Kimyasal Temizlik Maddeleri Zararlı Mı?

Birçok çalışma, evde kullandığımız kimyasal temizlik maddelerinin sağlığımıza zarar verebileceğini göstermiştir. Bu önemli konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Kimyasal Temizlik Maddeleri Zararlı Mı?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Muhtemelen kimyasal temizlik maddelerinin sağlığımıza zararlı olduğunu duymuşsunuzdur. Kloroform, formaldehit veya ftalat gibi bazı elementler çocuklarda, yetişkinlerde ve hatta evcil hayvanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir. Aşağıda, en zararlı olan maddelerin bir listesini ve bu maddelerin yerine neleri kullanabileceğinizi paylaşacağız.

Bilimsel veriler açık: Süpermarket ve mağazalarda satılan ürünlerin yarısından fazlası zararlı bileşenler içeriyor. Bu nedenle, bu maddelere sürekli maruz kalmanın temel sonuçları alerjiler ve solunum problemlerinin oluşmasıdır.

Bilime göre zararlı temizlik kimyasalları

Kimyasal temizlik maddeleri toksik bileşenler nedeniyle sağlığınızı olumsuz etkiler.
Birçok durumda, temizlik ürünleri cilt ve solunum sistemi için toksik bileşenler içerir.

2012 yılında Çevre Çalışma Grubu (EWG) evlerde en yaygın şekilde kullanılan sıvıları ve temizlik ürünlerini analiz etti. Sonuçlar endişe vericiydi. Kısırlık, endokrin bozuklukları, genel halsizlik hali veya nörotoksik hastalıklar ile sıklıkla ilişkili olan yaklaşık 65 toksik madde buldular.

Norveç’te, Bergen Üniversitesi Klinik Bilimler Bölümü, günlük temizlikte kimyasal temizlik maddeleri kullanan 6.000 kişinin takip edilmesine dayanan bir çalışma yürüttü. Bu çalışma, bu toksik maddelere maruz kalan kişilerin solunum sistemine verdiği zararı vurgulamıştır.

Ayrıca, Harvard Üniversitesi’nde Kabul Edilen Doğa İklim Değişikliği çalışması, bu maddelerin bir bütün olarak çevreye verdiği zarara odaklanmıştır. Anemi veya demir eksikliği gibi belirtiler, kimyasal temizlik maddelerinden kaynaklanan kontaminasyon nedeniyle oluşur.

Ayrıca, ABD Çevre Koruma Ajansı (ABD EPA), insanların günlük olarak 150.000 gibi ürpertici bir rakama ulaşan zararlı sentetik madde ile bir arada yaşadığını belirtmiştir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Temizlik Yapmak: Sevmeyenler İçin İşe Yarar 5 İpucu

Kimyasal temizlik maddelerindeki toksik içerik

Temizlik malzemelerinde sayısız toksik kimyasal bulunur. Bununla birlikte, en kötü ve en yaygın toksik amddelerden bazılarına odaklanacağız:

  1. Pitalik. Bunlar sentetik parfümlü temizlik ürünlerini oluştururlar. Genel olarak, ana riskleri, olası endokrin rahatsızlıklarına sebep olmalarıdır. Bulaşık deterjanı, zemin veya mobilya temizleyicileri, tuvalet kağıdı ve hatta kişisel hijyen öğeleri bu maddeleri içerebilir.
  2. Perkloretilen. Bu, “kuru temizleme” ürünlerinde bulunur. Genel olarak, bu bileşen bir nörotoksik ajan olarak kabul edildiğinden baş dönmesinden solunum sorunlarına ve göz tahrişlerine kadar her türlü tepkiye neden olabilir. Halı temizleyicileri ve leke çıkarıcılar da, diğer kimyasalların yanı sıra bu maddeleri içerir.
  3. Triklosan. Bulaşık deterjanı bu kimyasal maddeyi içerir Aslında, ABD’de antibiyotiğe dirençli bakterilere neden olduğu için bile yasaklanmıştır. Öte yandan, doğal ekosistemler için son derece zararlıdır.
  4. Aynı şekilde, içlerinde kuaterner amonyum bileşikleri (QAC) de vardır. Triklosan gibi, etiketlerde de “antibakteriyel” olarak listelenir. Gerçek şu ki, uzun süreli kullanımı dermatit ve solunum alerjileri gibi durumlara neden olabilir. Kumaş yumuşatıcılarda ve çeşitli dezenfektanlarda bu maddeyi bulabilirsiniz.
  5. Son olarak bütoksietanol. Bu, çözücüler ailesine aittir ve etkili bir çok amaçlı temizleyici olarak sunulmaktadır. Günlük kullanımı akciğerlerden karaciğer ve böbreklere kadar her şeyi etkiler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Karbonat ve Sirke ile Temizlik için En İyi 5 Çözüm

Risksiz temizlik alternatifleri

Hijyenden ödün vermeden temizlik maddelerinizi doğal alternatiflerle değiştirin.
Toksik bileşiklere maruz kalmamak için eldiven ve maske kullanılması tavsiye edilir.

İlk olarak, şu birkaç temel ipucunu aklınızda bulundurmanız çok önemlidir:

  1. Kullandığınız her türlü sprey temizleyiciyi kullanmayı bırakın ve temizledikten sonra evinizi uzun süre havalandırın.
  2. Ayrıca, zehirlenmeyi önlemek için eldiven giymelisiniz.
  3. Aynı şekilde, bu malzemelerle temizlik yaparken koruyucu maskeler takın.

Kontamine havanın akciğerlere girmesini veya cilde temas etmesini önlemek için tüm önlemler geçerlidir. Ayrıca, ev temizliğinde uygulanabilecek birçok etkili önlemin bulunduğunu unutmayın.

Temizlik maddelerini evinizin hijyenini olumsuz etkilemeden değiştirebilirsiniz. Aslında, en iyi seçenek ev yapımı ve toksik maddeler içermeyen ekolojik alternatiflerdir. Bununla birlikte, kimyasal madde içermeyen temizlik ürünleri satın almak istiyorsanız, belki de daha büyük bir yatırım yapmanız gerekecektir.

Öte yandan, temizliğin çoğunu temiz bir bez, su ve biraz sabunla yapabilirsiniz. Temizlik kimyasalları kullanmaktan kaçınamıyorsanız, bunları belirli kişilerde kullanmamanız gerektiğini aklınızda tutmanız önemlidir. Örneğin, çocuklar, yaşlılar veya hamile kadınlar gibi savunmasız insanlar özellikle savunmasız olabilir.

Sonuç olarak, temizlik kimyasalları vücuda esas olarak solunum yolu, cilt ve göz yoluyla girer. Bu nedenle, bu maddeleri sorumlu bir şekilde kullanmanız ve bileşenlerinin her zaman farkında olmanız gerekir. Son olarak, etiketleri daima okumayı ve sağlığınızı dikkate almayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nazaroff, W. W., & Weschler, C. J. (2004). Cleaning products and air fresheners: Exposure to primary and secondary air pollutants. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2004.02.040
  • Al-Amoudi, A., & Lovitt, R. W. (2007). Fouling strategies and the cleaning system of NF membranes and factors affecting cleaning efficiency. Journal of Membrane Science. https://doi.org/10.1016/j.memsci.2007.06.002
  • Shugar, G., Ballinger, J., Application, I., Glass, A. O., Dilute, A. M., & Not, D. O. (1996). Cleaning procedures for glass substrates. Chemical Technicians’ Ready Handbook.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.