Ciltte Kızarıklık: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Son yıllarda, ciltte kızarıklık durumları dünya genelinde giderek daha da fazla insanı etkileyen bir sağlık problemi haline gelmiştir. Bu, vücudun lokalize bir bölgesinde kırmızılık ve kaşıntı olarak ortaya çıkan bir tepkidir.
Ciltte Kızarıklık: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi
María Muñoz Navarro

Yazan ve doğrulayan biyolog María Muñoz Navarro.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Her gün, her türlü nesne ile temas ederiz ve bunların pek çoğu ciltte kızarıklık durumuna yol açabilen mikroorganizmalardır – bu, alerjenlere karşı bir tepki olarak ciltte ortaya çıkan kırmızımsı bir lekelenmedir.

Öncelikle, cildimiz dış ajanlara karşı sahip olduğumuz ilk savunma bariyeridir. Bu yüzden cildimize dikkat etmek ve bazı önleyici tedbirler almak çok önemlidir. Aşağıda size nelerin ciltte kızarıklık olarak değerlendirildiğini, ve bunu önlemek için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Okumaya devam edin: Cilt Nekrozu Teşhisi

Ciltte Kızarıklık Nedir?

Ciltte kızarıklık bir cilt döküntüsüdür ve genellikle lokalize bölgelerde kurdeşen gibi küçük lezyonlar ile birlikte ortaya çıkar. Buna neden olabilecek farklı faktörler bulunmaktadır. Ayrıca iki farklı türü vardır ve bunlar nedenine, rengine ve nasıl ortaya çıktığına bağlıdır.

Kontakt Dermatit

Bu cilt kızarıklığı türü kimyasal bir bileşiğe ya da başka bir fiziksel ajana karşı bir alerjik reaksiyon olarak ortaya çıkar. An itibariyle, tükettiğiniz herhangi bir ürün cildinizde değişikliklere ve hasarlara neden olabilecek bileşenlere sahiptir. Bunun bazı örnekleri şu şekildedir:

  • Sabunlar
  • Losyonlar, kozmetik ürünleri ve parfümler
  • Temizlik ürünleri
  • İlaçlar

Bu dermatit türü de iki farklı kategoriye ayrılır: temas ve alerjik. Belirtileri aynıdır ancak hastalığın seyri ve patofizyolojisi açısından farklılıklar bulunmaktadır.

Kolunu kaşıyan bir kişi.
Dermatit yoğun bir kaşıntıya neden olan bir deri döküntüsü türüdür.

Seboreik Dermatit

Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi Dergisinde yayınlanan bir çalışmada gözler önüne serildiği üzere, bu durum sağlıklı nüfusun %1 ila %3 arasındaki kısmını etkilemektedir. Bundan dolayı, seboreik dermatitin sık tekrarlayan enflamatuvar bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Bu patolojiden etkilenen insanlar yağlı bir cilde, ve sarımsı bir soyulma görülen ve pembeden kırmızıya değişen bir cilt tonuna sahiptir. Bu bozuklukta yağ bezlerinin müdahalesi, hastalığın gelişimine katkıda bulunan şeydir.

Daha fazlasını keşfedin: Cilt Lekelerinin Beş Sebebi

Semptomları ve Nedenleri

Genellikle, semptomlar vücudun spesifik bir yerindeki ciltte kızarıklık ve kaşıntı ile karakterizedir. Buna ek olarak kaşıntı, eritemli maküller, papüller, veziküller ve lokalize büller de görülebilir.

Seboreik dermatit özellikle dudakları, göz kapaklarını ve kaşları, kafa derisini ve göğsü etkileyen yağlı, sarımsı bir cilt türüdür.,

Durumun bulunduğu yer, yaş, cinsiyet ve genetik yatkınlık gibi şeylerin tümü bazı insanları ciltte kızarıklık yaşamaya daha az ya da daha çok duyarlı hale getiren faktörlerdir.

Dahası, bu patolojiye çeşitli etken maddeler neden olabilir. En yaygın olanları mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyonlar ve kumaşlarda, temizlik ürünlerinde ve kozmetik ürünlerinde bulunan alerjenlere ya da kimyasallara verilen reaksiyonlardır.

Kontakt dermatit kimyasal cilt hasarlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak, aslında alerji, belirli bir alerjene maruz kaldıktan sonraki 48 saat içerisinde oluşan aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklanmaktadır. Kontakt dermatitte bu tür cilt kızarıklıklarına neden olan ürünlerden bazıları kortikosteroidler, antihistaminikler, antibiyotikler ve güneş kremleridir.

Bunların aksine, seboreik dermatite mantarlar ve genetik yatkınlık neden oluyor gibi görünmektedir. Örneğin, cildi tahriş eden metabolitler üreten komensal bir mantar olan Malassezia mayası söz konusu olduğunda durum budur. Buna ek olarak, HIV gibi diğer hastalıklardan muzdarip olan ya da organ nakli yapılmıi hastaların buna karşı daha duyarlı olduğu da gösterilmiştir.

Kolundaki kızarıklığa krem süren bir kişi.
Ciltte kızarıklığın nedeni bakteriler, mantarlar ve hatta ilaçlar olabilir.

Ciltte Kızarıklığın Tedavisi

Bir cilt kızarıklığını önlemenin en etkili yollarından bir tanesi hangi maddelerin sizde alerjiye neden olduğunun farkında olmak ve bu şekilde onlarla temas etmekten kaçınmaktır. Ancak, etiketteki kimyasal bileşenlerin isimlendirilmesini deşifre etmek zor olabilir.

Öncelikle, dermatologlar ve alerji uzmanları hangi maddelerin alerjilerde en yaygın olduğunu ve bunların hangilerinin kişisel bakım ürünlerinde ve ilaçlarda en fazla bulunduğunu dikkate almalıdır. Çünkü bu daha iyi bir teşhis koymalarına yardımcı olacaktır.

Son olarak, cilt kızarıklığı türü, bunu oluşturan ürüne, mikroorganizmaya ya da fiziksel ajana bağlıdır. Bundan dolayı, takip edilmesi önerilen tedavi de temel olarak neden olan ajana bağlı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Karakadze, M.A., Hirt, P.A. and Wikramanayake, T.C. The genetic basis of seborrhoeic dermatitis: a review. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. (2018) 32(4):529-536.
  • Nguyen, H.L. and Yiannias, J.A. Contact dermatitis to medications and skin products. Clin. Rev. Allergy Immunol. (2019) 56(1):41-59.
  • Grice, Elizabeth A., and Thomas L. Dawson. “Host–microbe interactions: Malassezia and human skin.” Current opinion in microbiology 40 (2017): 81-87.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.