Brimonidin: Kullanımı ve Yan Etkileri
Brimonidin isimli ilaçtaki aktif bileşen göz içindeki baskıyı (IOP) azaltmak için kullanılır. Bu nedenle medikal profesyoneller bu damlayı göz içi hipertansiyonu olan hastalar ve aynı zamanda açık açılı glokom tedavisi için tavsiye ederler. Bu yazıda brimonidinin kullanımından ve yan etkilerinden bahsedeceğiz.
Glokom, göz içi hipertansiyonun temel risk faktörüdür. Daha sonra göz içinde o kadar baskıya yol açar ki optik siniri zedeleyebilir ve şiddetli ve geri dönülmez şekilde görme kaybına neden olabilir.
Brimonidin nedir?
Brimonidin, alfa adrenerjik agonistler denen ve gözün içindeki sıvı miktarını azaltma işlevi gösteren bir ilaç sınıfına aittir.
Alfa adrenerjik agonistler, adrenaline benzer veya onunla aynı şekilde etki gösteren maddelerdir. Ayrıca sempatomimetik ilaçlar olarak da bilinirler. Bu, sempatik sinir sistemini taklit ettikleri anlamını taşır.
Sempatik sinir sistemi, otonom sinir sisteminin bölümlerinden biridir. Aşağıdakiler gibi bilinçsizce yapılan işlevlerden sorumludur:
- Göz bebeğinde genişleme
- Salya üretiminde azalma
- Sindirim organlarının baskılanması
Bunu da okuyun: Göz Kuruluğuna Karşı Doğal İlaçlar
Brimonidin nasıl kullanılmalı?
Brimonidin, oftalmik göz damlası olarak satılmaktadır. Yetişkinlerde ve ileri yaşlı hastalarda tavsiye edilen doz etki altında alan göze günde iki kez birer damla damlatılmasıdır. Dozlar arasında yaklaşık 12 saat aralık olmalıdır.
Kullanımı için tavsiyeler ve yönergeler
Kapak contası açılmışsa, bu ürünü kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Şişeyi açmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir.
- Öncelikle kafanızı geriye doğru eğin ve tavana bakın.
- Sonra alt göz kapağınızı hafifçe aşağı doğru çekin.
- Daha sonra şişeyi ters çevirin ve sorun olan gözünüzün içine bir damla damlayana kadar sıkın.
- Daha sonra gözünüzü kapatın.
- En iyi şekilde kullanmak ve olası sistemik emilimden kaçınmak için medikal profesyoneller, her bir damla uygulandıktan sonra, bir dakika boyunca gözyaşı keselerine basılmasını tavsiye ederler.
- Ayrıca eğer hastaların oftalmolojik olarak uygulamaları gereken birden fazla ilaçları varsa, her birini birbirlerinin arasında yaklaşık 15 dakika olacak şekilde uygulamaları gerekir.
- Hasta, ilacı açtıktan sonraki 28 gün içinde ilacı kullanmalıdır.
Brimonidin’in kullanımı ve yan etkileri
En yaygın yan etkiler şunlardır:
- Ağız kuruluğu
- Oküler hiperemi
- Oküler yanma ve kaşınma
- Baş ağrısı
- Uykulu olma
Ancak bunlar genellikle brimonidinin bırakılmasını gerektirecek kadar şiddetli olmayan geçici yan etkilerdir.
Yaygın olarak rastlanmayan yan etkilerden bazıları ise şunlardır:
- Göz yorgunluğu
- Işık fobisi veya ışığa karşı duyarlılık
- Şiş göz kapakları
- Asteni
- Nadir de olsa kalp çarpıntısı veya aritmi de oluşabilir.
Bu ilacın olası yan etkilerinden bazıları baş ağrısı ve ışığa karşı duyarlılıktır.
Aşağıdaki semptomlar oluşursa hemen doktorunuzla iletişime geçin:
- İsilik
- Nefes almada zorluk
- Bayılmak
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
Brimonidin’in kontraendikasyonları
Brimonodin tedavisi aşağıdaki vakalarda kontraendikasyon oluşturabilir:
- Aktif maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı hiper duyarlılık.
- İki yaşın altındaki bebeklerde ve çocuklarda
- Monoamin oksidaz inhibitör (MAOI) antidepresanlarıyla tedavi gören hastalarda
- Noradrenerjik iletimi etkileyen (örneğin trisiklik antidepresanlar) antidepresanlarla tedavi gören hastalarda.
Hamileler bu damlayı kullanabilirler mi?
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar brimonidinin teratojenik etkilere yol açmadığını gösterir. Ancak tavşanlarda yapılan çalışmalarda – brimonidin seviyesinin insanların tedavisinde kullanılan seviyenin üstünde olduğu görülen- doğumdan sonraki büyümede azalma görülmüştür.
İnsanların hamileliği esnasında bu ilacı kullanmanın güvenilir olup olmadığı henüz net bir şekilde belli değildir. Ancak hamilelik esnasında brimonidin kullanılması tavsiye edilmez.
Medikal profesyoneller, anneye potansiyel faydası fetüs için yarattığı potansiyel riski haklı çıkarıyorsa ancak o zaman ilacı düşüneceklerdir. Üstelik emzirme esnasında da kullanımı önerilmez.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS). CIMA. Ficha técnica brimonidina. https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/70471/P_70471.html
- McLaurin E, Cavet ME, Gomes PJ, Ciolino JB. Brimonidine Ophthalmic Solution 0.025% for Reduction of Ocular Redness: A Randomized Clinical Trial. Optom Vis Sci. 2018;95(3):264–271. doi:10.1097/OPX.0000000000001182
- Cantor LB. Brimonidine in the treatment of glaucoma and ocular hypertension. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(4):337–346. doi:10.2147/tcrm.2006.2.4.337
- Acces medicina. Brimonidina: oftálmicos. https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1552§ionid=90367797
- Sethi HS, Naik M, Gupta VS. Management of glaucoma in pregnancy: risks or choices, a dilemma?. Int J Ophthalmol. 2016;9(11):1684–1690. Published 2016 Nov 18. doi:10.18240/ijo.2016.11.24