Cilt Kanserini Teşhis Etmeyi Öğrenin
Cilt kanseri dünya çapında en çok tanı konulan kanser çeşididir. Deri vücudun en büyük organı olup çeşitli görevlere sahiptir. Görevlerinden bir tanesi vücut için ölümcül olabilen potansiyel mikroorganizmalara karşı koruyucu bariyer işlevi görerek vücuda koruma sağlamaktır. Benzer şekilde, deri su deposu görevi görür ve adipoz doku (subkütanöz yağ) ile beraber çalışır ve son olarak vücut sıcaklığını düzenler.
Yoğun güneş radyasyonu tarafından salınan ultraviyole (UV) ışınları gibi cilt kanserinin başlangıcını etkileyebilen birçok faktör mevcuttur. UV ışınları deri hücrelerinin DNA’sında mutasyona sebep olarak genetik oluşumunu değiştirip kötü huylu hücrelere dönüştürür. Cilt kanseri dünyanın her yerinde en fazla açık tenli insanlarda görülür.
Cilt Kanserinin Çeşitleri
Bazal Hücre Karsinoması
Bu kanser genelde yüz gibi yerlerde ortaya çıkar: çoğu zaman alın ve burunda görülür. Bazı kişiler genetik eğilim sebebiyle daha fazla risk altındadırlar, bu da cilt kanserine yakalanma ihtimallerini arttırır. UV ışınları ve arsenik gibi belli kimyasallara maruz kalmak da cilt kanser hücrelerini etkilemektedir.
Skuamöz Hücre Karsinoması
Bu kanser genelde vücudun güneş ışığını doğrudan alan bölgelerinde görülür; çünkü ultraviyole ışınları deri dokularıyla kolaylıkla etkileşime girebilir; ancak bu kanser çeşidinin yalnızca bu bölgelerde görüleceğinin bir garantisi yoktur.
İlginizi çekebilir: Doğal Yoldan Siğilleri Yok Edin
Erken aşamalarda, skuamöz hücre karsinoması kızılımsı bir alan olarak ortaya çıkar; ayrıca siğili de andırabilir. Bu kanser çeşidi yalnızca çıktığı bölgeyi etkiler, çünkü çevrelediği dokuların derinine nüfuz eder. Ancak yüksek riskli alanlara nüfuz edip yayılma olasılığı da bulunur.
Melanoma
Bu kanser türü melanosit olarak bilinen pigmentli hücrelerden yayılır. Çoğunlukla cildi koyu renge dönüştüren hücreler tarafından salgılanan bir pigment olan melaninin artmasıyla koyu renkli bir tümör olarak ortaya çıkar ve deri üzerinde siyah ya da kahverengi lekelerin çıkmasına sebep verir.
Melanoma cilt kanseri kaynaklı ölümün ana sebebidir ve genelde açık tenli insanlarda görülür. Her sene yaklaşık 165.000 melanoma vakası teşhis edilmekte ve bunların 48.000’i de ölümle sonuçlanmaktadır.
Bu hücreler genelde metastaz oldukları ve vücudun geneline yayıldıkları için oldukça invazivdirler. Diğer etkilenebilecek organlar bağırsak ve gözlerdir. Melanoma cilt kanseri tanısı konmuş insanların %75’inin ölümünden sorumludur.
Genelde, hastalığın başlangıcındaki en önemli faktörlerden bir tanesi güneş ışığına maruz kalmaktır, ancak, solaryum gibi günlük olarak kullanılan makineler de önleme söz konusu olduğunda dikkate alınacak başka bir faktördür. Düzenli olarak uygulandıklarında cilt kanserini önleyebilecek cilt bakım uygulamaları da mevcuttur.
Cilt kanserini önlemek için tavsiyeler
Genelde güneş ışığıyla doğrudan temasta olan insanlar risk altındadırlar ve bu kişiler ekstra önlemler almalıdır. Potansiyel bir hastalığın önlenmesi söz konusu olduğunda uzun saatler güneş altında kalacaklar için aşağıdakilerin kullanılması önerilmektedir:
- Kapşonlar
- Şapka
- Güneş kremi
- Kasket
Açık renkli gözlü ve açık tenli olup 50 ve üstü yaşında olan insanların bu hastalığa daha yatkın olmaları sebebiyle çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Kısacası, cilt kanserini tetikleyen faktörlerden bazıları şöyledir:
- Doğal veya suni ışığa aşırı maruz kalma, bu sebeple güneş kremi ile filtrelenebilecek zararlı UV ışınlarından kaçınmalıyız.
- Açık renkli veya mavi gözler.
- Zayıflamış bir bağışıklık sistemi.
- Bu tip kanserle bağdaştırılan genetik değişiklikler.
- Arseniğe maruz kalma.
- Yüksek radyasyon dozuna maruz kalma.
Unutmayın: daima güneş kremi kullanın ve dışarıda dikkatli olun!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cakir, BÖ; Adamson, P; Cingi, C (November 2012). “Epidemiology and economic burden of nonmelanoma skin cancer”. Facial plastic surgery clinics of North America. 20 (4): 419–22.
- Hanson Kerry M.; Gratton Enrico; Bardeen Christopher J (2006). “Sunscreen enhancement of UV-induced reactive oxygen species in the skin”. Free Radical Biology and Medicine. 41 (8): 1205–1212.
- Jou, PC; Feldman, RJ; Tomecki, KJ (June 2012). “UV protection and sunscreens: what to tell patients”. Cleveland Clinic journal of medicine. 79 (6): 427–36.