Evde Yapabileceğiniz Çıban Tedavileri

Evde Yapabileceğiniz Çıban Tedavileri
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çıban, kıl kökleri enfeksiyon kaptığı zaman ortaya çıkan bir tür cilt rahatsızlığıdır. Bu lezyonlar çok ciddi değildir; ancak etkilenen bölge çok hassas bir hal aldığı için ağrılar oluşabilir. Evde yapabileceğiniz çıban tedavileri bu sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Oldukça sık karşılaşılan bu doku problemi vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Fakat en sık görüldüğü yerler koltuk altı, kalça, omuz ve kasık çevresidir.

Çıban oluşmasına ne sebep olur?

Bu doku bozuklukları ilk başta önemsiz kırmızı lekeler şeklinde kendini gösterir. Ancak zaman geçtikçe ağrı yavaş yavaş yoğunlaşır ve küçük kabarcıklar şişerek çok daha büyük bir hale gelir.

Çıbanlar bakteriyel bir enfeksiyon (özellikle staphylococcus aureus) sonucu ortaya çıkar; ancak oluşumlarının arkasında yatan tek neden bu değildir. Diğer sebepler ise şunlardır:

  • Kan zehirlenmesi
  • Diyabet
  • Yetersiz hijyen
  • Yetersiz beslenme

Doğal çıban tedavileri

kırılmış, sarısı görünen yumurta ile çıban tedavileri
  • Yumurta kabuğunun içinde bulunan zardan bir miktar alarak rahatsız olan bölgenin üzerine koyun.
  • Rendelenmiş çiğ bir havuçla bir miktar buğday ruşeymini karıştırarak lapa hazırlayın. Karışımı direkt olarak çıbanın üzerine uygulayın ve temiz bir bezle sarın.
  • Temiz bir bezle sıcak su kompresi yapın. Bu işlem günde en az üç defa yapılmalıdır. Çıban patladıktan sonra da bu uygulamaya devam etmelisiniz; böylece çıbanın içinde biriken iltihaptan tamamen kurtulabilirsiniz.
  • Birer yemek kaşığı bal, bira mayası ve buğday ununu bir kaba koyun. Yumuşak bir krem kıvamı elde edene kadar karıştırın ve ardından problemli bölgeye uygulayın. Temiz bir bez parçasıyla bölgeyi sarın ve bütün gece boyunca çıkarmayın.
  • Bu cilt sorunu düzenli olarak başınıza dert mi oluyor? Eğer öyleyse 80 gram ısırgan otunu bir litre suyun içine atıp kaynatın ve gün boyunca üç eşit porsiyona bölerek için. Bu çay vücudunuzu arındıracak ve kanınızı temizleyecektir.

Diğer tavsiyeler

Çıbanı sakın patlatmayın!

Çıbanlar çok hassas doku bozukluklarıdır, bu nedenle üzerine hiçbir baskı uygulamamalısınız. Bakteriler kan dolaşımına karışıp, vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilir (kan zehirlenmesi gibi).

Eğer dudaklarınızda veya burnunuzda bir çıban çıkarsa bunu patlatmak çok daha tehlikeli olabilir; çünkü bu durumda enfeksiyon beyninize kadar (menenjit) ulaşabilir.

Problemli bölge çok temiz tutulmalıdır

yaralı serçe parmak ve ilaç

Çıbandan etkilenen bölgenin etrafını temiz tutmak aşırı derecede önemlidir. Bir pamuk veya bez parçasını, alkole veya tentürdiyota batırarak çıbanlı bölgeyi güzelce temizleyebilirsiniz.

Problemli bölgeyi günde en az üç veya dört defa temizlemelisiniz. Temizliğinizi ise küvete su doldurarak değil, duşta yapmalısınız. Böylece enfeksiyon vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmaz, başka insanlara da bulaşmaz.

Çıbanları temizlerken uygun bir eldiven kullanmalısınız. Eldiven kullansanız dahi, yine de bu bölgeyi temizledikten sonra yemek hazırlamadan önce ellerinizi kesinlikle çok iyi bir şekilde yıkamalısınız. Böylece enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önlemiş olursunuz.

Doktora başvurmanızı söyleyen uyarı sinyalleri

çıban ve pamuk

Çıban tedavisi uygularken aşağıdaki semptomlardan herhangi birini gözlemlerseniz, mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmanız gerekir. Çünkü bu belirtiler enfeksiyonun yayıldığının açık göstergeleridir:

  • Çıban çevresinde büyük kırmızı bir alan oluşur.
  • Çıbanın yakınında bulunan lenf bezlerinde ağrılar meydana gelir.
  • Çıbanın çevresinde ve dış bölgede kırmızı bir çizgi oluşur.

Unutmayın

Çıban ciddi bir problem değildir; ancak rahatsızlığın daha fazla yayılmaması, kötüleşmemesi ve daha kapsamlı tedavi gerektiren bir enfeksiyona dönüşmemesi için bazı önlemler alabilirsiniz. Umarız çıban tedavileri ile ilgili bu yazı sizin için faydalı olmuştur! Evde yapabileceğiniz çıban tedavileri sayesinde bu cilt sorununu ortadan kaldıracaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.