Brokolinin Sağlığınız İçin Olan 6 Yararı
İnsanlar ebeveynlerinden aldıkları eğitime bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kültür, gelenek, beslenme alışkanlıkları onlardan öğrenilir. Bu nedenle, birçok insan brokolinin faydalı bir sebze olduğunu bilmez veya bildiği halde yetişkinlik döneminde bile tüketmez.
Brokoli, çocuklar tarafından en çok nefret edilenler sebzelerden biridir. Zaman geçtikçe, genellikle bu sebzeyi yemeyi istemezler.
Bununla birlikte, başka bir grup insan zaman içinde fikrini değiştirir ya da çocukken sevmeyi öğrenecek kadar şanslıdır.
Öyle ya da böyle, bunların hiçbiri, bu bitkinin vücudunuza verdiği sonsuz faydalarını değiştirmez.
Bu nedenle, beslenme düzeninize dahil etmek çok önemlidir. Bu süper sebze hakkında fikrinizi değiştirecek gerçeklerden bahsedeceğiz.
Bugün, tüm inanılmaz faydalarına bir göz atacağız.
1. Brokolinin kanseri önleyici etkisi
Bu sebzenin en şaşırtıcı özelliklerinden biri, anti kanserojen bir gıda olmasıdır. Bu fayda, potasyum, çinko ve A, C ve E vitaminleri gibi bileşenlerin varlığından kaynaklanır.
Bu nedenle, beslenme düzeninize brokoli dahil etmek, kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Brokolinin savaş açtığı kanser türleri arasında şunları bulabilirsiniz:
- Rahim
- Prostat
- Böbrek
- Kolon
- Karaciğer
- Meme
Bu gıdadan en iyi şekilde yararlanabilmek için onu çiğ şekilde yemek gerekir. Böylece hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesini önleme konusunda çok daha etkili olabilir.
2. Mükemmel bir antioksidandır
Brokoli, en iyi doğal antioksidanlardan biri olarak bilinir. Bundan dolayı, düzenli bir şekilde yemek, serbest radikallerle mücadelede yardımcı olur.
Bu yiyecek, organlarınızı korur ve erkenden bozulmalarını önler.
Antioksidan özellikleri hakkında konuşmaya başlamışken belirtmeliyiz ki, brokolinin içerisindeki antioksidanlar vücudunuzdaki oksijen sentezine odaklanır. Bu lutein, E vitamini ve beta-karoten sayesinde olur.
Ayrıca bakınız: Daha Fazla E Vitamini Almak İçin Bu 6 Gıdayı Diyetinize Ekleyin
3. Kardiyovasküler sisteminizi güçlendirir
Bir gıdanın kalp sağlığınıza ve vücudunuzdaki ana arterlere çok fazla faydası varsa, bu gıdayı beslenme düzeninize dahil etmenizi tavsiye ederiz.
Lif, vücudunuz için önemli bileşiklerden biridir ve brokoli büyük miktarda lif içerir. Bu besin, kardiyovasküler sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Örneğin, buharda pişirilmiş şekilde yediğinizde, atar damarlarınızın iç duvarlarında oluşan plakla savaşmaya yardımcı olur.
Aynı zamanda, kötü kolesterol (LDL) izlerini temizlemekten sorumludur.
4. Göz sağlığınız korur
Daha önce bahsettiğimiz faydalarının yanı sıra, brokoli aynı zamanda göz sağlığınızı da korur.
A vitamini, beta-karoten ve zeaksantin gibi besinler, göz sağlığınıza yardım etmekten sorumludur.
Ana fonksiyonları ise şunlardır:
- Kataraktın önlenmesi,
- Ultraviyole ışınlardan korunma (UV ışınları),
- Kas bozulmalarının önlenmesi.
Ayrıca bakınız: Göz Sağlığınız İçin 4 Egzersiz
5. Hamile kadınlar için mükemmeldir
Eğer bir kadın hamileyse, beslenmesine özel bir dikkat göstermelidir.
Hamile kadınlar, içindeki yaşamın büyümesinden sorumludur. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme düzenleri olması son derece önemlidir.
İşte burada brokoli devreye girer. Hamile kadınlar düzenli olarak brokoli yemeyi ihmal etmemelidir.
Aşağıdakiler fetus için faydalı birçok besin sağlar:
- Vitaminler (folik asit)
- Mineraller (kalsiyum, fosfor)
- Proteinler
- Antioksidanlar
6. Kabızlığı önler
Şüphesiz acı çekmenize sebep olacak en kötü şeylerden birisi kabızlıktır. Ağrı, iltihap ve zehirli kalıntılardan kurtulmayı herkes ister.
En beklenmedik anda başınıza gelir. Ek olarak, tüm vücudunuzu etkiler.
Brokoli yemek bu sorun için çok yararlıdır. Lifleri sayesinde iltihap ile savaşır ve atıklardan kolayca kurtulmanıza yardımcı olur.
Kesinlikle deneyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019
- Li, Y., & Zhang, T. (2013). Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts. Future Oncology. https://doi.org/10.2217/fon.13.108
- Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, H. F., Newman, B., … Sun, D. (2010). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research. https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-09-2937
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/138955709788452685