Bademcik Taşı Sorunu Yaşadığınızı Anlamanın 6 Yolu

Hiç boğazınızda tahriş ya da rahatsızlık hissettiğiniz fakat sebebin bademcik taşı olup olmadığından şüphe duyduğunuz oldu mu? Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Bademcik Taşı Sorunu Yaşadığınızı Anlamanın 6 Yolu

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Bademcik taşı oluşumu, streptokok (strep boğaz) gibi bakterilerin neden olduğu akut bademcik iltihabının bir belirtisidir. Bu hastalık, yetişkinleri olduğu kadar çocukları da etkiler; özellikle de cisimleri ağızlarına sokma eğilimi gösteren küçük yaştaki bireyler, enfeksiyonun yayılmasını kolaylaştırır.

Bazı durumlarda, bademcik taşı, akut GABHS farenjiti ile birlikte görülür, bu da yutağı örten mukusun iltihaplanması anlamına gelir. Bu taş iltihapla doludur ve aşağıda verilen semptomlara neden olabilir:

  • Yüksek ateş
  • Kulak ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Yutkunmakta güçlük çekmek
  • Diğer belirtiler

Bu belirtilerin birkaçının (veya çoğunun) varlığını kendinizde fark ederseniz, uygun tedaviyi başlatmak için doktorunuza danışmalısınız.

Bademcik taşı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Boğaz ağrınız taştan kaynaklanıyorsa, bu durum, aşağıdaki semptomların bazılarına veya tümüne neden olabilir.

1. Yutarken Zorlanmak ve Ağrı

boğaz ağrısı

Ağrı yoğun olabilir ve yutkunma sırasında en rahatsız edici seviyeye ulaşabilir. Genellikle hafif bir kaşıntı olarak başlar, daha sonrasında yemek, içmek ya da tükürük yutmak gibi belirli şeyleri yapmak oldukça zor hale gelene kadar bu kaşıntı büyür.

Eğer bu durumun altında yatan neden bir bakteriyel enfeksiyon ise, bademcik taşı geniş alanlara yayılır ve ağrı güçlü ve can sıkıcı olabilir. Bu durumda, doktorunuz tarafından önerilen antibiyotik tedavisini takip etmek önemlidir.

2. Boğaz Ağrısı

kulak ağrısı

Virüs kaynaklı bir enfeksiyon durumunda, çenenizde ve başınızda ağrı hissedebilirsiniz. Bu durumda, problemi tedavi etmek için antibiyotikler işe yaramaz. Bu nedenle, doktorunuzahangi ilacın sizin için uygun olup olmadığını sormanız önemlidir.

3. Ağız Kokusu

kötü nefes

Bu her zaman gerçekleşmez; ancak, enfeksiyon streptokok bakterilerden kaynaklanıyor ise bazen ağız kokusuna neden olabilir. Bu durum, bakterilerin çoğalması nedeniyle oluşur.

4. Boyundaki Lenf Bezlerini Kontrol Edin

lenf bezleri

Lenf bezleriniz, boğazınızda bulunan mikropları yakalar ve yok eder. Eğer streptokok boğaz ağrınız varsa ve lenf bezleriniz iltihaplanmış ise, dokunduğunuzda hassasiyet gösterirler.

  • Kulağınızın önündeki alanı hissetmek için parmak uçlarınızı kullanın ve parmaklarınızı, kulağınızın arkasında dairesel olarak hareket ettirin.
  • Boynunuzun, çenenizin altında kalan kısmını kontrol edin, orada iltihaplı lenf bezleri bulmak oldukça yaygındır.
  • Ayrıca, çenenizin altını ve kulaklarınızla çeneniz arasında kalan kısmı da kontrol edin.
  • Parmaklarınızı, kulağınızın arkasına doğru dairesel olarak hareket ettirin.

Tüm lenf bezi alanı, boğazınızdaki enfeksiyon ve bademcik taşı nedeniyle iltihaplı hale gelmiş olabilir.

5. Dilinizi Kontrol Edin

dil çıkarmak

Streptokok boğaz ağrısına sahip olan kişilerde genelde, dilin boğaza yakın olan kısmında pütürlü kırmızı lekeler vardır. Bu lekeler, açık kırmızı ya da koyu kırmızı ve iltihaplı olabilirler.

6. Bademciklerinizi Kontrol Edin

bademcik sıkıntısı

Genel olarak, bademcik taşı, iltihaplı bademciklere neden olur. Bademcikler genellikle parlak kırmızı bir hal alır ve normalden daha büyük boyutlara ulaşır. Ayrıca beyaz ya da sarı renk lekeler ile kaplanmış olabilirler.

Boğazınızdaki taş, virüs kaynaklı olabilir. Bu duruma neden olan şey mevsimsel grip ise, antibiyotikler etkili olmayacaktır. Bu tür durumlar için, ev reçeteleri veya benzeri tedavi yöntemlerini tercih etmek en iyisidir.

Bu yazıyı da okumanızı öneririz: Boğaz Enfeksiyonu için 4 Antibiyotik Tedavisi

Farenjit için Doğal Reçeteler

Arnavut biberi, enfeksiyonun, derin doku yaralarına yayılmasını önleyen anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu biber, iltihaplanmaları hafifletir ve yanma hissini azaltır.

Arnavut Biberi ile Macun Nasıl Yapılır

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı Arnavut biberi
  • 1/2 bardak Hindistan cevizi yağı

Hazırlık

Bu reçeteyi hazırlamak için, biber ve Hindistan cevizi yağı ile bir macun yapmalısınız. Homojen bir karışım elde ettikten sonra, boğazınızın ve lenf bezlerinizin iltihaplı olan bölgelerine uygulayın.

Adaçayı

bir bardak ada çayı

Adaçayı, anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Bu çayı limon suyu ya da elma sirkesiyle karıştırın ve rahatsızlık hissini hafifletmek için onunla gargara yapın.

Hatırlayın

Streptokok boğaz ağrısı son derece bulaşıcıdır; bu hastalığı önlemek adına, aşağıda verilen birtakım hijyen önlemlerini almalısınız:

  • Ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Öksürdüğünüz zaman ağzınızı kapatın (tercihen omuz veya dirseğinizle, elinize değil).
  • Bardak, çatal, kaşık ve kişisel banyo eşyaları gibi eşyaları başkalarıyla paylaşmayın.
  • Yanınızda tek kullanımlık peçete bulundurun.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
  • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
  • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
  • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.