Cilt Lekelerinin Beş Sebebi

Ciltteki lekelerinin pek çok farklı sebebi olabilir. Bu sebepleri bilmek, lekelerden kurtulmanıza yardımcı olur. Bu yazımızda cilt lekeleri ve sebepleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Cilt Lekelerinin Beş Sebebi

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Cildin renginden sorumlu kimyasal bir bileşen olan melaninin fazla üretimi, cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir. Vücutta melanin fazlalığı olduğunda, arta kalanlar vücudun belirli bölgelerinde toplanma eğilimi gösterir.

Buna ek olarak, bu hipermigmentasyon ayrıca çok fazla güneşte kalmanın veya hormonal dengesizliklerin bir sonucu da olabilir. Düzensiz pigmentasyon genellikle yaşlanma ile ilişkiliyken, cilt lekeleri ergenliğin sonlarına doğru her cilt tipinde görülebilir.

Ciltte pigmentasyon bozuklukları oldukça yaygındır. Bununla birlikte, estetik dezavantajların dışında ciddi sonuçlara yol açmaz. Bu nedenle, çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bu yazımızda, cilt lekelerinin görünümüne sebep olabilecek alışkanlıklara bir göz atalım.

Cilt Lekelerini Artıran Beş Faktör

Aşağıda, yüzde lekelere sebep olabilecek faktörlerden bahsedeceğiz. Bu lekelerden kurtulmak istiyorsanız, aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.

1. Hormonlar

Hormonal değişimler, cilt lekelerinin en yaygın sebeplerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra, hormonal dengenizi değiştiren doğum kontrol hapları ve diğer ilaçlar da güneş ışınlarına maruz kalındığında ciltte lekelere sebep olabilir.

Buna ek olarak, hormonal aktiviteler bazı hamile kadınları etkileyen düzensiz pigmentasyon formu olan melasma üretimine neden olabilir.

2. Güneş Işınları

güneş ışınlarının zararları

Yüzdeki kahverengi lekelerin görünümünü artıran bir diğer faktör ise, düzensiz melanin üretimine neden olan güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak, her cilt tipinde lekelerin oluşmasında kritik bir rol oynar.

Günlük güneş koruyucu kullanımı veya yüksek UV koruyuculuğu içeren kremler, özellikle güneşli bir iklimde yaşayan kişiler için önemlidir. Ayrıca, kış mevsiminde bile her sabah orta koruyuculukta bir nemlendirici kullanmalısınız.

3. Akne İzleri

Akne izleri, sivilceler iyileştikten sonra kalan koyu renkli noktalardır. Teknik adı, iltihap sonrası hiperpigmentasyondur ve genellikle kahverengi noktalar halindedir.Tedavi edilmezse, cilt lekelerinin ve izlerin ortadan kaybolması aylar hatta yıllar alabilir.

Neyse ki, bu lekelerden kurtulmak için tek bir yönteme bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Reçetesiz kremler, reçeteli ilaçlar, tıbbi prosedürler ve evde yapılabilen tedaviler lekelerden kurtulmak için kullanılabilir.

4. Yetersiz Beslenme

Beslenme, yaşamımızda önemli bir rol oynar. Ayrıca, yetersiz beslenmenin, kötü beslenmeyle bir araya geldiğinde ciltte kahverengi lekelere sebep olduğunu bilmelisiniz.

Bazı araştırmalara göre, daha fazla omega 3 yağ asitleri tüketerek ve süt ürünlerinin ve yüksek glisemik indeksli yiyeceklerin tüketimini azaltarak, akne görünümünü azaltabilirsiniz.

Bununla birlikte, eğer mevcut beslenme düzeniniz çok fazla işlenmiş abur cuburdan oluşuyorsa, değişiklik yapmanın ve işlenmemiş besinlere yönelmenin zamanı gelmiş demektir. Böylece yüzünüzdeki değişiklikleri fark edeceksiniz.

5. Yapay Işıklar

Yapay ışıkların yüzde lekelenmeye sebep olduğunu biliyor muydunuz? Bununla birlikte, yapay ışıkların sebep olduğu zarar güneşe oranla daha azdır.

Araştırmacı Dermatoloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, televizyondan, bilgisayar ekranından, açık floresan lambalardan gelen zararlı radyasyonlar, düzenli olarak ve uzun süre maruz kalındığında cilde zarar verir.

Bununla birlikte, gözle görünen yapay ışık da pigment üretimini UV ışınlarıyla aynı ölçüde artırır. Bu faktörle mücadele edebilmek için, ışığa maruz kaldığınız süreyi azaltmayı deneyin.

Cilt Lekelerini Tedavi Etme Yöntemleri

ciltte kahverengi lekeler

Cilt lekelerinin pek çoğu sağlık açısından risk teşkil etmez. Bununla birlikte, bazı kişiler bu lekeleri sevimli bulurken, bazı kişiler ise kusursuz ve temiz bir cilt ister.

Bu yüzden, eğer yüzünüzdeki kahverengi lekelerden kurtulmak istiyorsanız, bunun için bazı doğal yöntemler deneyebilirsiniz. Geceleri önleyici veya tedavi edici birtakım topikal yöntemler kullanın. Bunlardan bazıları:

  • Beyaz kil
  • Limon ve misket limonu
  • Kereviz esansiyel yağı
  • Aloe vera
  • Yulaf
  • Ananas
  • Maydanoz
  • Soğan
  • Argan yağı

Not: Yukarıdaki ürünleri tükettikten veya cildinize uyguladıktan sonra, güneşe çıkmayın çünkü durum kötüleşebilir.

Bunun yanı sıra, melanini azaltmak ve pimentasyonu dağıtmak için bazı kremler kullanabilirsiniz. Bu ürünlerin uzun süre kullanılmaması gerektiğini göz önünde bulundurun.

Cilt lekeleri için lazer tedavisi de uygulanır. Bununla birlikte, pek çok vakada bu yöntemin ters etki yarattığını ve tedavi edeceğine ciltteki sorunları kötüleştirdiği bilinmektedir.

Son olarak, eğer yüzünüzde lekeler olduğunu fark ederseniz, cilt kanseri riskini önlemek ve gerekli tetkikleri yapmak için en kısa sürede cilt doktorunuza danışmalısınız.

Sorunun sebebini anlamak, teşhisin tedavisini yapabilmek ve gerektiğinde özel bir terapi uygulamak bu lekelerden kurtulmak için kilit rol oynar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.