Çavdar ve Kavuzlu Buğday İle Ev Yapımı Ekmek
Buğday ekmeği pek çok evin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Ancak içerdiği rafine un, nişasta ve sodyum miktarının yüksek olması onu en sağlıklı seçeneklerden biri yapmadığı için son zamanlarda pek çok kişi ondan kaçınmaya başladı. Bir alternatif denemek ister misiniz? Çavdar ve kavuzlu buğday ile evde nasıl ekmek yapabileceğinizi öğrenmeye ne dersiniz?
Rafine beyaz ekmeğin aksine bu tarif besinsel değerlerini koruyan tam tahıllı malzemelere dayanır. Hem çavdar hem de kavuzlu buğday önemli besinsel lif, antioksidan ve B vitamini kaynaklarıdır. Bu besinler sağlık açısından faydalıdır.
Bunu da okuyun: Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Vermek İçin 6 Kahvaltı Önerisi
Kavuzlu Buğday ve Çavdar İle Yapılan Ev Yapımı Ekmeğin Faydaları
Geleneksel buğday ekmeğinin yerine geçen tarifler günden güne daha popüler oluyor. Bu yüzden artık hiç pişmanlık yaşamadan ekmek yemenin keyfini çıkarmanızı sağlayacak çeşitleri bulmak kolay. Sonuç olarak kavuzlu buğday ve çavdar ile yapılan ekmek de evde hazırlayabileceğiniz seçeneklerden biri.
Malzemeleri süper marketten kolayca satın alabilirsiniz. Yapım aşamaları da oldukça basit. En iyi yanı da diyetlerin pek çoğunda da yer alabilecek olması. Çünkü hem hazmı kolay hem de sağlığınız ve kilonuz açısından faydalı olan besinlerle dolu.
Çavdarın faydaları
Çavdar içerdiği diğer temel minerallerin ve amino asitlerin yanı sıra demir içeriğiyle de öne çıkar.
Çavdar rafine tahıl ürünlerine alternatif olarak ün kazanmış yiyeceklerden biridir. Besinsel açıdan bakıldığında, günlük ihtiyacın yüzde 18’ini karşılayan yüksek demir içeriği sayesinde göze çarpar.
Ayrıca çavdar benzer yiyeceklere göre daha yüksek miktarda fosfor, magnezyum, B vitamini ve besinsel lif içerir. Rafine olmamış karbonhidratlar sayesinde enerji sağlar. Böylece rafine karbonhidratların aksine kan şekerinin bir anda yükselmesine yol açmaz.
Diğer besinlerin yanı sıra çavdar diğer tahıllarda bulunmayan lizin isimli bir aminoasit içerir. Ayrıca sadece yüzde 1.7 oranında yağ içerir ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar sağlar.
Ayrıca çavdar şunlara da yardımcı olur:
- Kardiyovasküler hastalıklara karşı korumaya,
- Sindirimi iyileştirmeye,
- Yüksek kolesterolle savaşmaya,
- Diyabet riskini azaltmaya,
- Kilo vermeyi desteklemeye.
Kavuzlu buğdayın faydaları
Bu tahıl türü yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içerir. Bu da şekerin yavaş ve ilerlemeli bir şekilde sindirilmesini sağlar.
Kavuzlu buğday, yüksek karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeriğiyle ön plana çıkar. Sıradan buğdaya göre sindirimi daha kolaydır ve glisemik indeksi de oldukça düşüktür. Bu yüzden diyabeti veya metabolik bozukluğu olan hastalar için ideal bir yiyecektir.
Kavuzlu buğday şunlardan oluşur;
- Yüzde 75’e varan oranda karbonhidrat
- 15% protein
- 5% yağ
- Bolca besinsel lif
- B1 ve B2 vitaminleri
- Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller
Çavdar gibi kavuzlu buğdayda da vücudun kendi başına sentezlemediği bir aminoasit olan lizin bulunur. Lizin kalsiyum özümsenmesini iyileştirmek, hormon üretmek ve bağışıklık sistemini desteklemek için çok önemlidir.
Çavdar ve Kavuzlu Buğday İle Ev Yapımı Ekmek Nasıl Hazırlanır?
Bu ev yapımı ekmeği hazırlamak çok kolaydır. Üstelik neredeyse her öğünde size eşlik edebilir.
Çavdar ve kavuzlu buğday ile yapılan ev yapımı ekmek kahvaltılık veya atıştırmalık olarak tüketmek için idealdir. Hatta öğle veya akşam yemeğinde, çorbanın veya makarnanın yanında bile servis edebilirsiniz. Daha sonra ısıtmak üzere dondurucuya da atabilirsiniz.
Bu ekmeği evde yapmayı denemeye hazır mısınız?
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 1/2 bardak tam tahıllı çavdar unu (100 g)
- 2 bardak tam tahıllı kavuzlu buğday unu (400 g)
- 1 yemek kaşığı taze ufalanmış maya (20 g)
- 1 çay kaşığı tuz (7 g)
Yapılışı
- Öncelikle suyu biraz ısıtın (35 dereceden yüksek olmamak kaydıyla) ve mayanın üstüne serpin.
- Sonra her iki un çeşidini büyük bir kasenin içine koyun ve iyice karıştırın.
- Karışımın ortasında büyük bir boşluk bırakın. Oraya yavaş yavaş suyu ve mayayı dökün.
- Sonra her şey iyicene karışana kadar hamuru kuvvetlice yoğurun. Hamur pürüzsüz olmalı. İçindeki malzemeler eşit bir şekilde dağılmalı.
- Sonra hamuru dinlenmeye bırakın ki maya aktif hale gelsin ve köpürsün. Hamuru bir top haline getirin. Üstünü transparan bir streç filmle kapatın. Kuru ve ortalama sıcaklıktaki bir yerde bırakın.
- Fırını 220 derecede önceden ısıtın.
- Hamurun büyüklüğü iki katına çıktığında, istediğiniz şeklini alana kadar tekrar yoğurun.
- İsterseniz bir kalıp kullanın veya büyük bir ekmek somunu yapın. Tekli küçük rulolar bile yapabilirsiniz.
- Ekmeği 30 dakika bekletin. Sonra önceden 220 derecede ısıttığınız fırına alın ve 25 dakika boyunca pişirin.
- İstediğiniz gibi pişene kadar ekmeğe bakarak olun. Son olarak fırından çıkarın ve yemeden önce tezgahta soğumaya bırakın.
Çavdar ve kavuzlu buğday ile yapılan tarifimizi denemeyi unutmayın!
Artık bu malzemelerin faydalarını ve tarifi bildiğinize göre tüm ailenizle birlikte bu ekmeğin tadını çıkarabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gråsten, S. M., Juntunen, K. S., Poutanen, K. S., Gylling, H. K., Miettinen, T. A., & Mykkänen, H. M. (2018). Rye Bread Improves Bowel Function and Decreases the Concentrations of Some Compounds That Are Putative Colon Cancer Risk Markers in Middle-Aged Women and Men. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/130.9.2215
- Holma, R., Hongisto, S.-M., Saxelin, M., & Korpela, R. (2010). Constipation Is Relieved More by Rye Bread Than Wheat Bread or Laxatives without Increased Adverse Gastrointestinal Effects. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.118570
- Gawlik-Dziki, U., Świeca, M., & Dziki, D. (2012). Comparison of phenolic acids profile and antioxidant potential of six varieties of spelt (Triticum spelta L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3011239
- Ruibal-Mendieta, N. L., Delacroix, D. L., Mignolet, E., Pycke, J. M., Marques, C., Rozenberg, R., … Larondelle, Y. (2005). Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) as a source of breadmaking flours and bran naturally enriched in oleic acid and minerals but not phytic acid. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf048506e
- Skrabanja, V., Kovac, B., Golob, T., Liljeberg Elmståhl, H. G. M., Björck, I. M. E., & Kreft, I. (2001). Effect of spelt wheat flour and kernel on bread composition and nutritional characteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000819w