Crohn Hastalığı Teşhisi: Bilmeniz Gerekenler
Bir Crohn hastalığı tanısı, gastrointestinal sistemi etkileyen ve kişinin hayatı boyunca aralıklı olarak ortaya çıkan kronik inflamatuar bir patolojidir. Bir Crohn hastalığı bağırsak duvarlarının ve sindirim sisteminin diğer bölümlerinin kronik iltihaplanmasından oluşan hastalıktan kaynaklanır. İshal, karın ağrısı, ateş, vb. gibi semptomlara yol açar.
İnflamatuar bağırsak hastalıkları
İnflamatuar bağırsak hastalıkları (IBH), spesifik kökenleri olmayan kronik bağırsak duvarı iltihabı ile karakterize edilir. Ve bu sürekli yeniden ortaya çıkar. Büyük olanlardan ikisi ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır.
İlk olarak, ülseratif kolit sadece bağırsak duvarının mukoza zarını etkiler. Öte yandan, Crohn hastalığı, bağırsak duvarı ve diğer bağırsak bölümlerinin tüm kalınlığı için geçerlidir. Bununla birlikte, genellikle bölümlere ayrılmış ve asimetrik bir şekilde gerçekleşir.
Ek olarak, hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ve en yaygın kabul gören teori, birçok faktöre sahip olmasıdır. Diğer bir deyişle, bir Crohn hastalığı teşhisi genetik, çevresel, mikrobiyolojik ve immünolojik faktörlerin sonucudur.
Crohn hastalığı tanısına yol açan belirtiler
- İshal, normalde kanlı
- Karın ağrısı
- Karın bölgesinde büyüme
- Kilo kaybı
- Yorgunluk
- İdrara çıkarken zorluk yaşamak
- Ateş
Crohn hastalığı, aşağıdaki ve benzeri komplikasyonlara yol açabilir:
- Apseler
- Fistüller
- Bağırsak tıkanıklıkları
- Stenoz
- Perianal hastalık
- Zehirli megakolon
Crohn hastalığı tanısı ayrıca kolon kanserine yatkınlıkla ilişkilendirilir. Ancak, hastalığın kaynakları bilinmediği için çalışmalar kesin sonuç vermez.
Ekstraintestinal bulgular
Etkinlik derecesi ile ilgili:
- Periferik arteriyopati
- Eritema nodozum
- Episklerit
- Ülseratif stomatit
- Yağlı karaciğer
Faaliyet derecesinden bağımsız olarak:
- Piyoderma kangren
- sedef hastalığı
- Ankilozan spondilit
- Üveit ve sakroileit
Crohn hastalığını teşhis etme
Chrohn hastalığı tanısı klinik ve histolojik veriler, laboratuvar testleri ve endoskopik ve radyolojik testlere dayanır. Bununla birlikte, hastalığı teşhis edecek özel bir test yoktur.
Çölyak hastalığı ve bağırsak enfeksiyonlarının elenmesi gerekir. Bunun nedeni, her ikisinin de iltihaplı mukoza zarlarıyla sonuçlanabilmesidir.
Crohn hastalığını tespit etmek için etkili bir testin olmaması, tanıda önemli bir gecikmeye yol açabilir.
Endoskopi
İlk ayırıcı tanıda endoskopi kullanılır. Böylece bu, ne kadar uzandığını ve hasarın ciddiyetini belirlemeye yardımcı olur. Ek olarak, tedaviye cevap süresini ve metodunu belirlemek için neoplazmın varlığını değerlendirir.
leokolonoskopi, bir Crohn’s hastalığı teşhisinden önce ilk değerlendirme için tercih edilen testtir.
Görüntüleme
Farklı görüntüleme çalışmaları yapılmaktadır. Bunlar üst GI, ultrason, CAT taraması ve MRI içerir. Görüntüleme ödem, ülser, stenoz, fistül ve ekstraintestonal problemleri tespit etmeye yardımcı olur.
Histoloji
Farklı Crohn hastalığı tanısında biyopsi çok önemli olabilir. Crohn’s hastalığının başlıca özellikleri şunlardır:
- Granülomlar
- Lenfositler
- Bağırsak duvarında düzensizlikler
Laboratuvar testleri
İlk olarak, doktorlar bir kalprotectin testi uygulayacaklardır. Ardından bağırsak iltihabı olup olmadığına karar verilir. Bu, bu proteinin dışkıda bulunup bulunmadığı ile ilgilidir
Bir Crohn hastalığı tanısının sınıflandırılması
Hastalar, hastalığın başladığı yaşa göre sınıflandırılır. Ayrıca, Montreal sınıflandırmasına göre patolojinin yeri ve hastalığın davranışına göre sınıflandırılır.
Yaş
- A1: 16 yaşından küçükler
- A2: 16 ila 40 yaş arası
- A3: 40 yaş üstü
Yer
- L1: Ileal
- L2: kolonik
- L3: ileokolik
- L4: izole üst hastalık
Davranış
- B1: kanalları daraltmayan, nüfuz etmeyen
- B2: Kanal daralması yapan
- B3: delici
- p: perianal hastalık değiştirici
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baumgart, D. C., & Sandborn, W. J. (2012). Crohn’s disease. In The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)60026-9
- Lichtenstein, G. R., Hanauer, S. B., Sandborn, W. J., Inadomi, J., Baroni, D., Bernstein, D., … Zuckerman, M. J. (2009). Management of Crohn’s disease in adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2008.168
- Franke, A., & Parkes, M. (2013). The genetics of Crohn’s disease. In Molecular Genetics of Inflammatory Bowel Disease. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8256-7_5
- Fritz, T., Niederreiter, L., Adolph, T., Blumberg, R. S., & Kaser, A. (2011). Crohn’s disease: NOD2, autophagy and ER stress converge. Gut. https://doi.org/10.1136/gut.2009.206466
- Enfermedad de Crohn. MedlinePlus, en línea: https://medlineplus.gov/spanish/crohnsdisease.html.
- Melvin I. Roat , MD, FACS, Sidney Kimmel Medical College at Thomas Jefferson University. Epiescleritis. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-la-piel/hipersensibilidad-y-trastornos-cut%C3%A1neos-inflamatorios/eritema-nudoso.
- Bernard J. Hennessy , DDS, Texas A&M University, College of Dentistry. Estomatitis aftosa recidivante. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-bucales-y-dentales/s%C3%ADntomas-de-los-trastornos-orales-y-dentales/estomatitis-aftosa-recidivante?query=Estomatitis%20aftosa.
- Aaron E. Walfish, MD, Mount Sinai Medical Center; & Rafael Antonio Ching Companioni , MD, Icahn School of Medicine, Elmhurst Hospital Center. Enfermedad de Crohn. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-gastrointestinales/enfermedad-inflamatoria-intestinal/enfermedad-de-crohn?query=Uveitis%20y%20sacroileitis.
- Castaño Llano, Rodrigo. (2010). Ileocolonoscopia en la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista Colombiana de Gastroenterologia, 25(3), 282-294. Retrieved June 28, 2020, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99572010000300009&lng=en&tlng=es.
- Hugo Monrroy & Patricio Ibáñez. Clasificación de la gravedad de la enfermedad inflamatoria intestinal. Gastroenterol. latinoam 2013; Vol 24, Nº2: 85-90. https://gastrolat.org/clasificacion-de-la-gravedad-de-la-enfermedad-inflamatoria-intestinal/.