Çocukluk Çağında Yatak Islatma
İstemsiz idrar yapma eylemini ifade eden çocukluk inkontinansı, gece enürezisi olarak da bilinir. Bu rahatsızlığı olan insanlar genellikle çocuktur ve geceleri artık olmaması gereken bir yaşta uyurken yataklarını ıslatırlar. Bununla birlikte, bu inkontinans gece saatleri ile sınırlı olmayabilir.
Ayrıca, bu talihsiz olayların hastalık olarak etiketlenmesi için, dört yaşın üzerindeki çocuklarda en az üç ay boyunca haftada en az iki kez ardışık olarak tekrarlanmaları gerekir.
İnkontinans erkeklerde daha sık görülür. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) verilerine göre, uzun süreli enürezisi olan çocukların genellikle daha az özgüvene sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çoğu çocuk yaş aldıkça yatak ıslatma olaylarının azaldığı konusunda hemfikirdir.
Çocukluk Çağı İnkontinansı ve Gece Enürezisi
Yatak Islatma Nedenleri
Çocukluk çağı inkontinansı henüz iyi tanımlanmış bir nedene sahip değildir. Bununla birlikte, görünümünde anahtar olabilecek birkaç faktör vardır:
- Küçük bir mesane: Bu durumda, mesane iyi gelişmemiştir ve üretilen idrarın tamamını tutmakta güçlük çeker.
- Mesanenin dolu oluşunu tanıyamamak: Bu, derin uykuda olan ve mesanesi doluyken uyanmayan z çocuğunun başına gelebilir. Bu durum mümkün olabilir, çünkü mesaneyi kontrol eden sinirler henüz yeterince olgunlaşmamıştır.
- Hormonal denge eksikliği: Bu durum, birey yeterli miktarda antidiüretik hormon veya vazopressin üretmediğinde ortaya çıkar.
- Oluşan bir idrar yolu enfeksiyonu: Bu durumda, enfeksiyon nedeniyle istemsiz olarak idrar yapma eylemine ek olarak, kırmızımsı veya pembemsi idrar ve ağrı vardır.
- Uyku apnesi: Bazen istemsiz idrar yapma eylemi obstrüktif uyku apnesinin bir işaretidir. Bu, çocuğun nefes alırken uyku sırasında nefes alışının kesildiği bir hastalıktır.
- Kronik kabızlık: Dışkılamada kullanılan aynı kaslar, idrar yapmak için de kullanılır. Bu nedenle, kronik kabızlık olduğunda, bu kaslar işlevsiz hale gelebilir ve enüreziye katkıda bulunabilir.
Yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, bu durum genellikle kalıtsal niteliktedir. Yani, enürezis hastası bir çocuğun ebeveynlerinden birinin de aynı sorunu yaşamış olması, genetik oluşuna bir gösterge olabilir.
Son olarak, stresli durumların çocuklar arasında yatak ıslatma görünümüne de yol açtığını belirtmekte fayda var.
Ayrıca bakınız: İdrar Kaçırma İçin Faydalı 5 Alışkanlık
Belirtiler ve Komplikasyonlar
Bu durum, kişinin sağlığı için bir tehdit oluşturmaz – tabiki nedeni fiziksel olmadığı sürece. İstemsiz idrar yapma burada ana belirtidir. Ayrıca, genellikle gece boyunca (bu nedenle “yatak ıslatma” olarak da bilinir) ve ayda en az iki kez sıklıkta ortaya çıkar.
İkincil etkiler konusuna gelecek olursak bunlar daha çok duygusal bir yapıya sahiptir. Bunun nedeni, çocuğun veya etkilenen kişinin, bu sorun nedeniyle özsaygısını yitirmesi veya utanç hissedebilmesidir. Bu nedenle, onlara karşı sabırlı olmak ve zamanla daha iyi olacağından emin olmak önemlidir.
Tam tersi, enürezis fiziksel bir sorundan kaynaklanıyorsa ve çözülmediyse, komplikasyonları tetikleyebilir. Ayrıca, çocuk ıslak iç çamaşırlarıyla uyursa döküntüler de ortaya çıkabilir.
Geceleri çocuk bezi kullanımını bir düşünmekte fayda vardır.
Çocukluk Çağı İnkontinansı: Tedavi ve Önlemler
Başlamak için, etkilenen çocuklar gündüz ve gece boyunca düzenli saatlerde banyoya gitme alışkanlığı edinmelidir. Bu enüreziyi önlemeye çalışmak için en önemli adımdır.
Sorun genellikle çocuk büyüdükçe ortadan kalksa da, gece yatmadan önce sıvı tüketimini sınırlamak gibi yaşam tarzlarında değişiklikler olmalıdır.
Ardından, yukarıdakiler yardımcı olmuyorsa, doktor size nem alarmlarının kullanımı hakkında tavsiyede bulunabilir. Bunlar neme duyarlı cihazlardır. Çocuk idrara çıkmak için onları uyandırmaya başladığında söner.
Son olarak, ilaçları sadece son çare olarak düşünün. Kötü yan etkilerinin yanı sıra, sadece gece idrar üretimini geciktirir ve mesaneyi sakinleştirir.
Bu önlemlere ek olarak, bu küçük sorunu çözmenize yardımcı olabilecek çeşitli önlemler vardır:
- Çocuğunuzu yatmadan önce en az iki kez idrara çıkmaya teşvik edin.
- Onlara her iki saatte bir idrar yapmalarını önerin ve bunu hatırlatın.
- Onları her sabah temizleyerek cilt döküntülerinin oluşmasına engel olun.
Sonuç olarak, gece enürezisi çocuklarda yaygın olsa da, yaş aldıkça yok olmakla birlikte, bazı durumlarda hala devam edebilir. Böylesi bir durumda doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández, L. M. R., & Manzano, S. G. (n.d.). Diagnóstico y tratamiento de la enuresis nocturna. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/10_3.pdf
- Ramírez-Backhaus, M., Arlandis Guzmán, S., García Fadrique, G., Agulló, M., Martínez García, R., & Jiménez-Cruz, J. F. (2010). La enuresis nocturna: Un trastorno frecuente con una prevalencia difícil de estimar. Actas Urológicas Españolas, 34(5), 460-466. http://scielo.isciii.es/pdf/aue/v34n5/original6.pdf
- MedlinePlus staff. (n.d.). Síndrome de secreción inadecuada de la hormona antipirética. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000314.htm
- Verrillo, E., Portillo, R. C., & Sancho, E. E. (2002, January). Síndrome de apnea obstructiva del sueño en el niño: una responsabilidad del pediatra. In Anales de Pediatría (Vol. 57, No. 6, pp. 540-546). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-pdf-S1695403302787134
- Ramakrishnan, K. (2008). Evaluation and treatment of enuresis. American family physician, 78(4), 489-496. https://www.aafp.org/afp/2008/0815/afp20080815p489.pdf