Çocuk İstismarını Tespit Etmeyi Öğrenin
Çocuk istismarcısını tespit edebilmek, günümüz dünyasında sahip olunması gereken temel bir beceridir.
Ancak, onları tanımak zor olabilir, zira onlar istismar ettikleri çocukların güvenini kazanan kişilerdir. Herhangi spesifik bir fiziksel özellikleri yoktur, herhangi bir ırk, din veya cinsiyetten olabilirler.
Muhtemel çocuk istismarcısının profili
1. Ailenin arkadaşı olurlar
Bu insanlar aile ile bağ kurmayı ve kendilerini sevdirmeyi denerler, sosyal insanlardır, çocuklarla ilgilenirler,onları parka ve alışverişe götürürler… Çocuğun yakın arkadaşı olmaya ve onların güvenini kazanmaya çalışırlar.
2. İstismarcıların büyük çoğunluğu çocuğa yabancı kişilerden oluşmaz
Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre cinsel istismara uğrayan çocukların %30’u akrabalarının kurbanı olmuş, % 60’ı tanıdıkları bir yetişkin mağduru, %10’u da yabancı bir kişi tarafından istismar edilmiştir.
3. Çocuk istismarcısının karakteristikleri
Genellikle, bu kişiler geçmişte fiziksel veya cinsel olarak istismar edilmişlerdir. Bazılarının psikolojik ve kişisel bozuklukları vardır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Ergen çiftlerde istismar ve kötüye kullanma
4. Çocukların etrafında olabilecekleri bir işleri vardır
Bu insanlar çocukların etrafında onların koçu, bakıcısı veya öğretmeni olarak zaman geçirirler. Çocukları sevdiklerini ve çocukların kendilerinin her şeyi olduklarını söylerler.
5. Zeki ve keskindirler
Güven oluşturmak için hileler, aktiviteler ve oyunlar kullanırlar. Bu insanlar, bir güç kaynağı olarak kullanmak için nasıl sır saklayacaklarını bilirler. Oyunlar cinsel yanlar, duygusallık, öpücük, istenmeyen dokunuşlar içerir, bu minicik beyinleri pornografik materyale, zorbalığa, rüşvete maruz bırakırlar ve bunu çocuğun kafasını karıştırmak ve onu izole etmek için aşırı bir sevgi ile yaparlar.
Çocuk istismarcılarının bazı karakteristik özellikleri
Çocuk oyuncaklarını, kitaplarını, kıyafetlerini tutarlar
Sadece tek bir çocuğunkine odaklanmayabilirler. Bazıları dikkatlerini çeken nesneler olabilir ve bazı nesnelerle istismara uğramış da olabilirler.
Yaptıkları şey için suçlu hissetmezler
Burada bir sosyopatiyi tanımlayabiliriz, çünkü yaptıkları şey için empati kurmazlar ve yaptıklarından pişman olmazlar.
Kurban bir obje olarak görülür
Bazılarına göre bunun sebebi çocukluğunda geçirdiği şeylerin acısını önlemektir.
Genel olarak istismarcılar çocukluklarında istismara uğramış veya kötü davranılmış kişilerdir
Cinsel tecrübeler ve anormal şiddet kişilik bozukluklarının başlangıç noktasıdır.
Çocuk istismarını önlemek için ipuçları
Çocuğunuzu yalnız bırakmayın
Sokakta, parkta, sahada, havuzda, derslerde, spor salonunda. Öğretmenlere dikkat edin. Çocukların girip çıkma vakitlerini bilin ve onlarla birlikte gidin.
Onlarla bu tehlike hakkında konuşun
Koymaları gereken sınırları açıklayın; kimse, hatta bir aile üyesi bile, kendi özel bölgelerine dokunmamalı, hiçbir yetişkin ebeveynlerine söylemeden bir şeyler yapmalarını istememeli. Eğer bu olursa bunun yanlış olduğunu çocuklar kesinlikle öğrenmeliler.
Bu yazımızı da okuyun: Çocuklarınızı yetiştirmenin en iyi yolu onlara iyi örnek olmak
Çocuğunuzun ruh değişimlerini gözlemleyin
Normalden sessiz davranışları gözlemleyin, depresif, içine kapanık veya mutsuz. Bu çocuk muhtemelen istismara maruz kalmış olabilir.
Kullandıkları sosyal medyaları kontrol edin
İstismarcıların ilgisini çekebilecek fotoğraflar paylaşıp paylaşmadıklarını kontrol edin. Adres, okul veya sık gittikleri yerler gibi, kendileri veya aile hakkında kişisel bilgiler paylaşmadıklarından emin olun.
Çocukların şifrelerini ebeveynler bilmelidir
Bunun sebebi çocuğun aldığı özel mesajları ve arkadaşlık isteklerini kontrol etmektir. Cinsel istismarcılar erkekler kadar kadınlar da olabilir, o yüzden dikkatli olun.
Çocuğunuzun desteklendiği hissettiğinden emin olun
Destek görmeyen çocuklar, istismara uğramış olanlar için kolayca avlanır. Çocuklarınızla konuşun, dostluk ve güven ilişkisi kurun, sorunlarını ve nasıl hissettiklerini size anlatabilmek için, onların size karşı açık hissetmelerini sağlayın.
Belirli biriyle tehlikeli bir durum olduğundan şüpheleniyorsanız yardım aramanız çok önemlidir. Çocuk istismarına maruz kalan aileleri destekleyen kurumlar ve organizasyonlar vardır.
İstismar eden kişilerin çoğu zaman birden fazla kurbanı olduğundan, yardım almanız, şiddetin döngüsünü bitirmeniz, sessizliği kırmanız ve o kişileri rapor etmeniz gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- David Cantón Cortés; María Rosario Cortés (2015). Consecuencias del abuso sexual infantil: una revisión de las variables intervinientes (España). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-97282015000200024
- Echeburúa, E., & Guerricaechevarria, C. (1998). Abuso sexual en la infancia. Manual de terapia de conducta. Madrid. Dykinson, 2, 563-601. https://planetadelibroscom.cdnstatics2.com/libros_contenido_extra/46/45368_Abuso_sexual_en_la_infancia.pdf
- Losada, A. V. (2012). Epidemiología del abuso sexual infantil. https://bibliotecadigital.univalle.edu.co/bitstream/handle/10893/14906/Epidemiologia%20del%20abuso.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Margarita Ortiz Tallo; Luis Miguel Sánchez; Violeta Cardenal (2002). Perfil psicológico de delincuentes sexuales (España). https://www.uma.es/psicologia/docs/eudemon/investigacion/perfil_psicologico_de_delincuentes_sexuales.pdf
- Save the childre. Noviemebre 2021. https://www.savethechildren.es/sites/default/files/2021-11/Los_abusos_sexuales_hacia_la_infancia_en_ESP.pdf