Tartışma Sırasında Soğukkanlı Kalabilmek için 5 Nokta
Hepimiz bir tartışmaya girip sakinliğimizi kaybettiğimiz anları hatırlarız. Tartışma sırasında duygularımız bizi alt eder ve söylemek istediğimiz şeyi etkili ve yapıcı bir şekilde savunmayı beceremeyiz.
Yeri geldiğinde tartışmayı bilmek kolay değildir. Bu bize öğretilen bir şey de değildir. Ne yazık ki, kişisel ve mesleki yaşamınızda bu gergin ve karmaşık diyaloglara girmekten başka seçeneğin olmadığı zamanlar yaşanır.
Kontrollü, zeki ve kendini kaybetmeden nasıl tartışacağınızı öğrenirseniz, zihninizi açık ve kendini ifade etmeye hazır tutabilirsiniz. Bugün, duygularınızı mümkün olduğunca kontrol etmenize yardımcı olacak 5 stratejiden bahsetmek istiyoruz.
“Cahillerle tartışmak imkansızdır.”
– Immanuel Kant
1. Karşınızdakini tanıyın ama en önemlisi kendinizi tanıyın
Başkalarını tanımak bilgeliktir ancak kendini bilmek aydınlanmadır. Peki, iyi tartışabilmek için neden kendimi tanımalıyım?
- Soğukkanlılığınızı korumak için iç gücünüzü ve benlik saygınızı kullanmalısınız.
- Eğer karşınızdaki kişi “neden bahsettiğini bilmiyorsun” ya da “egon çok büyük” gibi şeyler söyleme hatasına düşerse, bunların hiçbiri sizi etkileyemeyecek, çünkü zaten siz kim olduğunuzu biliyorsunuz.
- Böylece doğru olmayan şeyler sizi incitemez.
- Bir tartışmayı başarılı şekilde tamamlamak için karşınızdaki kişinin zayıf noktalarını da bilmelisiniz.
- Örneğin, karşınızdaki kişinin benlik saygısının düşük olduğunu ya da güvensizliğini agresifliğe vurarak açığa çıkardığını bilmek, rahat ve kendinizden emin olmanızı sağlayacaktır.
- Kendinizle ve karşınızdaki kişiyle nasıl bağlantı kuracağınızı bilmek, daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır.
2. Tartışma sırasında olumsuz duygularınızı kapatın
Bir tartışmada soğukkanlılığınızı korumak istiyorsanız, olumsuz duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Öfke, gurur, kızgınlık, hırçınlık, endişe… Bunların hepsi “tırnaklarınızı çıkarıp” savunmaya girmenize neden olur.
“Saldırı moduna” geçtiğiniz bir an olur ve o an kontrolü kaybettiğiniz, mantıksal olarak tartışmayı bıraktığınız ve kendinizi hiçbir yere varmayan suçlamalara indirgediğiniz andır.
Böyle durumlarda dizginleri ele almak için şunları yapın: Kendinize dışarıdan bakın. Tartışmaya sakin ve huzurlu şekilde dışarıdan baktığınızı düşünün.
Orada kimse size zarar veremez. Artık kendinizi kucaklamak için güvendesiniz. Şimdi, durumu anlamlı bir noktaya çekebilmek için neler yapabileceğinizi düşünün.
İlginizi çekebilir: Duygusal Boşlukla Mücadele Etmek İçin İçinizdeki Size Bağlanmanın 5 Yolu
3. Hemen cevap vermeyin
Tartışma hiçbir yere gitmiyorsa ve katılımcılar birbirlerini dinlemiyorsa, çirkin sözcüklerin ve yapıcı olmayan eleştirilerin ortaya çıkması uzun zaman almaz.
Er ya da geç, birileri pişman olacakları şeyler söyler. Bu şekilde davranmanın amacı nedir? Elbette bunun bir anlamı yok.
- Üretken bir tartışma yapmak ve sakinliğinizi korumak için, yanıt vermeden önce zaman ayırmanız çok iyi bir fikirdir. Acele etmeyin.
- Diğer kişinin söylediklerini dikkatlice dinleyin. Analiz edin.
- Bunun sizi nasıl etkilediğini gözlemleyin ve ardından vereceğiniz yanıtını dikkatli bir şekilde düşünün.
- Bununla birlikte, gerginliği arttıracak şekilde cevap vermemeniz de önemlidir.
Eğer tartışmanın hiçbir yere gitmediğini, sadece birbirini incitmek ve olumsuz duyguları dışa vurmak konuşulduğunu görüyorsanız, tartışmayı sonlandırın. Unutmayın, bazı tartışmalar buna değmez.
4. Derin nefes alın
Sinirli halde bir tartışmanın ortasındaysanız, beyniniz bunu adeta bir tehdit gibi algılar. İşte o zaman bir dizi reaksiyon başlatır: Kalp atışlarınız hızlanır, titremeye başlarsınız, solunumunuz zorlaşır, ağzınız kurumaya başlar ve karnınız ağrır…
Böyle anlarda soğukkanlılığınızı korumak için nefesinizi kontrol etmekten daha iyi bir şey yoktur. Bunu yapmak için iyi bir yol, derin ve yavaşça nefes alıp vermektir. Huzurlu bir zihin daha iyi düşünür.
Buna da bir göz atın: Bu 5 Nefes Alma Tekniğiyle Kan Basıncınızı Düşürün: Kesinlikle İşe Yarıyor!
5. İç huzurunuzu eğitin: yaşamın gündelik zorluklarına hazır olun.
Günlük hayatımız bizden çok şey talep eder: iyi tartışmak, hayal kırıklığı ile uğraşmak, eleştiri ve yaşamın genel küçük olumsuzluklarıyla yüzleşmek.
İçeride hazır olmak, dışarıdan gelen zorluklarla yüzleşmemize yardımcı olacaktır. Bunu yapmak için, aşağıdaki alıştırmaları uygulamaya koymak çok yardımcı olacaktır:
- Dikkati geliştirin
- Egzersiz ya da bir spor yapın
- Duygularınızı sanat yoluyla dışarı vurun: yazı yazın, dans edin, resim yapın…
- İçinizi besleyin; özgüveninizi ve kendinize olan saygınızı arttırın. Değerleriniz üzerinde çalışın.
- Kelime dağarcığınızı geliştirin, mantığınız üzerinde çalışın, her türlü konuşmada kullanabileceğiniz stratejiler geliştirin ve uygulayın. Bunlar kendinizden emin olmanıza ve rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.
Genel olarak, bu basit önerileri uygulamaya koymak için beklemeyin. Eminiz, bir dahaki sefere dayanamayıp bir tartışmaya girdiğiniz zaman çok daha etkili ve yetenekli davranacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Berkman, E. T., Livingston, J. L., & Kahn, L. E. (2017). Finding the “self” in self-regulation: The identity-value model. Psychological Inquiry, 28(2-3), 77–98. https://doi.org/10.1080/1047840X.2017.1323463; texto completo
- Kochin, M. S. (2009). From Argument to Assertion. Argumentation, 23(3), 387–396. https://doi.org/10.1007/s10503-009-9147-x
- Schwind, J. K., McCay, E., Beanlands, H., Schindel Martin, L., Martin, J., & Binder, M. (2017). Mindfulness practice as a teaching-learning strategy in higher education: A qualitative exploratory pilot study. Nurse Education Today, 50, 92–96. https://doi.org/10.1016/j.nedt.2016.12.017
- Yurtsal, Z., & Özdemir, L. (2015). Assertiveness and problem solving in midwives. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 20(6), 647. https://doi.org/10.4103/1735-9066.170016