Çocuklar Arasında Çıkan Kavgalar Nasıl Kontrol Edilir?

Çocuklar her an kavga ederler. Bu yüzden onlara öfkelerini yönlendirmeyi ve fiziksel saldırıya başvurmak yerine kelimelerle iletişim kurmayı öğretmeliyiz.
Çocuklar Arasında Çıkan Kavgalar Nasıl Kontrol Edilir?

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sık sık çocuklar arasında çıkan kavgalar olduğunu görürüz. Bu duygu tüm insanların deneyimlediği bir şeydir. Çocuklar genellikle iki yaşından başlayarak ergenlik çağlarına kadar kavga ederler.

Her an kavga ettiklerini söyleyebiliriz. Bu yüzden onlara öfkelerini yönlendirmeyi ve fiziksel saldırıya başvurmak yerine kelimelerle iletişim kurmayı öğretmeliyiz.

Farklı duygusal durumlar nedeniyle veya hayatta kalma içgüdüleri harekete geçtiği için yaşıtlarıyla veya kendilerinden büyük çocuklarla yüzleşmek için kavga ederler. Ayrıca kendilerinden küçük olan çocuklar üzerinde hakimiyet kurmak veya iradelerini onlara kabul ettirmek için de kavgaya başvurabilirler.

Söz konusu çocuklar ve kavgalar olduğunda ebeveynlerin rolü çok önemlidir. Çocuklar, başkalarına saygı göstermeyi, empati kurmayı ve her şeyin ötesinde kendilerini kontrol edebilmeyi evde öğrenirler.

Çocuklar Arasında Çıkan Kavgalar Nasıl Kontrol Edilir?

Küçük çocuklar birbirleriyle kavga ettiklerinde ısırmaya, birbirlerinin saçını çekmeye, hakaret etmeye veya birbirlerine yumruk atmaya kalkışabilirler. Yaşları büyüdükçe fiziksel saldırıda bulunmaya ve hatta zorbalık etmeye başlayabilirler.

Ergenlik çağındaki çocuklar daha da sert olabilirler. O çağda sınırları aşma eğilimi gösterirler.

İşte çocuğunuza, çatışmayla daha iyi bir şekilde başa çıkmasını öğretmenize yardımcı olacak 6 anahtar tavsiye:

1. Onlara kelimelerin gücünü gösterin

kavga eden çocuklar anne

Çocuğunuza kelimelerin şiddetten daha güçlü olduğunu öğretmelisiniz. Çocuklar anlaşamadıkları kişilerle önce konuşmaya çalışmaları gerektiğini bilmeliler.

Sorunları çözmek için şiddete başvurmaktansa rasyonel olmayı denemeliler. Çocuğunuza şiddetin aradıkları cevap olmadığını öğretmek istiyorsanız elbette siz de şiddet göstermemelisiniz. Yani çocuklarınızı agresiflikle veya şiddetle cezalandırmamalısınız.

2. Örnek olun

İnsanlar, başkalarıyla yüzleşmelerine neden olacak öfke patlamaları yaşayabilirler. Ancak önemli olan bu patlamaları nasıl kontrol ettiğimiz, onları nasıl yönettiğimizdir. Çocuklar yaşadıkları evin yansımasıdırlar. Bu yüzden verecekleri tepki çocuğunuza zamanla verdiğiniz duygusal eğitime bağlı olacaktır.

Başka insanlara saldıran, onlara hakaret eden ve duvara karşı bir şeyler fırlatan bir ebeveynseniz çocuğunuzdan farklı bir şekilde davranmasını bekleyemezsiniz. Sizin onlar için oluşturduğunuz örnek, onları, onlara verdiğiniz tavsiyelerden daha fazla etkileyecektir.

3. Kavgalar yerine sükuneti ve bilgeliği destekleyin

Daha önce de bahsettiğimiz gibi çocuklar duygularını kontrol etmeyi evde öğrenirler. Çatışma veya rahatsızlık yaratabilecek bir durumla karşı karşıya kaldıklarında bilgece davranmayı onlara öğretmeniz gerekiyor.

Yaradılışımız gereği hayvan olsak da başkalarına karşı irrasyonel veya içgüdüsel bir şekilde davranamayacağımızı çocuğunuza hatırlatın. Özellikle de o gergin anlarda, duygularını tanıyıp onları nasıl sınırlandırabileceklerini çocuklarınıza öğretmeniz çok önemli.

4. Onlara dünyanın onların etrafında dönmediğini hatırlatın

Çocuklar her zaman haklı olmadıklarını ve dünyanın onların etrafından dönmediğini öğrenmeliler. Ebeveynler çocuklarının, farklı zevkleri ve tercihleri olan bir grup insanın parçası olduklarını ve herkesin saygıyı hak ettiğini anlamalarını sağlamalılar.

Yaptıkları veya söyledikleri şeylerin her zaman başkalarının önceliği olmayacağını ve bu nedenle kimsenin başını belaya sokmamaları gerektiğini anlamalılar. Başkalarına saygı duymaları, onlara öfkeli bir şekilde yüzleşmeden önce iki kez düşünmelerini sağlayacaktır.

5. Sonuçları değerlendirmeyi öğretin

Çocuğunuzun reddetme, başkalarını incitme, başkalarına kötü davranma gibi şiddet dolu davranışların sonuçlarını görmeleri önemlidir.

Çocuklar bir başka kişiyle kavga etmenin getireceği sonuçları öngörmeyi öğrenmeliler. Çocuğunuzun yaşının küçük olması önemli değil; sebep olabilecekleri zararı görmelerini sağlayın. Böylece çatışma olan bir durumla en iyi şekilde nasıl başa çıkabileceklerini zamanla öğrenecekler.

6. Anahtar faktörün iletişim olduğunu öğretin

küs ergen kızlar ağaç kavgalar

Ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişimden bahsetmek kulağa klişe gibi gelse de, çocuğunuzun çatışmayı çözmekle ilgili pek çok konsepti anlamasını sağlayacak anahtar odur.

Çocuğunuzla konuşun, onu dinleyin, günlük hayatları hakkındaki anahtar soruları onlara sorun. Bu onları tanımanızı sağlayacaktır. Böylece çatışmayla doğru bir şekilde başa çıkabilmeleri için onlara rehberlik edebilirsiniz.

Sizin Ebeveyn Olarak Göreviniz Çocuklara Rehber Olmak

ağlayan erkek çocuk anne

Bu gerçeğin farkında olmanız sizin için önemlidir. Kural koyması ve saygı sınırlarını belirlemesi gereken kişi sizsiniz. Çocuğunuzu cezalandırmanız gerekiyorsa bunu agresif bir şekilde değil kararlı bir şekilde yapın. 

Çocuğunuz sürekli başkalarıyla başını derde sokuyorsa fikrinizi değiştirmekten veya yumuşamaktan kaçının. Şiddete karşı esneklik gösterirseniz çocuğunuz da her zaman şiddete başvurması gerektiğine inanarak büyüyecektir.

Çocukların ve gençlerin kendilerine has dinamikleri vardır. Çocukların ve hatta kardeşlerin arasında çıkan kavgalar yaygındır. Ebeveynler olarak görevimiz onlara yaşlarına uygun olacak şekilde sorunlarla düzgün bir şekilde nasıl başa çıkabileceklerini göstermektir.

İçgüdülerinize güvenin ve çocuklarınıza duygularını yönetmeyi öğretin. Böylece büyüdüklerinde empati kurabilen, rasyonel ve mutlu yetişkinler olacaklardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.