Çocukluk Çağında Obezite: Büyük Bir Sorun
Bugünlerde, çocukluk çağında obezite, halk sağlığıyla ilgili en ciddi sorunlardan biri. Dünya çapında yaygınlaşan bir fenomen ve vaka sayısı gün geçtikçe artıyor. ABD gibi ülkelerle ilişkili bir durum.
Ancak aynı zamanda daha küçük ve daha dar gelirli ülkeleri de etkiliyor. Maalesef beş yaşından küçük yaklaşık 42 milyon çocuğun çocukluk çağında obezite ile karşılaştığı tahmin ediliyor.
Obezite yalnızca estetik görünümü etkileyen bir hastalık değil. Aslında sağlık açısından ciddi yan etkileri var. Örneğin obezite hastalığından muzdarip olan çocukların, hayatları boyunca diyabet veya kardiyovasküler hastalıklarla karşılaşma riskleri daha yüksek.
İçinde bulunduğumuz toplumda çocukların sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmeleri ve iyi beslenmeleri zor görünüyor. Ancak bu sorunu ortadan kaldırmak için çaba göstermeliyiz. Bu yazıda size çocukluk çağında obezite ile ilgili bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz.
Çocukluk çağında obezite nedir?
Çocukluk çağında obezite, hayatın bu döneminde beslenmeyle ilgili en yaygın bozukluktur. Vücutta aşırı yağ birikimi olması anlamına gelir. Bu da çocuğun sağlığını riske atar.
Pek çok etkeni içeren bir hastalıktır; yalnızca beslenmeye bağlı değildir. Genetik ve fiziksel aktivite de iki önemli belirleyicidir. Ancak kötü beslenme bu hastalığın temel suçlularındandır. Günümüzde insanlar doymuş yağ oranı yüksek enerji yoğunluğu fazla yiyecekleri bolca tüketiyorlar.
Kısacası çocukluk çağında obezite, başka faktörlerin yanında, dengesiz beslenme, uyuşuk yaşam tarzıve genetiğin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu hastalığın diyabet dahil çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğunu bilmek önemlidir.
Okuyun: Obezitenin 6 Çeşidi ve Nedenleri
Bir çocuğun obez olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Çocukluk çağında obezite tanısı görünüşe bakarak konmaz. Bunun yerine “Vücut Kitle Endeksi” veya BMI adı verilen bir parametre kullanılarak hesaplanır. BMI kiloyu boyla ilişkilendirir ve kilonun (kg cinsinde) boyun (metre cinsinde) karesine bölünmesiyle bulunur.
Pek çok tablo ve referans, çocukta obezite sorunu olup olmadığının anlaşılması için BMI’yi standart düzeylerle karşılaştırır. Ancak çocuklarda karşılaştırma yapmak için yüzdelik eğrilerin kullanılması daha doğru sonuç verecektir.
Bunu da okuyun: Obeziteyle Savaş: Yapay Tatlandırıcılar İşe Yarar Mı?
Çocukluk çağında obezite gelişiminde risk faktörleri
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu hastalık yalnızca çocuğun beslenmesine bağlı değildir. Aslında pek çok etken ortaya çıkışına dahil olur. Bunlardan bazıları şöyledir:
- Genetik. Çeşitli çalışmalar aşırı kilolu ebeveynlerle aşırı kilolu çocuklar arasında bağlantı olduğunu göstermiştir. Ebeveyn obezse, çocuğun obez olma ihtimalinin 3 katı olduğu belirtilmiştir. Ancak bunun aynı yaşam tarzını paylaşmaktan mı yoksa genlerden mi ileri geldiğine karar vermek zordur.
- Doğum kilosu. Bilim adamları, doğumda 4.08 kg’dan fazla olan bebekleri çocukluk çağı veya yetişkinlik obezitesi ile ilişkilendirirler.
- İlginç bir şekilde, bir bebeğin hayatının ilk yılı boyunca emzirilmesi, çocukluğunda bu hastalıkla karşılaşma riskinin daha düşük olduğu anlamına gelir.
- Doğum yeri. Bunun nedeni kırsal bölgede doğan bir çocuğun, şehirde büyüyenlere göre daha aktif bir yaşam tarzının olmasıdır. Şehirde büyüyenler fiziksel açıdan pasif olmaya daha fazla eğilimlidirler.
Bu durum, uyku ve ailenin ekonomik düzeyi gibi diğer etkenlerle bile ilişkili olabilir. Ancak bu sorunu çözmede anahtarın çocuğun yaşam tarzına odaklanmak olduğu konusunda net olmalıyız.
Obezite riski nasıl azaltılır?
Bu hastalık çocuğun hayatının geri kalanını etkileyebilir. Bunun sebebi, estetik görünümü ve öz saygıyı etkilemesinin yanında, kardiyovasküler ve metabolik sorunlarla karşılaşma riskinde artışa yol açmasıdır.
Bu nedenle harekete geçmek ve çocukların sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için yöntemler bulmak önemlidir. Bunu nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bir doktora veya beslenme uzmanına danışmanız en iyisi olacaktır.
Ayrıca çocukların aktif olmaları idealdir. Günlük rutinlerine sporu dahil etmek, atacağınız ilk adımlardan biri olmalıdır. Ayrıca bu, çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olacak ve eğlenceli vakit geçirmesini sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yeste, D., & Carrascosa, A. (2012). El manejo de la obesidad en la infancia y adolescencia: de la dieta a la cirugía. Anales de Pediatría, 77(2), 71–74. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2012.03.010
- Obesidad infantil. (2011). OECD. https://doi.org/10.1787/health_glance-2011-en
- Zayas Torriente, G. M., Chiong Molina, D., Díaz, Y., Torriente Fernández, A., & Herrera Argüelles, X. (1946). Revista cubana de pediatría: La obesidad infantil. Revista Cubana de Pediatría (Vol. 74). Centro Nacional de Informacion de Ciencias Medicas. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0034-75312002000300007