Böbrekleri Temizleyen Karpuz Çekirdeği Çayı
Herkes karpuzun sağlıklı, besleyici ve ferahlatıcı olduğunu bilir. Karpuz yaz mevsiminin resmi meyvesidir. Karpuzun çekirdeklerini çıkararak yemeye alışkınız. Dahası artık piyasada karpuz, çekirdeği olmadan satılıyor; böylece tüketicinin çekirdekleri çıkarmasına gerek kalmıyor.
Ama bu küçük çekirdeklerin sağlığınız için çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Doğru oranda ve doğru biçimde kullandığınızda, karpuz çekirdekleriyle hazırlayacağınız bir çayı tüketmek detoks ve böbrekleri güçlendirmek için muhteşemdir.
İlginizi çekebilir: Karpuz Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey
Karpuz çekirdeklerinin faydaları
Kim karpuzu sevmez ki? Bu meyve yazın en iyi dostumuzdur çünkü vücuda su, mineral ve antioksidanlar kazandırır. Ayrıca su tutulumuyla savaşmakta birebirdir.
Ama birçok insan karpuzun çekirdeğini tükürür veya ayıklar çünkü çekirdek yemeye alışkın değillerdir veya bu fikri rahatsız edici bulurlar. Ancak çekirdekleri tükürerek çok şey kaybediyor olabiliriz. İşte şimdi sizlere karpuz çekirdeğinin harika faydalarından söz edeceğiz.
1. Bağırsakları çalıştırır
Birçok meyve çekirdeği hafif bağırsak çalıştırıcı etkiye sahiptir ve sindirimi güçlendirir. Karpuz çekirdekleriyse, mesela çilek çekirdeklerine oranla çok daha etkilidir. Bütün bunları öğrendikten sonra karpuz çekirdeklerinden çay yapıp içebilir ve kabızlıkla savaşabilirsiniz.
2. Vücuda detoks yapar ve böbreklere iyi gelir
Karpuz çekirdeklerinden yapılan çay, yüzyıllardır böbrekleri temizlemek ve böbrek taşlarını düşürmek için kullanılır. Bu çekirdekler birikmiş atıkları ve toksinleri vücuttan atarak böbreklerin işlevini koruyup böbrek taşlarının oluşumunu önler. Böbrek sağlığının yanı sıra bu çekirdekler ayrıca kan dolaşımını arttırır.
3. Bolca enerji içerir
Karpuz çekirdekleri likopen açısından zengindir. Likopen, domateste de bulabileceğiniz çok güçlü bir antioksidandır. Yüksek oranda magnezyum ve çinko içerir.
Karpuz çekirdeğinin kalorisi çok düşüktür. Aynı zamanda bolca enerji içerdiği için yorgun hisseden insanlara çok uygundur. Ayrıca yataktan kalkmakta sıkıntı çektiğiniz günler için de birebirdir.
Böbrekleri temizlemek için karpuz çekirdeğinden nasıl çay yaparsınız?
Bu gerçekten çok kolay. Bu şifalı çay, böbrek problemi çeken herkes için çok faydalıdır. Ayrıca idrar yolu hastalıkları çekenler için de mükemmeldir. Aşağıdaki adımları uygulayın:
Malzemeler
- 40 gram karpuz çekirdeği (organik karpuz kullanmalısınız)
- 1 litre su
- 150 gram dilimlenmiş karpuz
Hazırlanışı
- İlk adım suyu kaynatmak. Kaynama noktasına geldiğinde mikserden geçirdiğiniz veya iyice ezdiğiniz karpuz çekirdeklerini içine atın. Böylece daha kolay pişer.
- Çekirdekleri kaynayan suya ekledikten sonra yarım saat pişirin. Ateşten alın ve karışımın bir saat dinlenmesini bekleyin. Sıvıyı süzün ve şifalı suyunuzu saklayın.
- Dilimlenmiş karpuzları da çayınıza ekleyip mikserden geçirin. Bu karışımı buzdolabında, tadı bozulmaması için tercihen cam bir şişede saklayın.
Karpuz çekirdeği ile yaptığınız çayı nasıl içeceksiniz?
- Bu çayı oda sıcaklığında tüketmelisiniz. Sabah boş mideye bir bardak için. Sonra yemeğiniz bittiğinde yarım saat geçince bir bardak daha için. Bu tedaviyi her hafta iki gün boyunca istediğiniz sonuçlara ulaşana kadar uygulayın.
- Çayınıza şeker eklememeniz önemli. Eğer yine de tatlandırıcı istiyorsanız içine bir kaşık, yani 25 gram kadar bal atın. Ayrıca bu meyveyi marketlerde sadece yazın bulabileceğinizi ama çekirdeklerini yılın her zamanında satın alabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.
- Bu tedavinin sizin için nasıl gittiğine bakın. 40 gram çekirdeği aşmamayı unutmayın. Çay yapmak karpuz çekirdeğinden yararlamak için en iyi yöntemdir çünkü çiğ yediğiniz zaman sindirilmezler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Erhirhie, E. O., & Ekene, N. E. (2013). Medicinal Values on Citrullus lanatus ( Watermelon ): International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences.
- Siddiqui, W. A., Shahzad, M., Shabbir, A., & Ahmad, A. (2018). Evaluation of anti-urolithiatic and diuretic activities of watermelon (Citrullus lanatus) using in vivo and in vitro experiments. Biomedicine and Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.10.162