Boğaz Enfeksiyonu İçin 4 Antibiyotik Tedavisi
Yaygın olarak görülen soğuk algınlığı ve grip vakaları sonbahar ve kış aylarında artar. Boğaz ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, balgam ve öksürük sıkça rastlanan belirtilerdir. Gribin en yaygın belirtilerinden biri de boğaz enfeksiyonu durumudur. Belirtiler kişilere göre farklılık gösterebilir. Ana semptomlar şöyle sıralanabilir:
- Özellikle yemek yerken veya yutkunurken boğazın acıması veya rahatsızlık duyulması
- Boğaz çevresindeki bölgede kızarıklık
- Boğaz şişliği
- İltihap
Boğaz enfeksiyonu sebepleri nelerdir?
İki tür boğaz enfeksiyonu vardır. Bir tanesi virüs kaynaklı olandır, diğeri ise bakteriyel enfeksiyondur.
Virütik: Grip, soğuk algınlığı ve mononükleoz gibi yaygın hastalıkların kaynağı virüs olabilir.
Bakteriyel: Bu tür enfeksiyonlar hemen tedavi edilmesi gereken daha ciddi hastalıklardır. En yaygın enfeksiyonlar streptokokus, hemofilus ve mikoplazma olarak sıralanabilir.
Boğaz enfeksiyonu için 4 antibiyotik tedavisi
1. Sarımsak çayı
Sarımsak bulabileceğiniz en etkili doğal antibiyotiklerden biridir. En fazla iyileştirici özellik taşıyan bitkilerden biri olarak kabul edilir. Özellikle de enfeksiyonları engelleme ve onlarla savaşma konusunda etkilidir.
Malzemeler
- 3 diş ezilmiş sarımsak
- 2 bardak su (500 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynama noktasına getirin.
- Kaynayınca 3 diş ezilmiş sarımsağı ekleyin ve birkaç dakika demlenmeye bırakın.
- Çayı 7 dakika soğutun, bir fincana alın ve hemen için.
Bu yazıyı da okuyun:
2. Ekinezya çayı
Ekinezya bağışıklık sistemini uyarmasıyla bilinir. Soğuk algınlığını engeller ve gribi tedavi etmede etkilidir. Ekineazya, bakterileri öldürmeye şartlanan diğer antibiyotiklerden farklı olarak, savunma mekanizmanızı güçlendirir, vücudu bakteri ve virüslerle savaşması için hazırlar. Belirtileri azaltır ve iyileşme süresini hızlandırır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı ekinezya çiçeği (15 g)
- 2 bardak su (500 ml)
- 1 çay kaşığı bal (7.5 g)
Hazırlanışı
- Ekinezya çiçeklerini içine attığınız suyu kaynatın.
- Ocaktan alın ve 7 dakika bekletin.
- Sonra sıvıyı bir fincana dökün ve bir çay kaşığı balı ekleyin.
- Bu çayı, sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde iki kez tüketin.
3. Zencefil çayı
Zencefil vücuttaki virüslere ve bakterilere saldıran harika antibiyotiklerden biri. O da bağırsaklardaki belli mikroorganizmaların büyümelerini durdurmak için onlarla savaşıyor. Bu da sizin iyileşme gücünüzü artırıyor.
Malzemeler
- 1 parça zencefil kökü
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynayıncaya kadar ısıtın ve içine zencefili atın.
- 5 dakika daha kaynamasına izin verin ve ocaktan alın.
- Bu suyu bir fincana dökün ve hemen tüketin.
Bu yazıyı da okuyun:
4. Soğan çayı
Bu sebze soğuk algınlığı ve diğer hastalıklarla savaşma konusunda harikadır. İçerdiği C vitamini, izotiyosiyanatlar ve kersetin gibi enfeksiyon giderici maddeler sayesinde yaralanmaları, kireçlenmeyi, iltihaplanmayı ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılabilir.
Soğan solunum yolunun açılmasına yardımcı olarak öksürük ve burun tıkanıklığı gibi grip belirtilerini azaltır. Ayrıca balgam söktürücü işlevi görerek balgamın temizlenmesine yardımcı olur.
Malzemeler
- 1 adet soğan
- 2 bardak su (500 ml)
Hazırlanışı
- Önce soğanı yıkayın, soyun ve doğrayın.
- Suyu ısıtın ve soğanı ekleyin.
- Kaynayınca ocağı kapatın ve 7 dakika bekletin.
- Süre dolduğunda, oluşan sıvıyı bir kupaya dökün ve için.
Pek çok insan boğaz enfeksiyonunun yarattığı rahatsızlık verici hissi deneyimlemiştir. Bazen o kadar acır ki yemek bile yedirtmez. Bu harika çaylar sayesinde durumunuzun kötüye gitmesini engelleyebilir ve birkaç gün içinde tekrar ayağa kalkabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pelucchi, C., Grigoryan, L., Galeone, C., Esposito, S., Huovinen, P., Little, P., & Verheij, T. (2012). Guideline for management of acute sore throat. Clinical Microbiology and Infection. https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
- Mclsaac, W. J., White, D., Tannenbaum, D., & Low, D. E. (1998). A clinical score to reduce unnecessary antibiotic use in patients with sore throat. CMAJ. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.020966
- Gonzales, R., Bartlett, J. G., Besser, R. E., Cooper, R. J., Hickner, J. M., Hoffman, J. R., & Sande, M. A. (2001). Principles of appropriate antibiotic use for treatment of acute respiratory tract infections in adults: Background, specific aims, and methods. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-134-6-200103200-00013