Yirmi Yaş Dişleri Çekildikten Sonra Bakım

Yirmi yaş dişleri çekildikten sonra, en önemli şey ağzınızı düzgün bir şekilde temizlemek, dinlenmek ve yemek yerken dikkatli olmaktır. Acı verici bir prosedürdür, ancak genellikle gerekli ve kaçınılmazdır.
Yirmi Yaş Dişleri Çekildikten Sonra Bakım

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Birçok insan ağrılı prosedürlerden korktuklarından dişçiye gitmekten nefret eder. Yirmi yaş dişlerinizi çektirmek genellikle korkulu bir şeydir, çünkü bazen bu çok acı verici olabilir.

Yirmi yaş dişleri 17-25 yaşlarında ortaya çıkan dişlerdir. Ancak, bazı insanlarda hiçbir zaman çıkmazlar. Ayrıca üçüncü azı dişleri olarak adlandırılırlar ve sıra olarak en arkadaki dişlerdir.

Gerçek şu ki, bazen çıktıklarında fark etmeyebilirsiniz bile. Bununla birlikte, bazen belirli semptomlara neden olurlar ve dişleri çekmek gerekir. Örneğin, diğer dişlere baskı yaptıklarında, ağzınızda gerginlik yaratırlar.

Bu yazıda, yirmi yaş dişlerinizin çekilmesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız. Komplikasyonlardan kaçınmak için ameliyattan sonra bakımı da anlatacağız.

Yirmi yaş dişlerinizi neden çektirmeniz gerekiyor?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yirmi yaş dişleri, diğer dişler tamamen oluştuğunda genç yetişkinlikte ortaya çıkar. Bu, birçok insanın bu dişlerin normal şekilde gelişmesi için ağızlarında yeterli alan olmadığı anlamına gelir.

Bu nedenle, bazı yirmi yaş dişleri yanındaki dişe baskı kurarak büyüyebilir. Hatta ağzın arkasına doğru büyüyebilir veya çene kemiğinden geçemezler.

Bu ağrıya ve komplikasyonlara neden olabilir. Diş etleri enfekte olabilir, bitişik dişler zarar görebilir ve tüm alan sıklıkla iltihaplanır.

Ayrıca, küçük ağızları olan insanlar da tüm dişlerinin değiştiğini fark ederler. Hatta, yirmi yaş dişlerinden gelen baskı nedeniyle dişler yer değiştirebilir. İlk başta iyi görünmekle birlikte, zamanla sorunlar ortaya çıkabilir.

Ağzın arkasında olması nedeniyle, bu dişlerin çürüklere sahip olması veya arkasında yiyecek birikmesi çok yaygındır. Tüm bu yönler, onları çektirmeyi daha doğru bir tercih haline getirir.

yirmi yaş dişi ağrısı

Yirmi yaş dişlerini çektikten sonra bakım

Yirmi yaş dişleri çene ağrısına ve hatta baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca ağız kokusu ve diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilirler. Ekstraksiyon ayakta tedavi ile gerçekleşir. Genellikle, yaklaşık bir buçuk saat sürer ve diş hekimleri lokal anestezi kullanır.

Yirmi yaş dişlerinizi çektikten hemen sonra, diş hekimleri iyileşmenin sorunsuz geçmesi için belirli adımlar önermektedir. İlk olarak, ağrı kesiciler kullanmak önemlidir. Aslında, onları ağrıyı hafifletmek veya ağrının ortaya çıkmasını önlemek için kullanabilirsiniz.

Bunu yapmak için, steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), örneğin parasetamol ve ibuprofen alabilirsiniz. Ayrıca, enflamasyonu azaltmak için yanağınıza soğuk bir kompres yerleştirebilirsiniz. Diğer İpuçları

  • Ameliyattan hemen sonra tükürmeyin. Bu şekilde yaranın kanamasını önleyebilirsiniz.
  • O gün için işten izin almanız önemlidir. Ayrıca, yorucu aktiviteler yapmayın.
  • Yemek seçerken, ilk 24 saat boyunca yumuşak yiyecekler öneririz. Bol miktarda su içmek ve sıcak içecekler, alkol ve kahve kullanmaktan da kaçınmak gerekir.
  • İyileşme sürecine müdahale edebileceği için sigara içmemeli veya tütün çiğnememelisiniz.
diş doktoruna giden adam

Diş hekimleri genellikle yarayı kapatmak için bir veya iki dikiş atabilir. Rahatsız edici görünse de, alanı düzgün bir şekilde temizlemeniz gerekir. İlk birkaç saat boyunca dişlerinizi fırçalamamak veya ağzınızı durulamamak en iyisidir.

Bununla birlikte, kısa bir süre sonra, yaraya dikkat ederek ağzınızı iyice temizlemeniz gerekir. Alanı bir diş fırçası ile hafifçe fırçalamayı deneyin. Bazı diş hekimleri iyileşmeyi hızlandırmak için tuzlu suyla durulamayı önerir.

İlginizi çekebilir: Tamamen Doğal Gargara Tarifleri

Sonuç olarak

Çoğu insan yirmilik dişlerini çektirmek istemez, çünkü acı verici veya rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, diş hekiminizin tavsiyelerini doğru bir şekilde takip ederseniz ve sık sık kontrollere giderseniz, herhangi bir komplikasyon olmayacaktır.

Herkesin yirmi yaş dişleri yoktur ve herkesin ağrılı semptomları olmaz. Amaç, dişlerinizin durumunu belirlemek için daima diş hekiminize danışmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.