse, umduğunuz sonuçları alamazsınız. Bu nedenle, daha iyi iletişim için küçük adımlar atmaya başlamak önemlidir.

4. Çift terapisinde gizli niyetler

Terapiye ihtiyaç duyulan aslında kişilere zarar veriyorsa (şiddet, kötü muamele, istismar), gizli niyetler de söz konusu olabilir. Örneğin, istismarcı bir partner, diğerini benlik saygısını baltalamak için deli olmakla suçlamaya çalışabilir.

Bu olduğunda, ayrı terapi seanslarının yapılıyor olması önemlidir. Aslında, bireysel seanslar yapmak ve sonra bunları çift seanslarıyla birleştirmek daha iyidir. Birisinin gizli niyetleri varsa, muhtemelen “Bireysel seanslara ihtiyacım yok, buradayım çünkü yardıma ihtiyacı olan kişi partnerimdir” diyebilir. Bu durumda, terapistin devreye girmesi ve bireysel seanslar sunması gerekir.

5. Var olmayan çözümlerin aranması

aile terapisi
Terapist, çözüm aramanıza ya da çözüm mümkün olmadığı zaman sonla yüzleşmenize yardımcı olacaktır.

Çift terapisindeki diğer bir yaygın engel, bir partnerin gerçekte olası bir çözüm olmadığında çare aramaya devam etmesidir. Bu, farklı nedenlerle olabilir:

  • Duygular aynı değil: Aşkınız sadece şefkat ya da arkadaşlığa dönüştü ve ne kadar savaşırsanız savaşın, geri dönmek imkansız.
  • Farklı yaşam planları: Örneğin, eşlerden biri çocuk sahibi olmak isteyebilir, diğeri istemeyebilir veya biri yabancı bir ülkede yaşamak isteyebilir, diğeri istemez.

Çift terapisinde bu konular üzerinde çalışabilir misin? Cevap Evet. Terapi, ilişkiye ışık tutmanıza, sağlıklı bir şekilde ayrılmanıza ve yas tutma sürecinde ilişkideki her bir kişiye yardımcı olmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, en sağlıklı çözümün ilişkiyi barışçıl bir şekilde sona erdirmek olabileceğini de unutmamak gerekir.

6. Tedaviyi yarı yarıya bırakmak

Çift terapisindeki son yaygın engel, terapiyi terk etmektir. Bu pek çok durumda söz konusu olabilir – sadece çift terapisinde değil, bireysel seanslarda da bu durum mümkün olabilir.

Bunun nedeni, terapide kişiliğinizin beğenmeyebileceğiniz bazı yönlerini analiz etmeniz, üzerinde çalışmanız ve bunlara bir göz atmak zorunda kalmanız olabilir. Bu tabii ki hiç de kolay bir durum değil.

Kendinizin bazı yönlerini (sorumluluk, iletişim, vb.) iyileştirmeniz için size araçlar vermeleri, zor ve zaman alıcı bir süreçtir. Bazı insanlar “zaman kaybetmeye” hazır değildir ve bu yavaş ilerleyen süreç konusunda öfkelenir.

Bununla birlikte, büyük sorun, ilişkinin zamanla daha da kötüye gidecek aynı sorunları yaşamaya devam etmesidir. Sonuç, her iki partnerin de hiçbir şey öğrenemedikleri için daha güçlü ayrılmadığı yıkıcı bir ayrılık olabilir.

Çiftler için terapiye gitmek çok zenginleştirici bir süreç olabilir. Aslında terapiye gitmek için her zaman kötü bir yerde olmanıza gerek yoktur. Her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için yılda en az bir kez gidebilirsiniz. Tıpkı doktora gitmek gibi, bir psikologa gitmek de önemli ve sağlıklıdır!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aragón, R. S., & Díaz-Loving, R. (2003). Patrones y estilos de comunicación de la pareja: Diseño de un inventario. Anales de Psicología/Annals of Psychology19(2), 257-277.
  • De la Espriella Guerrero, R. (2008). Terapia de pareja: abordaje sistémico. Revista colombiana de psiquiatría37(1), 175-186.
  • Ibaceta, Francisco. (2011). Violencia en la Pareja: ¿Es Posible la Terapia Conjunta?. Terapia psicológica29(1), 117-125.
  • Tapia-Villanueva, Luis, & Molina P, María Elisa. (2014). Primera entrevista en terapia de pareja: co-construcción de un encuentro situado. Revista chilena de neuro-psiquiatría52(1), 42-52.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.