Çocuklarda Kabızlık Nedir ve Ne Yapılmalıdır?

Çocuğunuzda kabızlık semptomlarından herhangi birini fark ettiniz mi? Bu yazımızdaki tavsiyeleri mutlaka deneyin. Tüm çabalarınıza rağmen sorun ortadan kalkmıyorsa, çocuk doktorunuza danışın.
Çocuklarda Kabızlık Nedir ve Ne Yapılmalıdır?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocuklarda kabızlık, ailelerde çok fazla kaygıya sebep olabilecek bir rahatsızlıktır. Çocuklarda en çok rastlanan durumlardan biridir ve pek çok doktor muayenesi de bu sebepten yapılır.

Hastalık olarak düşünülmez ancak çocuğunuzun kendisini kötü hissetmesine yol açabilecek diğer sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilir. Bunun yanı sıra, uzun sürerse ve tekrar ederse, mutlaka tıbbi bir müdahale gerekecektir.

Neyse ki, kabızlığı beslenmede yapılacak birkaç değişiklikle ve bazı doğal yöntemlerle çözmek mümkündür. Bu nedenle, bu yazımızda kabızlığın ilk semptomlarından ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Mutlaka okuyun!

Çocukluk çağında kabızlık nedir?

Çocuklukta meydana gelen kabızlık, bağırsağın düzenli hareketlerinin sıklığı azaldığında ortaya çıkar.

Büyüdükçe tuvalet alışkanlıkları da değiştiğinden, çocukların kabız olup olmadığını anlamak zordur. Bununla birlikte, genellikle haftada üçten az bağırsak hareketi oluyorsa veya dışkı sert ve kuru ise, bunlar kabızlığın belirtisidir.

Bu sorun, daha büyük çocuklarda görülebileceği gibi bir iki aylık bebekleri de etkileyebilir. Nasıl ortaya çıktığına ve ne kadar sürdüğüne bağlı olarak akut veya kronik olabilir. Belirli bir süre zarfında meydana gelmişse akut, bir yıla kadar devam ederse kronik olarak adlandırılır.

Çocuklarda Kabızlık Semptomları

çocuklarda kabızlık

Kabızlık semptomlarını fark edebilmek için çocuğunuzun alışkanlıklarını iyi bilmeniz gerekir. Tuvalete gitme sıklıkları birden azalırsa, dikkatli olmanız gerekiyor demektir.

Bağırsak hareketlerindeki azalmanın yanı sıra, diğer semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Sert ve kuru dışkı
  • Bağırsak hareketleri sırasında ağrı veya aşırı zorlanma
  • İştahsızlık
  • Karında şişkinlik
  • Gaz ve geğirme

Çocuklarda Kabızlığın Sebepleri Nelerdir?

Çocuklarda meydana gelen kabızlık, nadiren fiziksel veya çevresel faktörlerden kaynaklanır. Kolon veya rektumun anatomisine bağlı olarak gerçekleşebilse de, çoğu zaman sebep kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıdır.

Kabızlığı tetikleyebilecek sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Suyun ve lifli yiyeceklerin yeterli miktarda tüketilmemesi
  • Muz, patates, pirinç, elma, çikolata ve şekerin aşırı tüketimi
  • Düzensiz yemek saatleri
  • Çocuklarda katı gıdaya erken başlanması
  • Stres
  • Genetik yatkınlık
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Tuvalet ihtiyacını bekletmek

Kabızın Tedavisi İçin Tavsiyeler

Eğer çocuğunuz kabız olduysa, bunun geçici bir sorundan mı yoksa ilişkili başka bir hastalıktan mı kaynaklandığını anlamak için çocuk doktoruna danışın. Eğer sorun çok ciddi değilse, beslenme alışkanlıklarında yapılacak ufak değişikler ile çözülebilir. Bununla birlikte, semptomların şiddetinden bağımsız olarak kısa sürede rahatlama sağlayan bazı alışkanlıklar vardır.

Beslenme Alışkanlıklarınızı İyileştirin

Yapmanız gereken en önemli şey, çocuğunuza lif bakımından zengin yiyecekler yedirmektir. Sindirimi kolaylaştıran lifler, tam tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunur.

Daha Fazla Sıvı Tüketin

su içen çocuk

Bol miktarda su ve sağlıklı meyve suları tüketmek, çocuklarda kabızlığı önlemek için çok önemlidir. Bunun sebebi, sıvının lif hacmini artırması ve bağırsaklardan daha kolay geçmesi için dışkıyı yumuşatmasıdır.

Yumuşak Masaj

Bu basit yöntem, çocuklar için rahatlatıcı olabilir. Masaj bağırsak geçişini iyileştirir ve bu sayede de kabızlığı azaltır. İstenen sonuçları elde edebilmek için, dairesel hareketlerle masaj yapın.

Fiziksel Aktiviteyi Artırın

Kabızlığı önlemek ve kontrol altına alabilmek için fiziksel aktivite çok önemlidir. Hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen çocuklarda bu rahatsızlığa daha sık rastlanır. Öte yandan, fiziksel olarak aktif olan çocukların bağırsak ve sindirim sağlığı daha iyidir.

Kabızlık İçin Evde Uygulayabileceğiniz Tedaviler

Sağlık uzmanları ve çocuk doktorları, sadece kesinlikle gerekli olan durumlarda kabızlık giderici ilaç kullanımını öneriyor. Sindirim sistemindeki rahatsızlıklar genellikle kötü beslenmenin bir sonucu olduğu için, bazı doğal yöntemlerle bu sorun çözülebilir.

Erik çayı

Eriğin müshil özelliği, bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Eriği meyve suyu olarak içebileceğiniz gibi, basit bir çay da hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 adet erik
  • 1 bardak su (250 ml)

Hazırlanışı

  • Eriği ve suyu bir kapta kaynatın ve demlenmeye bırakın.
  • Demlendikten sonra süzün.

Tüketimi

  • Günde iki kez çocuğunuza bir miktar içirin.

Aloe vera ve zeytinyağı

kabızlık için zeytinyağı

Bu karışımın tadı güzel değildir ancak çocuklardaki bağırsak problemlerini çözmek için oldukça etkilidir.

Malzemeler

Hazırlanışı

  • Aloe verayı ve zeytinyağını karıştırın.

Tüketimi

  • Bu karışımı aç karna çocuğunuza içirin.

Ballı süt

Ballı süt, bu rahatsızlığı azaltmanın en tercih edilen yöntemidir çünkü çocuklar bunu içerken sorun çıkarmazlar.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı bal (20 gr)
  • 1 bardak laktozsuz süt (200 ml)

Hazırlanışı

  • Balı ılık sütün içerisine ekleyin ve iyice karıştırın.

Tüketimi

  • Uyumadan önce veya aç karna bu karışımı çocuğunuza içirin.

Kabızlık semptomlarından herhangi birini çocuğunuzda fark ettiniz mi? Bu yazımızdaki tavsiyeleri mutlaka deneyin. Tüm çabalarınıza rağmen sorun ortadan kalkmıyorsa, çocuk doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.