Böbrek Yetmezliğinin Gözden Kaçan 8 Belirtisi
Böbrekler bütün vücut sağlığı için çok büyük rol oynar. Göğüs kafesinin altında yer alırlar ve günde 120 ila 150 litre arası kan işlerler. Böbrek yetmezliği bir insanın hayatını kabusa çevirebilir.
Düzgün işleyen böbrek kanda sıvı ve atık tutulumunu önler, alyuvar üretir ve kan basıncını kontrol eder. Bu nedenle böbrek sağlığındaki değişiklikler yaşam kalitesini düşüren ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Böbrek yetmezliği en yaygın hastalıklardan biridir ve hastaların çoğu bunu erken teşhis edebilmektedir. Çünkü böbrek yetmezliği belirtileri başka yaygın hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir, birçok insan onlara yeterince ilgi göstermez. Erken teşhisin tedavi için anahtar değerinde olduğunu aklınızda tutmalısınız. Aşağıda sizlere 8 uyarı sinyalinden bahsedeceğiz.
1. Böbrek yetmezliğinin göstergesi olarak ödem veya enflamasyon
Böbrek yetmezliğinde oluşan zorluklar dokularda sıvı tutulumuna veya enflamasyona yol açabilir. Bazı farklı hastalıklar da aynı belirtiyi gösterir, ama bir çok durumda bu böbrek yetmezliğinden kaynaklıdır.
Şişkinlik vücudun şu bölgelerinde görülür:
- Bacaklar
- Ayaklar
- Ayak bilekleri
- Yüz
- Eller
- Karın bölgesi
2. Böbrek yetmezliğinden dolayı cilt sorunları
Böbrek yetmezliği toksinlerin vücutta birikmesine sebep olur, bu da cilde taşınır. Bu, akne, kurdeşen ve yoğun kaşınma gibi çeşitli cilt sorunlarına yol açar. Bunlar genelde krem veya losyonlarla azaltılabilir ama bunu yapmanın en etkili yolu böbreklere detokstur.
3. İdrarda görülen değişimler
İdrarda değişiklik kolayca görülebilir ve bu böbrek hastalıklarının en belirgin göstergelerinden biridir. Bu değişimler arasında şunlar bulunur:
- İdrara çıkarken baskı veya zorlanma.
- İdrarda kan.
- Koyu renkli idrar veya ağır kokulu idrar.
- İdrarın miktarında artma veya azalma.
- Köpüklü idrar.
- Geceleri idrara çıkma ihtiyacında sıklaşma.
- İdrarı tutamama, kaçırma.
- İdrara çıktıktan sonra yanma hissi.
Bu yazıyı da okuyunuz: Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorununa Karşı Egzersizler
4. Halsizlik
Bu organın ana amaçlarından biri eritropoietin isimli kanda oksijenin taşınabilmesi için alyuvar üretimini destekleyen bir hormonu da üretmektir.
Eğer böbreklerinizden biri çökerse, bu maddenin üretimi azalacaktır ve bunun sonucunda da kendinizi yorgun hissedeceksiniz. Bu nedenle, artan yorgunluk hissi, kas ağrısı ve konsantrasyonda sıkıntı yaşamak, böbrek sorunlarının bir belirtisi olabilir.
5. Üşüme hissi
Böbrek yetmezliği kandaki alyuvar sayısını azaltır ve kansızlık riski artar. Bu tür reaksiyonların yanı sıra enerji eksikliği duyup aşırı üşüme yaşayabilirsiniz, bu da insanı hasta eder.
Bu durumdan muzdarip insanlar genelde güneşe çıksalar bile üşümeye devam eder ve titreme bile yaşayabilirler.
6. Bel ağrısı
Keskin bel ağrısı veya yan tarafta ağrı böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Bu ağrı polisistik böbrek hastalığı, böbrek taşları veya karaciğer sorunlarıyla bağlantılıdır. Bu da genelde zamanla artarak daha da acı verir.
Bu yaygın sırt ağrısıyla karıştırılmamalı, bu durumlarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
7. Ağızda metalik bir tat
Böbrek hastalıkları kanda toksinleri arttırır ve etkilenmiş hücrelerde çeşitli bozukluklara sebep olur. Bir çok insan yemek yerken kötü bir tat duyar ve yedikten sonra ağız kokusu deneyimler.
Ağızlarında amonyak gibi metalik bir tat olur, bazı yemeklerden hoşlanmazlar, bu da besin dengesinde düşmeye sebep olur.
8. Mide bulantısı ve kusma
Birden bire gereksiz yere sürekli mide bulantısı ve kusma yaşamak böbreklerin doğru işlemediğine dair bir belirtidir. Atıklardan tamamen kurtulamadığı için vücut bu belirtileri daha sık gösterir ve iştah kaybı oluşur. Böbrek yetmezliği göstergeleri kişiden kişiye ve ciddiyetine göre değişir.
Eğer yukarıdaki belirtilerden iki veya daha fazlasını yaşıyorsanız tıbbi bir kontrolden geçmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Hricik, D. E., Browning, P. J., Kopelman, R., Goorno, W. E., Madias, N. E., & Dzau, V. J. (1983). Captopril-induced functional renal insufficiency in patients with bilateral renal-artery stenoses or renal-artery stenosis in a solitary kidney. New England Journal of Medicine, 308(7), 373-376.
-
Mann, J. F., Gerstein, H. C., Pogue, J., Bosch, J., & Yusuf, S. (2001). Renal insufficiency as a predictor of cardiovascular outcomes and the impact of ramipril: the HOPE randomized trial. Annals of internal medicine, 134(8), 629-636.
-
Nash, K., Hafeez, A., & Hou, S. (2002). Hospital-acquired renal insufficiency. American Journal of Kidney Diseases, 39(5), 930-936.
-
Los riñones y su funcionamiento | NIDDK. Retrieved from https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/rinones-funcionamiento
-
Cambios de color u olor en la orina – Trastornos renales y del tracto urinario.” Manual MSD. Web. Apr 24, 2020