Civanperçemi Çayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Civanperçemi çayı doğal ilaç olarak kullanımları ile bilinir. Hastalıkları tedavi etmese de sağlığı ve iyiliği arttırmak için bir tamamlayıcı olarak hareket edebilir. Ne için kullanıldığını öğrenmek için bu yazımızı okuyun!
Civanperçemi Çayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 11 Eylül, 2020

Civanperçemi çayı Asteraceae ailesine ait olan ve Achillea millefolium bilimsel adı ile bilinen bitkiden elde edilen doğal bir üründür. Tarihi bilgilere göre, cinsinin adı (Achillea) bitkiyi askerlerinin yaralarını tedavi etmek için kullanan, Yunan mitolojisindeki savaşçı Aşil’e atıfta bulunmaktadır.

DARU Farmasötik Bilimler Dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre civanperçemi hatırı sayılır miktarda olan fitokimyasal konsantrasyonu ile dikkat çekmektedir, bunların arasında flavonoidler, terpenoidler ve lignanlar da bulunmaktadır.

Peki bu bitkiyi ne için kullanabilirsiniz? Öğrenmek için okumaya devam edin!

Civanperçemi Çayının Faydaları ve Kullanım Alanları

Doğal tıpta insanlar civanperçemi çayını çeşitli sindirim semptomlarını yatıştırmak için içerler. Benzer şekilde, pek çok insan bu bitkinin yaraların tedavisine de yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Ancak, bugüne kadar bu özellikleri doğrulamak için kullanılabilecek herhangi bir sağlam kanıt bulunmamaktadır. Bundan dolayı, diğer bitkisel ilaçlarda olduğu gibi, bunu da dikkatli bir şekilde kullanmalısınız.

Bazı çalışmalar bu bitkinin bir bitki çayı, ekstrat ya da uçucu yağ olarak belirli faydalar sağlayabileceğini gösterse de kanıtlar kesin değildir ve bunu tıbbi tedavilerin yerini alacak bir şey olarak görmemelisiniz.

Bunu açıklığa kavuşturduğumuza göre, hadi civanperçeminin bazı kullanımlarına bir göz atalım.

Civanperçemi Sindirim Sağlığına Katkıda Bulunur

Geleneksel tıpta insanlar sindirimi destekleyici bir şey olarak civanperçemi yağı kullanmışlardır. Bu çayın spesifik olarak ishal, gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğuna inanılır. Hatta ülser ve huzursuz bağırsak sendromu (IBS) gibi durumlarda dahi bir tamamlayıcı olarak önerilir.

Bunun nedeni; Afrika Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif İlaçlar Dergisinde yayınlanan bir araştırmada belirtildiği üzere flavonoid ve alkaloid içeriğinin bu sindirim sorunlarının hafifletilmesine katkıda bulunmasıdır.

Diğer yandan, bitkinin ekstratları aşırı mide asidi dolayısıyla ortaya çıkan hasara karşı vücudu koruyabilen antiasit ve anti-enflamatuvar etkilere de sahiptir. Etnofarmakoloji Dergisinde yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada civanperçemi ülser karşıtı özellikler de göstermiştir.

Ancak, kesin beyanlarda bulunmak için hala daha fazla kanıta ihtiyacımız var.

Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan bir kadın.
Bazı kişiler civanperçeminin gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

Civanperçemi Çayı Yaraların İyileşmesini Teşvik Eder

Şüphesiz ki, civanperçemi çayının en geleneksel kullanımlarından bir tanesi yaraları iyileştirmek içindir. Hatta, insanlar civanperçemi ekstratını bu amaçla kullanılacak kremler yapmak için kullanırlar.

Acta Poloniae Pharmaceutica dergisinde yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, civanperçemi yapraklarının anti-enflamatuvar ve antioksidan aktivite gösteren ekstratlar olduğunu göstermektedir. Bu etkiler, yaralanmaların iyileşmesinde pozitif bir etki yaratıyor gibi görünmektedir.

Diğer yandan, bu araştırma bu bitkinin ekstratlarının fibroblastların artmasına katkıda bulunduğunu da ortaya koymuştur. Fibroblastlar bağ dokusunun yenilenmesinden sorumlu olan hücrelerdir. Bundan dolayı, bu bitki yara izleri bulunması durumunda yararlı bir tamamlayıcı olabilir.

Bu yazımızı da okuyun: Temel Yara Kapama Teknikleri Nelerdir?

Beyin Sağlığını Destekler

Civanperçemi çayı beyin fonksiyonlarının iyiliğini destekler. Bu konuda önceden ortaya çıkmış çok az kanıt olmasına rağmen bu bulgular bitkinin bilişsel problemler için kullanımına dair umut verici görünmektedir.

İran Temel Tıp Bilimleri Dergisinde yayınlanan bir inceleme civanperçemindeki flavonoidlerin nörodejeneratif bozuklukların tedavisinde yardımcı maddeler olarak hizmet ettiğini söylemektedir. Spesifik olarak, bitkinin antioksidan ve anti-enflamatuvar aksiyonları şu tür hastalıklarda pozitif etki yaratır:

  • Multipl skleroz
  • Alzheimer hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • İnmeler
  • Epilepsi
Bir doktorun masasında duran bir beyin modeli.
Civanperçemindeki flavanoidler nörodejeneratif hastalıkların tedavisini tamamlayıcı niteliğinde olabilir.

Civanperçemi Çayı İle İlgili Uyarılar ve Olası Yan Etkiler

Civanperçemi çayı çoğu sağlıklı yetişkin için, ölçülü bir şekilde tüketildiği sürece güvenlidir. Ancak, bazı insanlar olası yan etki riskleri dolayısıyla dikkatli olmalıdır. Örneğin, düşüklere neden olabileceği için hamile kadınlar bu çaydan kaçınmalıdır.

Güvenlik açısından, bu çayı emzirme döneminde kullanmaktan kaçınmak da önemlidir, zira adet döngüsünü etkileyebilir. Benzer şekilde, kanama riskini arttırdığı için kanama bozuklukları olan ya da antikoagülan ilaçlar alan kişiler de bundan kaçınmalıdır.

Aynı şekilde, kanama riski dolayısıyla bu çayı ameliyat öncesi ya da sonrasında da tüketmemelisiniz. Yakupotu ve benzeri bitkilere karşı alerjik reaksiyonlar gösteren kişiler de bu bitkiyi almamalıdır.

Civanperçemi çayının güvenli dozunun ne olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Her bir bireyin yaşına, sağlık durumuna ve sahip olması olası durumlara bağlı olmak üzere değişiklik gösterebilir. Bunu ya da herhangi bir başka doğal takviyeyi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Saeidnia S, Gohari A, Mokhber-Dezfuli N, Kiuchi F. A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea. Daru. 2011;19(3):173‐186.
  • Nemeth, E., & Bernath, J. (2008). Biological Activities of Yarrow Species (Achillea spp.). Current Pharmaceutical Design14(29), 3151–3167. https://doi.org/10.2174/138161208786404281
  • Moradi MT, Rafieian-Koupaei M, Imani-Rastabi R, et al. Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium L.) extract in the isolated ileum of rat. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2013;10(6):499‐503. Published 2013 Oct 3. doi:10.4314/ajtcam.v10i6.19
  • Cavalcanti, A. M., Baggio, C. H., Freitas, C. S., Rieck, L., de Sousa, R. S., Da Silva-Santos, J. E., Mesia-Vela, S., & Marques, M. C. A. (2006). Safety and antiulcer efficacy studies of Achillea millefolium L. after chronic treatment in Wistar rats. Journal of Ethnopharmacology, 107(2), 277–284. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.011
  • Pirbalouti, A. G., Koohpayeh, A., & Karimi, I. (2010). The wound healing activity of flower extracts of Punica granatum and Achillea kellalensis in Wistar rats. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research67(1), 107–110.
  • Ayoobi F, Shamsizadeh A, Fatemi I, et al. Bio-effectiveness of the main flavonoids of Achillea millefolium in the pathophysiology of neurodegenerative disorders- a review. Iran J Basic Med Sci. 2017;20(6):604‐612. doi:10.22038/IJBMS.2017.8827
  • Nemeth E, Bernath J. Biological activities of yarrow species (Achillea spp.). Curr Pharm Des. 2008;14(29):3151‐3167. doi:10.2174/138161208786404281
  • Tsai HH, Lin HW, Lu YH, Chen YL, Mahady GB. A review of potential harmful interactions between anticoagulant/antiplatelet agents and Chinese herbal medicines. PLoS One. 2013;8(5):e64255. Published 2013 May 9. doi:10.1371/journal.pone.0064255

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.