Daha Fazla E Vitamini Almak İçin Bu 6 Gıdayı Diyetinize Ekleyin

Ispanak, demir gibi mineraller açısından oldukça zengin bir sebze olarak bilinir. Öte yandan, size önemli miktarda E vitamini ve vücudunuzu oksidasyon zararından koruyan antioksidanlar da sağlar.
Daha Fazla E Vitamini Almak İçin Bu 6 Gıdayı Diyetinize Ekleyin
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Alfa-tokoferol olarak da bilinen E vitamini, güçlü antioksidan etkileri ve heme pigmentinin sentezi içindeki rolü sayesinde göze çarpan bir lipo-çözünür bir besindir bu yüzden daha fazla E vitaminine ihtiyacımız var.

Vücut tarafından emilmesi, dokularınızı serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.

Aslında, E vitamininin, yaşlanmanın yol açtığı bazı hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Vücudunuz, bağışıklık sisteminizin güçlü çalışmasını sağlamak için yüksek miktarda bu vitamine ihtiyaç duyar. Sonuçta, E vitamini, dokularınıza ve hücrelerinize saldıran patojenlerle savaşmaya yardımcı olur.

Ayrıca, “gençlik vitamini” olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni, zaman geçmesine rağmen sağlıklı bir cilt ve saçın korunmasına yardımcı olmasıdır.

En iyisi, diyetinize kolaylıkla dahil edilebilen çeşitli gıdalar yoluyla günlük E vitamini alım miktarınızı sağlayabilmenizdir.

Bu yazıda, en iyi altı gıda hakkında konuşmak istiyoruz, böylece onları daha düzenli olarak E vitamini tüketmeyi alışkanlık haline getireceksiniz.

1. Daha fazla E vitamini için: Badem

çiğ badem
  • Badem, çok yüksek bir E vitamini içeriğine ve sağlıklı yağ asitlerine (örneğin omega-3) sahip bir kabuklu yemiştir.
  • Bu besinler, içeriklerindeki önemli minerallere ek olarak hücrelerinizi iyi durumda tutar. Buna ek olarak, kardiyovasküler ve enflamatuvar hastalık riskinizi de azaltır.
  • Her 100 gram badem, 26 mg kadar E vitamini içerir.
  • Bununla birlikte, çok kalori içerdikleri için, bademi sadece ölçülü bir şekilde yemek en iyisidir.

2. Ispanak

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler,daha fazla E vitamini için sağlıklı bir kaynaktır. Kalorileri düşüktür, ancak vücut için önemli besin maddelerini bol miktarda bulundurur.

Bu durumda, bu sebze inanılmaz miktarda E vitamini içerir.

Bu, diğer antioksidanlarla birlikte, oksidatif hasarın etkilerinden kaynaklanan kronik hastalıklara karşı vücudunuzu korumaya yardımcı olur.

Buna ek olarak, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve kemiklerin ve eklemlerin güçlenmesine yardımcı olan, gerekli mineralleri sağlar. Örnek olarak:

  • Demir
  • Magnezyum
  • Kalsiyum
  • Çinko
  • Potasyum

3. Kara lahana

kara lahana

Şu net ki kara lahana, vücudunuzu yaşlanmanın olumsuz etkilerinden koruyan önemli miktarda E vitamini ve diğer gerekli besin öğelerinin bir diğer bitki temelli kaynağıdır.

Bu bileşenden bir bardağın, önerilen günlük E vitamini miktarının %6 ila %8’ini karşıladığı tahmin edilmektedir.

Kara lahana aynı zamanda lif ve gerekli mineraller de içerir. Bunlar, vücut tarafından emildikten sonra, şeker hastalığı ve obezite gibi sorunları önlemek için metabolik işlevinizi desteklerler.

4. Papaya

Dünya çapında yüksek oranda C vitamini ve diyet lifi ile bilinen papaya, antioksidan etkileri sayesinde, serbest radikallerin hücrelerinize ve dokularınıza olan etkilerini engelleyebilen bir meyvedir.

A vitamini, potasyum, magnezyum ve diğer mineralleri önemli miktarda içermesi sayesinde tüm vücut sistemlerinizin işlevini destekler.

Düzenli olarak papaya tüketimi, viral ve enflamatuvar bozukluk riskinizi azaltır. Buna ek olarak cildinizin görünümünü de iyileştirir.

5. Zeytin

daha fazla e vitamini

Zeytinler mutfakta pek çok alanda kullanılmaları ile bilinirler. Bununla birlikte, hem fiziksel hem de bilişsel sağlık için başka tıbbi kullanımları ve yararları da vardır.

Yüksek seviyede E vitamini ve gerekli amino asitler içerir. Bunlar birlikte, serbest radikallerin etkilerine karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.

Zeytinler aynı zamanda, anti-enflamatuvar etkileri eklem sağlığını geliştiren ve yaşlanma ile ilişkili aşınmayı ve yıpranmayı önleyen az miktarda temel yağ asitleri içerir.

6. Avokado ile daha fazla E vitamini

Avokadolar, sağlıklı diyet programları için en iyi besinlerdendir. Bu, yalnızca E vitamini içerdikleri için değil, aynı zamanda sağlıklı yağ asitleri, B vitaminleri ve mineraller de sağladıkları içindir.

  • Diğer meyve ve sebzelere kıyasla biraz daha yüksek bir kalori içeriğine sahiptirler. Bununla birlikte, besin yoğunluğu, avokadoyu en iyi diyet tamamlayıcılarından biri haline getirir.
  • Onları haricen uygulayarak tüketmek, özellikle yaşlanma belirtileri bakımından yüz ve cildinizin ve saçınızın sağlığını iyileştirebilir.

Bu gıdaları diyetinize eklediğinizde, sağlığınızı korumak için bedeninize güçlü ve önemli antioksidanlar vermiş olacaksınız.

Sonuç olarak, avokado, iyilik hissinizi artıracak ve kırışıklıkları ve yaşlanmanın diğer erken belirtilerinin riskini azaltacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Traber, M. G. (2004). Vitamin E. In Encyclopedia of Dietary Supplements (pp. 757–769). CRC Press. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022054
  • Brigelius-Flohé, R., & Traber, M. G. (1999). Vitamin E: function and metabolism. FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology13(10), 1145–55. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10385606
  • Traber, M. G., & Atkinson, J. (2007, July 1). Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2007.03.024
  • Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … Wickham, M. S. J. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(9), 3409–3416. https://doi.org/10.1021/jf073393v
  • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
  • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.