Çocuklarda Ortodonti: Bilmeniz Gereken Her Şey
Çoğu zaman, çocukluk döneminde, kemiklerin gelişiminde ve dişlerin pozisyonunda ısırma problemlerine yol açabilecek değişiklikler olur. Çocuklarda ortodonti, bu bozuklukları erken yaşlardan itibaren düzeltmemizi sağlayan tedavidir.
Kemik büyümesini yönlendirmek, çenenin ve dişlerin pozisyonunu düzeltmek veya dişleri hizalamak bu terapinin yapmaya çalıştığı şeydir. Alt ve üst dişler arasındaki doğru ilişki, çocuğun ağız fonksiyonlarını normal şekilde yerine getirmesini sağlar.
Erken yaşlardan itibaren harekete geçmek, sorunları baştan tedavi etmeyi mümkün kılar, ilerlemelerini ve kötüleşmelerini önler. Tedaviler sadece daha etkili olmakla kalmaz, aynı zamanda daha rahat, daha kısa ve hatta daha ucuz olur!
Çocuklarda ortodonti hakkında her şeyi okuyun ve öğrenin!
Ayrıca okuyun: Çürük Dişler: Dişlerin Çürümesine Neden Olan Şey Nedir?
Çocuklarda ortodonti ne zaman gereklidir?
Çocuklar için ortodontinin gerekli olmasının birçok nedeni vardır. Bu yaşta, kemiklerin hala büyümesi ve dişlerin uyum sağlaması avantajına sahibiz.
Bu, aşağıdakiler gibi birçok maloklüzyon durumunu çözmek için cihazların kullanılmasına izin verir:
- Ogival veya dar damak: Damak daha dardır ve ortada kubbeli bir alana sahiptir.
- Sınıf II veya retrognati: Üst çene, alt çeneye göre çok ileridir.
- Sınıf III veya prognatizm: Çene çok ileri.
- Açık kapanış: Ağzı kapatırken üst ve alt dişler temas etmez.
- Çapraz kapanış: Alt dişler, ısırma sırasında üst dişlerin dışında yer alır.
- Diş malpozisyonları: Dişler diş kemerinin dışında, sıkışık veya eğridir.
Diş hekimi, ağız muayenesi ve tamamlayıcı çalışmalardan sonra maloklüzyon teşhisi koyar. Her durumda, çocukların ortodonti ihtiyacını düşündüren ebeveynlerin gözlemleyebileceği bazı belirtiler vardır:
- Bebek dişlerinin erken kaybı.
- İşlevsel olmayan alışkanlıklar: 2 yaşından sonra parmak emme, tırnak yeme, biberon veya emzik kullanımı, ağızdan nefes alma, atipik yutma.
- Bazı fonemleri telaffuz etmede zorluk.
- Sıkışık, aralıklı, çarpık dişler veya düz olmayan bir yüzey.
- Isırma veya yeme ile ilgili ağrı, ses veya problemler.
Dikkate değer bu durumları keşfetmek için dişlerin çıkma sürecini ve çocukların çiğneme, yutma ve konuşma biçimlerini gözlemlemek önemlidir. Bu şekilde en kısa sürede diş hekiminize bildirerek, varsa sorunları bulabilmelerine destek olursunuz.
Çocuğun diş hekimine ilk ziyareti ne zaman olmalıdır?
Pediatrik diş hekimine ilk ziyaret, çocuğun ilk doğum gününden önce yapılmalıdır. Her altı ayda bir erken ve düzenli ziyaretler, hekimin düzensizlikleri tespit etmesine olanak tanır.
Diş hekimi, ağzı muayene etmenin ve çocuğun kemik ve dişlerinin büyüme sürecini takip etmenin yanı sıra, ebeveynlere ağız boşluğunun bakımı konusunda tavsiyelerde bulunur. Herhangi bir hastalık veya bozukluk tespit edilmesi durumunda uygun tedaviyi yapacaklardır. Ve çözülemeyen bir ısırma sorunu varsa, diş hekimi çocuğu bir ortodontiste yönlendirecektir.
6 ila 7 yaşları arasında diş değişimi başladığında, çocuğunuzun oklüzyonunun analizi için bir ortodontiste danışmak en iyisidir. Profesyonel dişleri, ağzı ve ısırma şeklini iyice inceleyecektir.
Ayrıca dişlerin modelini yapmak ve vakayı incelemek için röntgen ya da fotoğraf çekmek veya ağızdan ölçü almak gerekebilir. Ortodontist, çocuğun yeme ve konuşma şeklini, alışkanlıklarını ve ısırma problemlerini sorabilir.
Çocuğunuzu erken konsültasyona getirmeniz, ortodontinin hemen kullanılması gerektiği anlamına gelmez. Erken teşhise sahip olmak, profesyonelin en iyi alternatifi ve aynı zamanda onu kullanmak için ideal zamanı seçmesini sağlar.
Çocuklarda ortodonti kullanmak bize dişleri yeniden konumlandırma ve büyüyen kemikleri bir yetişkinden daha kolay şekillendirme imkanı verir. Ayrıca, değişikliğin devam etmesini ve tüm durumu karmaşıklaştırmasını önler.
Çocuklarda ortodonti çeşitleri ve seçenekleri
Ortodontik tedavi, kemiklerin veya dişlerin belirli bölgelerine sürekli baskı uygulayarak oklüzyon ve hizalama sorunlarını düzeltir. Bu, kemik dokusunun belirli bir yönde büyümesini veya dişlerin doğru pozisyona hareket etmesini sağlar.
Çocuklar için farklı ortodontik seçenekler vardır. Cihaz seçimi klinik vakanın ihtiyaçlarına ve hastanın yaşına bağlıdır.
Fonksiyonel cihazlar
Çocuklarda bu tür ortodonti, ağızda süt dişleri ve kalıcı dişlerin olduğu geçici veya karışık dişlenme sırasında faydalıdır. Çeneyi hareket ettirmekten sorumlu kasların pozisyonuna göre dizayn edilen çıkarılabilir aparatlardır.
Kas kuvvetlerinin yönü ve yoğunluğu yönlendirilir, bu da zamanla ağızda yapısal değişikliklere dönüşür. Çünkü dişleri hareket ettiren ve hatta dişleri destekleyen kemiği değiştiren şey kaslardır.
Önleyici ortodonti
Bunlar, ortodontistlerin çocukluk döneminde, iskelet henüz gelişme aşamasındayken kullandıkları hareketli cihazlarla yapılan tedavilerdir. Çocuklarda bu tip ortodonti anormal kemik büyümesini durdurur ve maksillofasiyal yapının doğru şekilde gelişmesine rehberlik eder.
Hastanın yemek yeme ve hijyen için kendi başına takıp çıkarabileceği çıkarılabilir aparatlar kullanır. Ancak, ne kadar çok kullanırsanız, sonuçlar o kadar iyi olur.
Genel olarak, kemerler, yaylar veya vidalar gibi diğer ekleri olan akrilik plakalardan oluşurlar. Bu şekilde cihaz, ya kemik büyümesini yönlendirmek ve kemiği genişletmek ya da belirli diş hareketleri üretmek için modifikasyona ihtiyaç duyan yapılara aktif mekanik kuvvet uygular.
Bu kategori ayrıca örneğin sınıf III maloklüzyonların tedavisinde yararlı olan harici kullanıma yönelik maskeleri de içerir. Çocuk onları gece uyurken kullanır.
Sabit cihazlar
Çocuklarda sabit ortodonti, diş yüzeylerine metal bir kemerle birleştirilen diş tellerinin yerleştirilmesinden oluşur. Adından da anlaşılacağı gibi diş telleri dişlere takılır ve hasta bunları çıkaramaz.
Çocuklara yönelik bu ortodontik sistem, her dişi ayrı ayrı, istenilen yönde hareket ettirebilir. Ergenlik döneminde; yani diş değişiminin tamamlandığı, ancak kemiğin hala büyüdüğü dönemde ağza yerleştirilir.
Bazen, özellikle dişleri yeniden düzenlemek için yer eksikliği varsa, tedaviyi diş çekimi ile tamamlamak gerekir. Bu yaklaşım, diastemalar, çapraşıklık, döndürülmüş dişler ve diğer diş kusurları durumlarında etkilidir.
Sabit ortodontiyi diş tellerinin ve metal tellerin klasik kullanımıyla ilişkilendirsek de aslında, hastaların diş telleri ile kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacak birçok varyasyon vardır. Seramik braketler, safir braketler ve hatta görünmemeleri için dişlerin iç tarafına takılan türlerin kullanıldığı daha estetik seçenekler vardır.
Tellerin lastikleri, çocuğun istediği gibi değiştirip birleştirebilmesi için çeşitli renklerde gelir.
Invisalign tipi görünmez ortodonti
Çocuklara yönelik bu ortodontik seçenek, hastanın kendi başına takıp çıkarabileceği şeffaf plaklar kullanır. Bu aparatların hareketi diş tellerine benzer ancak daha rahat ve kullanımı daha kolay olabilir.
Diş hekimi ağız için bir dizi özel şeffaf plastik plaka hazırlar. Bunlar, dişleri hareket ettirmeye yetecek gerekli kuvvetleri uygulamak için periyodik olarak değiştirilir.
Hasta onları yemek yerken, temizlemek için ve ağzını sterilize etmek için çıkarmalıdır. Bununla birlikte, tedavinin etkili olması için günün çoğunda, günde en az 22 saat giyilmelidirler.
Diş telleri için bakım ve öneriler
Çocuklarda ortodonti kullanımı, tedaviyi başarılı kılacak ve ağzın geri kalanını sağlıklı kılacak bir dizi ayrıntıya dikkat etmek anlamına gelir. Aşağıdakiler, ebeveynlerin çocuklarında ortodontik aparatlar kullanırken dikkate almaları gereken önlemlerden bazılarıdır.
Diş hijyeni
Ağız temizliğine özellikle dikkat etmek önemlidir. Bu aparatlar bakteri plağının birikmesini destekleyerek çürük ve diş eti iltihabı gibi sorunlara yakalanma riskini artırır.
Diş fırçalama her gün, her yemekten sonra, tüm diş yüzeylerini temizlemeye özen gösterilerek yapılmalıdır. Bu, yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu içermelidir. Ayrıca çocuk günde bir kez diş ipi kullanmalı ve diş hekimi tavsiye ederse ağız duşu kullanmalıdır.
Çıkarılabilir aparatlar kullanan hastalar, sterilize etmek için bunları çıkarmalı ve her zamanki gibi dişlerini fırçalamalıdır. Şeffaf plakalar, yabancı maddeleri gidermek için haftada bir kez efervesan tabletlerle temizlenmelidir.
Diş teli takan çocuklarda temizlik daha zordur, ancak bunu doğru bir şekilde yapmak için zaman ayırmaları gerekir. Özel ortodontik fırçaların kullanımı, ister interdental ister elektrikli olsun, bu görevi yerine getirmek ve tüm alanlara erişmek için çok yardımcı olabilir. Oral irrigatörler de çok faydalıdır.
Diyetinize dikkat etmek
Çıkarılabilir diş telleri kullanıldığında yemek zamanı çıkarılır ve hasta normal şekilde yemek yer. Ancak diş teli olan çocuklar için belirli yiyeceklere dikkat etmek gerekir.
Cihazı kırabilecek veya yerinden çıkarabilecek çok sert veya yapışkan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Şeker, kuruyemişler, çikolata, elma ve sakızımsı yiyecekler bazı örneklerdir.
Rahatsızlığı yönetmek
Çocuklarda ortodontik tedavinin başlangıcı rahatsız edici olabilir. Çocuğun ağzında uyum sağlamak zorunda olduğu yabancı bir cisim olduğu gibi, cihazın uyguladığı kuvvetler de ağrıya neden olabilir.
Genelde bu duyumlar geçicidir ve çocuk bunlara alışır. Her durumda, diş hekimi bu kritik anlar için ilaç yazabilir.
Florürlü diş macunu kullanımı, ilişkili diş hassasiyetini önlemek için önemlidir. Aparatlarla sürtünme veya travma nedeniyle ağız mukozasında yaralanmalar da sık görülür. Kendi başlarına kaybolma eğilimindedirler, ancak keskin alanlara ortodontik mum yerleştirilmesi onları önleyebilir.
Kontrolleri aksatmamak
Diş hekimi ile planlanan randevulara gitmek ve talimatlarına uymak çok önemlidir. Diş hekimi, ilerlemek için tedaviyi izleyecek ve yeniden ayarlayacaktır. Cihazlarla ilgili bir endişe, kaza veya kırılma olduğunda uzmana danışmak çok önemlidir.
Çıkarılabilir aparatlar ve elastik bantlar önerildiği kadar takılmalı ve kaybedilmemesine özen gösterilmelidir. Dişleri yerinde tutmak için ağza özel aparatların yerleştirildiği tutma süresine uyulmalıdır. Bu dişlerin ilk konumlarına dönmelerini engeller.
İlginizi çekebilir: Diş Köprüsü: Türleri, Faydaları ve Dezavantajları
Ne zamana kadar gerekli olacaklar?
Çocuklarda ortodontik tedavilerin süresi çözülmesi gereken soruna ve kullanılan aparatlara göre değişmektedir. Genel olarak kullanım süresi, hastanın işbirliğine de bağlı olarak 18 ila 36 ay arasında değişmektedir.
Tedavi süresince çocuk düzenli olarak ayda bir ortodontistini ziyaret etmelidir. Bu kontroller sırasında ayarlamalar yapılır ve ilerleme izlenir.
Çocuklarda ortodonti gelecekteki komplikasyonları önlemeye yardımcı olur
Çocuklarda ortodontik tedavi yapılması, çocuğun ağzındaki mevcut sorunların çözülmesine yardımcı olur. Tedavi seçenekleri, normal bir şekilde ısırmalarına, yemek yemelerine ve konuşmalarına izin verecek ve hatta gülümsemeleri daha güzel görünecektir.
Ancak, erken davranmanın gelecekte birçok sorunu önlediğini unutmamak önemlidir. Çünkü çocukluk döneminde tedaviler daha hızlı, daha rahat, daha etkili ve daha ucuzdur. Çocukluk döneminde ısırma bozukluklarını çözmek, çocukların yetişkinlikte sağlıklı bir ağza sahip olmasına yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
- Beatriz, Carmen, et al. “HÁBITOS DE INTERPOSICIÓN. FACTORES DE RIESGO ASOCIADOS A LA MORDIDA ABIERTA.” Estomatologia2020. 2020.
- Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
- Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
- Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
- Mella, Dayanne, et al. “Ortodoncia Preventiva e Interceptiva: Manejo de Mordida Abierta Anterior y Pérdida Dental Prematura. Reporte de enfoque de tratamiento.” Applied Sciences in Dentistry 1 (2021).
- PEOPLE, ORTHODONTICS IN YOUNG. “REVISIÓN SISTEMÁTICA SOBRE LOS TIPOS DE TRATAMIENTOS RELACIONADOS CON LA ORTODONCIA INTERCEPTIVA EN JÓVENES Y NIÑOS.”
- Parra-Iraola, Sandra Susana, and Andrea Gissela Zambrano-Mendoza. “Hábitos deformantes orales en preescolares y escolares: Revisión sistemática.” International journal of odontostomatology 12.2 (2018): 188-193.
- Arévalo Rojas, Margarita, and Francesc Steve Michael Huamán Panduro. “Lesiones frecuentes de tejidos blandos por uso de brackets en alumnos de la escuela de Estomatología de la UCP, Iquitos–2018.” (2018).
- Yenchong, Jaime Javier Mendoza, et al. “Avances de la odontopediatria y su relación con la ortodoncia presente y futura.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 5.5 (2020): 79-94.
- Cedeño Mejía, Arianna Tamara. Instructivo para mejorar el control de higiene oral en pacientes con ortodoncia de la Facultad de Odontología de la UDLA. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018, 2018.