Boyun Kaynaklı Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi
Boyun ağrısı kaynaklı baş dönmesi; hayatımıza normal bir şekilde devam etmemizi engelleyen, rahatsız edici bir durumdur.
Bu sorunun belirtileri, boyunda uyuşma hissi, üşüme, boyunun ucunda gerginlik, baş dönmesi gibi semptomlardır. Ve maalesef bu durum, birçok kişi için kronikleşmiştir.
Omuriliğin boyun omuru da denilen bölümü; vücudumuzun, kafamızı düz tutmaya yarayan ve 7 parçadan oluşan bir bölümüdür. Duruş bozuklukları, yorgunluk ve stresten de en çok etkilenen parçamız olan omurilikteki sorunlar, bizi kötü bir baş dönmesiyle baş başa bırakabilir.
Boyun Kaynaklı Baş Dönmesinin Nedenleri
- Omurganın şekline etki eden değişiklikler, sinirlerin baskı yapmasına neden olur ve bu da, boyun bölgesinde sertliğe ve tutulmaya yol açar.
- Orta kulak ve görme duyuları ile boyunun hareketi arasında bir kopukluk olması; dengesizlik hissi yaratır. Bu durum, seyir halinde bir araç içinde olma hissine benzetilebilir.
- Bu durumda gözler bir hareketi algıladığında, orta kulak ve omurganın bazı bölgeleri aynı harekete cevap veremez ve bu da dengesizlik ve baş dönmesine sebep olabilir.
- Bu problemler, günlük hayatımızda bizim için sıkıntı yaratırlar. Boyunda aşırı duyarlılık oluşabilir ve bu durum baş korkusuyla boynumuzu hareket ettirmekten kaçınmamıza neden olabilir.
Boyun Kaynaklı Baş Dönmesinin Tedavisi
Önerilen Tedavi Yöntemleri
- Sıcak ve soğuk tedavi. Bu tedavide, öncelikle boyuna, 3-4 dakika boyunca buz uygulanır, hemen ardından da sıcak bir duş yapma, sıcak su torbası koyma gibi yöntemlerle sıcak kompres yapılır. Fakat bunu yaparken, cildinize zarar vermemeli ve sıcaklık veren malzemeleri gece boyunca cildinizle temas halinde tutmamalısınız.
- Mümkün olduğu kadar, ağır fiziksel aktiviteden kaçının. Boyun bölgesinin daha fazla zarar görmemesi için, ağır hareketlerden kaçınmak gerekir.
- Biberiye ve lavanta içeren küvet suyunda dinlenmek çok iyi gelir. Bu bitkiler, iltihap sökücüdür ve bel ve karın ağrısı gibi kas ağrılarını gidermede de kullanılırlar.
- Uyku düzeninize önem verin. Düzgün ve yeterli uyku uyumak, vücudun dengesini sağlamasına yardımcı olur ve günlük stres miktarını azaltır.
- Fiziksel terapi önemlidir. Vücudumuza ve sinir sisteminize iyi gelecek aerobik hareketler yapmak önemlidir. Boyundaki tutukluğu gidermek de çok önemlidir çünkü boyun ne kadar çok tutulmuşsa, orta kulak ve göz arasındaki bağ da o kadar düzensiz olacak ve bu durum baş dönmesine yol açacaktır.
Bunu da okuyun:
Baş Dönmesi Sorununa İyi Gelen Bitkiler
Gingko biloba
Beyinde kan dolaşımını güçlendirip, baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı gibi sıkıntıları gidermeye yardımcı olur. Gingko bilobanın çayını içebilir veya sağlık ürünleri satan dükkanlardan gingko hapı alabilirsiniz.
Zencefil
Mide bulantısı ve baş dönmesini önler. Sabahları, zencefil çayı içebilirsiniz.
Çarkıfelek çiçeği (Passiflora)
Boyun ağrısını tetikleyen sıkıntı ve stresi rahatlatmaya da yardımcı olan bu bitki, baş dönmesine de iyi gelir. Günde 2-3 kere, çayını içebilirsiniz.
Kırmızı şarap
Beyindeki kan dolaşımını artırmak için kullanılan kırmızı şarap, baş dönmesine iyi gelir. Ayrıca, kırmızı üzümün yapraklarıyla hazırlanmış çayı içmek de, kırmızı şarap içmek kadar etkilidir. Yapraklar kurutulduktan sonra demlenir ve bu şekilde yapılan çay günde birkaç kez içilebilir.
Papatya ve nane çayları
Bu iki çay da zencefil gibi, kusma, mide bulantısı ve baş dönmesini dindirmeye yardımcı olur. Bu çayları, istediğiniz sıklıkta tüketebilirsiniz.
B6 vitamini
Birçok araştırma sonucunda bu vitaminin, baş dönmesini azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Bu vitaminin içindeki prioksidin isimli madde, enzim ve aminoasitlerin vücuda yararlı hale getirilmesini kolaylaştırır ve böylece, mutluluk, enerji, kas performansı ve vücut dengesine iyi gelir.
B6 vitamininin vücudumuza faydaları çok önemlidir. Kemik sağlığını korumada, endişeyi gidermede, dengesizlik ve mide bulantısı gibi durumlarda etkilidir. B6 kapsülleri, eczanelerde satılır. Yetişkinler günde 1.3 mg, 8-13 yaş arası çocuklar ise 0.6 mg alabilirler.
B6 vitaminini; tam tahıllar, muz, patates, sarımsak, kestane, erik, fıstık, karnabahar, ıspanak gibi yiyeceklerden de alabiliriz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carrasco-Uribarren, A., & TRICAS MORENO, J. M. (2018). Efectividad de un protocolo de manipulación tracción en posición de reposo de la columna cervical superior en pacientes con mareo cervicogénico. Universidad de Zaragoza: Zaragoza, Spain. https://zaguan.unizar.es/record/75420#
- Combalia Aleu, A., Suso Vergara, S., Segur Vilalta, J. M., García Ramiro, S., & Alemany González, F. X. (2001). Síndrome del latigazo cervical. Med. integral (Ed. impr.), 38(3), 95-102.
- Grande-Alonso, M., Moral Saiz, B., Mínguez Zuazo, A., Lerma Lara, S., & La Touche, R. (2018). Biobehavioural analysis of the vestibular system and posture control in patients with cervicogenic dizziness. A cross-sectional study. Neurología (English Edition). http://doi.org/10.1016/j.nrleng.2016.06.006
- Molina Moreno, M. B., & Padilla, M. Efectividad de la terapia manual en el vértigo cervical.
- Otero-Velasco, E. F., Muñoz-Moreno, E. G., & Gomez-Calvache, L. J. (2019). Audiología y Mareo de Origen Cervical. Areté, 19(2), 49-60.
- Uehara Benites, M. A., Pérez-Garrigues, H., & Morera Pérez, C. (2009). Expresión clínica de las alteraciones del equilibrio en pacientes con síndrome de latigazo cervical. Acta Otorrinolaringológica Española. http://doi.org/10.1016/S0001-6519(09)71224-5
- Valda-Rodrigo, J., Benito-Orejas, J. I., & Alonso-vielba-varea, J. (2018). Revisión sobre el vértigo cervical.
- Ballesteros Lara T, Martínez Montes M, Delgado Sala A. Costilla cervical en el diagnóstico diferencial de una masa supraclavicular. Rev Pediatr Aten Primaria. 2014; 16( 61 ): 45-48.
- Martín Aragón S, Benedí J. Vértigo y mareo. Farmacia Profesional. 2004; 18 (5): 70-77.