Boğaz Temizlemek için Karbonatla Gargara Yapmak
Boğaz temizlemenin en iyi yollarından biri gargara yapmak olarak görülür. İnsanlar genellikle gırtlaklarını temizlemek için gargara yaparlar. Gargara yapmak şunlar gibi pek çok şeye yarar:
- Dişlerdeki plakları temizlemek
- Nefesi ferahlatmak
- Grip belirtilerini azaltmak
- Boğaz ağrısını azaltmak
Bu makalede, ağız temizliği için karbonat kullanmanın faydalarından, karbonatın özelliklerinden ve boğazınızı nasıl temizleyip sağlıklı kıldığından bahsedeceğiz.
Karbonat
Karbonat, vücuttaki asit ve baz dengesinin sağlanmasına katkıda bulunan karbonik asitlerden oluşan sodyum hidroksitten oluşan bir tuzdur. Su ile temas ettiğinde alkalin tepkimesi gösterip ardından tamamen çözünen beyazımsı bir pudradır.
Bu madde her markette bulunabilir. Ayrıca, avantajlarından biri yutulunca zehirlememesidir; bu yüzden çeşitli tatlıların hazırlanmasında kabartma tozu kullanılır. Karbonatın kullanıldığı şunlar gibi binlerce alan vardır:
- Kötü kokuları bastırır.
- Bulaşıkları ve mutfak eşyalarını temizler.
- Yüzeyleri temizler.
- Lekeleri çıkarır.
- Meyve ve sebzeleri temizler.
- Yüzde ve ciltte pullanmayı önler.
- Yüz ve saç maskelerinde kullanılır.
- Diş ve makyaj fırçalarını temizlemede kullanılır.
- Antiasttir.
- Böcek ilaçlamada kullanılır.
Ayrıca, dişleri beyazlatacak doğal maddeleri içerdiği gibi karbonattan ev yapımı diş macunu da yapılabileceği için; ağız hijyenini sağlamak adına harika bir maddedir. İçerdiği maddeler, nefesi ferahlatmaya yarar ve tartar ve dişte delik oluşumunu azaltır.
Dişleri temizlediği ve sağlıklı olmalarını sağladığı gibi, boğaz için de aynı şeyi yapar.
Boğaz Temizleyici Solüsyon
Sıcaklıklar düştüğünde pek çok insan hasta olur. Boğaz ağrısı ve burun akıntısı gribin en yaygın belirtilerindendir.
Bunu da okuyun: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin 7 Yolu
Muhtemelen üşütüp boğazınızın çok kuruduğu ve bu yüzden yiyecek içecekleri yutarken zorlandığınız zamanlar olmuştur. Bu durumlardan kurtulmanın en iyi yollarından biri su ve karbonatla gargara yapmak. Boğazınızı evdeki malzemelerle temizlemek için basit, ucuz ve etkili bir yöntemdir.
İçindekiler
- 1 bardak sıcak su
- 1 çay kaşığı karbonat
Nasıl Yapılır?
- Bardaktaki sıcak suya bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra, karbonat tamamen çözünene dek iyice karıştırın.
- Küçük yudumlar alarak mümkün olduğu kadar boğazınızın derinliklerine doğru yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yapın.
- En sonunda karışımı tükürün. Yutmanıza gerek yoktur.
- Bardağı bitirene dek aynı şeye devam edin.
Karbonat su ile birleştiğinde boğaz iltihaplarının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca, mikroplu, bakteriye maruz kalmış ve mukuslu alanları temizler. Yalnızca boğaz ağrınıza iyi gelmeyecek, aynı zamanda daha kolay iyileşmenizi sağlayacaktır. Rahatsızlık devam ederse, bu karışı günde iki ya da üç kez kullanabilirsiniz.
Diğer bir seçenek de limon suyu kullanmaktır. Limonun antibakteriyel özellikleri vardır. Limon suyu, boğazınızın temizlenmesine ve dezenfekte edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, bademcik iltihabı gibi durumlardan kaynaklanabilecek ağrıyı da hafifletir.
Bunu da okuyun: Boğazınızda Plak Olduğunu Anlamanın 6 Yolu
İçindekiler
- 1 adet limonun suyu
- Yarım bardak su
- 1 çay kaşığı karbonat
Nasıl yapmalıyız?
- Karbonat ve limon suyunu bir kap suya koyup karıştırın.
- Karışımı boğazınızda tutup yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yapın.
- Karışımı tükürün ve bunu günde üç ya da beş kez tekrar edin.
Karbonat ve limon suyu karışımı harikadır. Boğazdaki rahatsızlığı hafifletir, nefesiniz tazeler ve boğazınızı temizlemek için harika bir solüsyondur.
Karbonat Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fakat karbonatın, özellikle yutarsanız, yan etkileri de olduğunu unutmayın. Genelde bu yan etkileri pek görmezsiniz fakat bilmenizde fayda vardır. Bunlar:
- Bulantı
- Kusma
- Mide ekşimesi
- Flatülans
- Kas zayıflığı
- Anksiyete
- Zor nefes alma
Bu olası yan etkilerden ötürü, doktorunuza danışıp sağlığınız için ne miktarda ve ne şekilde karbonat kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Al-Abri, S. A., & Kearney, T. (2014). Baking soda misuse as a home remedy: Case experience of the California Poison Control System. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/jcpt.12113
- Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Putt, M. S., & Milleman, K. R. (2008). A four-week clinical study to evaluate and compare the effectiveness of a baking soda dentifrice and an antimicrobial dentifrice in reducing plaque. Journal of Clinical Dentistry.
- Li, Y. (2017). Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.1016/j.adaj.2017.09.006