Çocuklarda Uçuk Tedavisi
Çocuklarda uçuk çıkması ilk başta endişe verici olabilir. Bu lezyonlar iyi huyludur ve kısa sürede kendiliğinden kaybolma eğilimindedir. En azından Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezinde yayınlanan bir makaleye göre durum bu şekildedir.
Zaten biliyor olabileceğiniz üzere, ağız çeşitli durumlara duyarlıdır. Kanser ya da uçuk bunların en yaygın olanlarındandır. Aslında, tahminler bunların insanların %85’ini etkilediğini göstermektedir. Peki çocuklarda uçuk nasıl tedavi edilir? Öğrenmek için okumaya devam edin.
Bu konuda da okuyun: Ağız Ülseri: Rahatlatmak için 6 Doğal Tedavi
Çocuklarda Uçuk
Uçukların ortaya çıkması birkaç faktör ile ilgilidir, ancak çocuklar söz konusu olduğunda, bu durum çocukların bir şeyleri ağızlarına koyma alışkanlıklarına atfedilir. Lezyonlar enflamatuvardır ve acıya neden olur.
Oral mukozada beyaz renkli bir yükselti olarak başlarlar ve oval ya da dairesel bir ülsere dönüşmeye doğru ilerleyebilirler. Sığ ve keskin kenarlı olsalar da, dipleri nekrotik olabilir ve çapı değişebilir.
Genellikle çocuklarda uçuk durumu yanak mukozasında görülür. Bununla birlikte, dudaklarda, dilde ve diş etlerinde de görülme eğilimindedirler. Bu durum, bilinmeyen bir nedenden ötürü kadınlarda erkeklerde olduğuna kıyasla daha yaygındır.
Buna ek olarak, zaman içinde tekrar tekrar da ortaya çıkabilirler. Bu durumda, bunun “tekrarlayan aftöz stomatit” olarak adlandırılan bir patoloji olduğunu söyleriz. Bu da kendini çeşitli boyutlarda tekli ya da çoklu lezyonlar ile gösterir.
Uçuk Tedavileri
Lezyon, izole ya da “tekrarlayan aftöz stomatite” bağlı olup olmadığı fark etmeksizin, genellikle yaklaşık 7 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak uçuklar ağrılı olabilir ve bazen yiyecek tüketimini de engelleyebilir.
İnsanların genellikle iyileşme sürecini hızlandırmak için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını merak etmelerinin nedeni de budur. Bu bağlamda iki tedavi seçeneği vardır: farmakolojik tedavi ve doğal ilaçlardan oluşan bir seçenek. Her iki seçenek de semptomatolojiyi iyileştirmek ve olası komplikasyonları önlemek için yararlıdır.
Farmakolojik Tedavi
Bu çok yaygın bir durumdur, bu nedenle iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olan çeşitli pek çok ilacın olması şaşırtıcı değildir. İlaçların çoğu topikal kullanım içindir – etkilenen bölgeyi hedef alırlar. Şu anda mevcut olan seçeneklerden bazıları şunlardır:
- Klorheksidin jeli ya da gargaralar gibi antiseptikler lezyona neden olan mikroorganizmalara saldırır
- Anti-enflamatuvarlar ve topikal kortikoidler antiseptiklerin etkisini artırır
- Ağız enfeksiyonu bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik gerekli olabilir
Benzer şekilde, oral steroidler ile sistemik tedavi, ağır vakalarda iyi bir fikirdir. Bu, tıbbi gözetim altında ve yalnızca uçuklar tekrarlayan ya da aşırı semptomatik halde olduğunda yapılmalıdır.
Bunlara da bir göz atın: Çocuklarda Uçuk Sorunu İle Savaşmak İçin 6 Çözüm
Doğal Tedaviler
Bazı doğal ilaçlar, çocuklarda uçuk tedavisinde bir tamamlayıcı rolü alabilir. İlk seçenek olmasalar da, iltihabı azaltmaya ve mevcut enfeksiyonlar ile savaşmaya yardımcı olabilirler. İdeal olarak, elbette anti-enflamatuvar ve antiseptik özelliklere sahip olmaları gerekir.
En sık kullanılan alternatiflerden biri, ılık su ile birlikte tuz ya da karbonat kullanarak bir durulama karışımı yapmaktır. Önemli bir iyileşme fark edene kadar günde 2 ila 3 kez tekrarlayın. Karışım sadece yarım bardak ılık su ile karıştırılmış bir tutam tuz ya da karbonat içermelidir. Yutulmamalıdır.
Aloe vera, bu amaç için yaygın olarak kullanılan bir başka bileşendir. Yaprağın içerdiği jel, rahatlamayı sağlayan anti-enflamatuvar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Sadece bir damla gerekir ve bu doğrudan uçuğa sürülmelidir.
Çocuklarda Uçuk Oluşumu Nasıl Önlenir?
Bu noktada, uçukların ve “tekrarlayan aftöz stomatitin” çoğu durumda belirli bir nedeni olmadığına dikkat etmek önemlidir. Bu lezyonlar, bazı genetik yatkınlıklar dolayısıyla ya da aşağıdaki durumlardan biri nedeniyle ortaya çıkabilir:
- Viral ya da bakteriyel enfeksiyon
- Stres
- Vitamin eksikliği
- Ortodontik tedavilerden kaynaklanan travma
- Hormonal değişiklikler
Çocuklarda uçukların önlenmesi, yukarıda bahsedilen durumların hafifletilmesine odaklanmalıdır. Önemli olan, küçüklerin uygun ağız hijyenini sürdürmesidir. Bu nedenle günde 3 defa dişlerini fırçaladıklarından ve günde en az bir kez gargara kullandıklarından emin olmalısınız.
Semptomlar kendiliğinden geçse dahi, uçuk durumunun ortodontik tedaviye bağlı olduğundan şüpheleniyorsanız diş hekiminize danışın. Ayrıca küçüklerin vitamin takviyeleri ve B vitamini içeren yiyecekler almaları da önerilir.
Bunlardan bazıları:
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Meyve
- Süt ürünleri
- Kuru meyve ve tohumlar
- Yumurta
- Yağsız etler
- Tam tahıllar
Genel Düşünceler
Uçuk ciddi bir durum değildir ancak özellikle çocuklarda can sıkıcı olabilir. Bunun nedeni, genel rahatsızlığa yol açabileceklerinden çocukların günlük yemeklerini sınırlamaları gerekmesine yol açmalarıdır.
Son olarak, mevcut tedaviler enflamasyonu azaltmaya, ağrıyı gidermeye ve uygun bir şekilde iyileşmeyi teşvik etmeye odaklanır. Ayrıca yeterli ağız hijyeni ve bunun için uygun araçlar ile bu yaraları önleyebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
- Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
- Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
- Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
- Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
- Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
- Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
- Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
- MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.