Cep Telefonu Radyasyonu: En Çok Yayan 10 Cihaz

Mobil teknoloji herkesi etkisi altına alıyor. Dünya nüfusu şu anda yedi milyarın üzerinde, ve beş milyar akıllı telefon kullanıcısı bulunmakta.
Cep Telefonu Radyasyonu: En Çok Yayan 10 Cihaz

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Son yıllarda birçok sağlık uzmanı elektronik cihazların, özellikle de cep telefonu, aşırı kullanılmasından dolayı hayatımızdaki işgallerinin günden güne arttığının sinyallerini verdiğini düşünmekte.

Bu kulağa çok garip hatta çılgınca geliyor çünkü teknolojinin gelişmesi ile teknolojik cihazların kullanımının günlük yaşantımıza sayısız yeni çözümler ve birçok yardımının olduğu varsayılmakta.

Ancak bu düşünce sadece bir noktaya kadar kabul edilebilir, çünkü teknoloji geliştikçe özellikle kablosuz internet teknolojileri, kullanımlarında, vücudumuz üzerinde çok fazla mikrodalga ve frekansa maruz kalmaya neden olurlar. Bugünkü yazımızda sizlere özellikle cep telefonu radyasyonunun bilindik etkilerinden bahsedeceğiz.

Bu cihazların etkileri kanser ve diğer çok tehlikeli hastalıklara yol açma raddesine kadar geldi. Kablosuz internet teknolojisindeki gelişmeler ile en önemli kablosuz alet olan cep telefonuna ihtiyaç duyduğumuzu söylüyoruz kendimize. Şimdi cep telefonlarının kansere ve diğer sağlık sorunlarına nasıl yol açtığına göz atacağız.

Neden Cep Telefonu Kullanımının Kansere Yol Açtığına Yönelik Bir Düşünce Var?

kanser hücreleri

Son yapılan çalışmalar cep telefonunun sık kullanımının bir zamanlar düşünülenin aksine o kadar da güvenli olmadığını kanıtlıyor. Nedenleri ise:
  • Cep telefonu teknolojisi, aramaların ve arama sürelerinin de artması ile ani ve hızlı değişimler geçirmektedir.
  • Telefonla görüşme sürelerinin artması radyasyona maruz kalma ve bunun sonucu olarak kansere yakalanma riskini arttırır.
  • Bir başka benzer neden, dünyadaki cep telefonu abonelerinin artışıdır.
  • Amerika Birleşik Devletleri Hücresel Telekomünikasyon ve İnternet Derneği Rakamları, 2010 yılında ABDde 303 milyondan fazla cep telefonu abonesi olduğunu göstermektedir.
  • 2000 yılında bu rakam 110 milyon dolaylarındaydı, dolayısı ile son yıllarda bu rakam üçe katlanmıştır.
  • 2010 yılında, küresel düzeyde hücresel hizmetlerden faydalanan 5 milyardan fazla kullanıcı olduğu varsayılmaktadır.
  • Ayrıca cep telefonları tarafından yayılan enerji ve radyo dalgaları yayan bu çok tehlikeli iyonize edici radyasyon, insan vücudunun dokularına işleyip ciddi zararlar verebiliyor.

Şu makaleye de göz atın: Cep Telefonu ile Uyumak Kötü müdür?

Çalışmalar Cep Telefonu Kullanımı ve Kanser Hakkında Neler Demektedir?

telefonla konuşan kadın

2011 yılında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı verilerine göre cep telefonları (muhtemelen kanserojen) Grup 2B altında sınıflandırılmıştır. Yani bu cihazlar kansere neden olan muhtemel riskler taşırlar.

Bu sonuca ulaşmak için ajans, farklı türde mobil cihazların uzun süreli kullanımı ile ilgili verilerden yararlanmıştır.

Çalışmalar göstermektedir ki dünya çapında bu cihazları sıklıkla kullanan milyarlarca kişi vardır ve gelecek için bu tür sonuçları tahmin etmek hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.

Şu anda kesin sonuçlara varmak için yeterli bilimsel kanıt olmamasına rağmen, Dr. George Carlo gibi alanında uzman kişiler, cep telefonu endüstrilerinin insanları bir sağlık krizinin eşiğine getireceğini düşünmektedirler. Beyin hasarı ve bazı kanser türleri hücresel teknoloji kullanımının artmasına bir sonuç olarak gösteriliyor.

Aslında, aşağıdakiler gibi bazı sağlık sorun ve şikayetleri cep telefonu radyasyonu ile ilişkilendiriliyor:

Bu yazımızı okumayı unutmayın: Televizyon Karşısında Yemek Yemenin Zararları

Hangi Mobil Cihazlar Radyasyonu En Yüksek Düzeyde Yayarlar?

Bir mobil cihazın, Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Federal İletişim Komisyonundan geçmesi ve Amerika Birleşik Devletleri piyasasında satışına izin verilmesi için emilim maksimum hızı ya da özel soğurma oranı (SAR) kilogram başına 1.6 vattan daha düşük olmalıdır.

Bu düşünceyle biz de en çok radyasyon yayan 10 cihazın listesini hazırladık:

  • MOTOROLA DROID MAX
    SAR: 1.54
  • MOTOROLA DROID ULTRA
    SAR: 1.54
  • MOTOROLA MOTO E
    SAR: 1.5
  • ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
    SAR: 1.49
  • HUAWEI VITRIA
    SAR: 1.49
  • KYOCERA HYDRO EDGE
    SAR: 1.48
  • KYOCERA KONA
    SAR: 1.45
  • KYOCERA HYDRO XTRM
    SAR: 1.44
  • NOKIA ASHA 503
    SAR: 1.43
  • BLACKBERRY Z30
    SAR: 1.41

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Instituto Nacional de Cáncer (NHI). Teléfonos celulares y el riesgo de cáncer. (2018).  cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/radiacion/hoja-informativa-telefonos-celulares#r28
  • Zook BC, Simmens SJ. The effects of pulsed 860 MHz radiofrequency radiation on the promotion of neurogenic tumors in rats. Radiation Research 2006; 165(5):608–615. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16669743
  • University of Gothenburg. ICT and mental health in young adults. Effects of computer and mobile phone use on stress, sleep disturbances and symptoms of depression. (2012). sciencedaily.com/releases/2012/06/120611134233.htm

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.