Çocuklarda Gastrit İçin Ev Tedavileri

Gastrit çocuklarda karın ağrısının yaygın bir nedenidir. Kesinlikle doktorunuza danışmak için bir neden olabilir ama bu sırada çocuğunuzun semptomlarını kontrol etmek için bazı ev tedavileri kullanabilirsiniz.
Çocuklarda Gastrit İçin Ev Tedavileri

Tarafından yazılmıştır Angélica Quijano

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çocuklarda gastrit yetişkinlerde olan gastrit ile aynıdır. Bu temel olarak bakteriyel enfeksiyonlar, kötü yeme alışkanlıkları ve stres gibi farklı faktörlerin neden olduğu bir mide zarı enflamasyonudur. Bu durum yetişkinlerde daha yaygındır ancak çocukları da etkileyebilir. Semptomlar mide ağrısı ve yanmasından mide bulantısı ve kusmaya kadar değişkenlik gösterebilir.

Eğer herhangi bir uyarı işareti fark ederseniz her zaman doktorunuza danışın. Ancak, bu durumun her zaman çocuğun sağlığında büyük komplikasyonlara neden olmadığını da bilmelisiniz. Durum her ne olursa olsun, aşağıda bahsedeceğimiz beslenme değişiklikleri ile bu problemin semptomlarından bazılarını azaltmak mümkündür.

Çocuklarda Gastrit İçin Ev Tedavileri

Dünya Gastroenteroloji Dergisinde yayınlanan bir makale, daha çok gastrit olarak bilinen mide mukozasının iltihaplanmasının çocuklarda karın ağrısının sık görülen bir nedeni olduğunu belirtmektedir. Buna dahil olan birkaç farklı faktör olduğundan, tedavi disiplinler arası ve kişiselleştirilmiş olabilir.

Yine de, en azından geçici olarak bir rahatlama yaratmaya yardımcı olabilecek bazı alışkanlıklar ve ev ilaçları bulunmaktadır. Bunlar tıbbi tavsiye yerine geçmezler ancak semptomları kesinlikle azaltabilirler. Not almaya hazır mısınız?

Bu konuda daha fazlasını okuyun: Gastrit İçin Sağlıklı Bir Diyet

Beslenme Alışkanlıkları

Çocuklarda görülen gastrit vakalarının çoğu kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Çocukların ya yemekleri için belirli bir programları yoktur ya da midelerini tahriş ederek iltihaplanma ve ağrıya neden olan belirli türlerdeki yiyecekleri tüketirler.

Çocuklukta belirli bir besin alımı gerekir, bu nedenle sadece küçük çocuğunuz için bir beslenme düzeni oluşturmanıza yardımcı olabilecek bir beslenme uzmanı ile çalışmalısınız. İlk etapta rafine unlar açısından zengin ve ilave şeker, asit ve baharat içeren yiyecekleri tüketmelerini sınırlayın. Bunun nedeni, tüm bunların mide zarını tahriş etmesidir.

Yemek zamanları ile ilgili olarak ise, Uluslararası Bilimsel Araştırma’daki bir makale, uzun bir süre için belirli bir programa sahip olmamanın, gastritin ana nedenlerinden biri olan Helicobacter Pylori bakterisi enfeksiyonuna yakalanma riskinin artması ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir.

Bu arada, Gastroenteroloji İncelemesi‘nde yayınlanan bir makale, çocukların beslenme düzenlerine taze brokoli ve yaban mersini eklemenin gastrit ile ilişkili semptomları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Bu, esas olarak bu besinlerin anti-enflamatuvar ve antibakteriyel özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Çocuklarda gastrit oluşumuna neden olan şeyler tüketen bir çocuk.
Tahriş edici gıdalar tüketmek çocuklarda gastriti tetikleyebilir. Çocukların beslenme düzenini, bir beslenme uzmanının yardımı ile değiştirmek önemlidir.

Sarımsak Özütü

Geleneksel tıpta, sarımsak gastrit için kanıtlanmış bir ev tedavisidir. Çocuğunuz bunun tadını sevmeyebilir ama yemesinin bir yolunu bulun. Bunun vücuttaki H. Pylori ile savaşmaya yardımcı olduğuna dair kanıt vardır.

Bu nedenle sarımsağı biraz balla ezin ve gastrit için yardımcı bir tedavi olarak kullanın. Çocuk ayrıca bunu olduğu gibi veya ekstrakt olarak da tüketebilir.

Probiyotikler

Bunlar yaşayan mikroorganizmalardır ve belirli yiyeceklerde bulunabilirler. İnsanlar bin yıllardır sindirimi iyileştirmek için probiyotikleri kullanmaktadırlar. Buna ek olarak, bu iyi bakteriler bazı kötü bakterilerin zararlı etkilerine karşı vücut direncini de artırabilir.

Hatta, Dünya Gastroenteroloji Dergisinde yayınlanan bir yayın, probiyotiklerin H. Pylori’nin ortaya çıkmasını engellemeye katkıda bulunduğuna işaret etmektedir. Probiyotikleri gıdalar ile alabilirsiniz:

  • Yoğurt
  • Kombuça
  • Zeytin ve turşu
  • Lahana turşusu
  • Kefir
  • Kimchi
  • Miso

Uçucu Yağlar

Son yıllarda, sindirim sorunları da dahil olmak üzere pek çok türde koşul söz konusu olduğunda, sağlık yararları nedeniyle uçucu yağların kullanımı artmıştır. Aslında, antimikrobiyal ajanlar ve kemoterapi üzerine yapılan bir çalışma bu yağların H. Pylori’nin aşırı büyümesini engellemede olumlu bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Sarımsak ve nane yağları bu amaç için özellikle faydalıdır. Ancak, yüksek miktarlarda zehirli olabileceğinden bunları dikkatli kullanın. Daima üreticinin yönergelerine uyun.

Bir şişe nane yağı.
Bazı uçucu yağlar, gastrit durumunda yardımcı madde görevi görüyor gibi görünmektedir. Ancak kullanımları yalnızca belirli durumlarda ve aşırıya kaçmayan şekilde olmalıdır.

Çocuklarda Gastrit Nasıl Önlenir

Küçük çocukların gastritten muzdarip olması yaygın değildir, ancak bu her an ortaya çıkabilecek bir durumdur. Ancak, yukarıda bahsettiklerimize ek olarak bunu önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler daha vardır. Bunların bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Uygun bir yemek programı takip edin
  • Çocuğu yatmadan en az 2 saat önce besleyin
  • Çocuğun tabağına çok fazla yemek koymayın
  • Yoga, meditasyon ve hatta sadece müzik dinlemek gibi aktiviteler ile çocukların rahatlamalarına yardımcı olun

Çocuklarda Gastrit Hakkında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu durum çoğu zaman ciddi sağlık sorunları oluşturmaz. Bununla birlikte, eğer çocukta şiddetli mide ağrısı, tekrarlayan kusma ya da başka bir ilgili semptom varsa bir doktora danışın. Doktorlar nedeni belirleyebilmeli ve tedaviyi yazabilmelidirler.

Son olarak, yukarıdaki semptomların her zaman bir gastrit göstergesi olmadığını unutmayın. Aslında, bunlar tamamen farklı bir durumdan kaynaklanıyor da olabilirler. Bu nedenle, yalnızca bir doktor bu nedenleri belirleyebilir ve uygun bir teşhis için gereken testleri yapabilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Childhood chronic gastritis and duodenitis: Role of altered sensory neuromediators. World J Gastroenterol. 2016;22(37):8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
  • Bergonzelli, G. E., Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, I. E. (2003). Essential oils as components of a diet-based approach to management of Helicobacter infection. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
  • Cellini, L., Di Campli, E., Masulli, M., Di Bartolomeo, S., & Allocati, N. (1996). Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum). FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
  • Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
  • Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Irregular Meal Timing Is Associated with Helicobacter pylori Infection and Gastritis . ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.