Daflon: Kullanım Alanları ve Yan Etkileri
Daflon, diğer maddelerin yanı sıra, iki aktif bileşenin – diosmin ve hesperidin – bulunduğu bir ilacın ticari adıdır. Diosmin, söz konusu sağlık açısından etkiler üretmek olduğunda en uygun ve önemli maddedir.
Daflon venotonik bir ilaçtır. Yani damarların tonüsünü ve kılcal damarların dayanıklılığını artırır. Kılcal damarlar, vücuttaki küçük kan damarlarıdır.
Etkileri nedeniyle doktorlar bu ilacı, varis ve hemoroid gibi sorunları tedavi etmek için verirler. Ayrıca kollarda ve bacaklardaki hafif şiddetli venöz yetmezlikle ilgili semptomları da yatıştırır.
Daflon: Karakteristik özellikleri nelerdir?
Moleküler yapısı nedeniyle kimyasal olarak flavonoid ailesine ait bir ilaçtır. Onu sentezleyen farklı bitkilerin ikincil metabolizmasından gelir.
Az önce de belirttiğimiz gibi, venöz tonüsünü uyarmalarıyla karakterize olan venotonik veya flebotonik etkilere sahiptir ancak küçük kan damarlarına da etki eder. Böylece hem genel olarak kan dolaşımını iyileştirir hem de aşınmasını ve yıpranmasını, sertliğini ve kırılganlığını önler.
Daflon’un etkili olması için, ilacın kullanımına, sonucu iyileştiren bir dizi alışkanlığın eşlik etmesi çok önemlidir. Sağlıklı bir beslenme programıyla beslenmek ve egzersiz yapmak için zaman ayırmak önemlidir. Aksi takdirde ilacın tek başına herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Daflon, vücutta nasıl işlev gösterir?
Daflon iki aktif unsurun bulunduğu bir gruptur: Diosmin ve hesperidin. Birincisi, yani diosmin etkiden sorumludur.
Diosmin, vücutta, aşağıdaki etkilere yol açar:
- Venöz geri dönüşü artırır
- Kılcal damarları korur
- Geçirgenliği azaltır
- Lenfatik drenajı artırır
Diğer aktif ilkeye unsura gelince, hesperidin, bahsettiğimiz etkileri artırmanın yanı sıra, serbest radikallerin nötr hale getirilmesine de katkıda bulunur. Bu yüzden antioksidan etkisi olduğu söylenir.
Daflon: Kullanım alanları nelerdir?
Organizmada ürettiği etkiler nedeniyle, doktorlar, kan damarlarının farklı etkilerinin semptomatolojisini iyileştirmek için bu ilacı önerirler. Gelin bu ilacın doktorlar tarafından yazılma sebepleri arasında öne çıkanlara bir bakalım:
1. Kronik venöz yetmezlik
Bu hastalık, vücudun alt ekstremitelerinden gelen kanın kalbe dönmekte zorlanması ile karakterizedir. Genellikle bacaklardaki damarlar zayıf olduğu için ortaya çıkar ve bu da genelde varis gelişimine neden olur.
2. Varisli damar
İster kronik venöz yetmezlikten ister başka nedenlerden kaynaklansın, varisler, genişlemiş damarların ürünüdür. Bu damarların içinde kan biriktiğinde görünür hale gelirler.
Bunun nedeni, kanı kalbe geri itmekten sorumlu damarlardaki kapakçıkların zayıflaması ve düzgün bir şekilde kapanamamasıdır.
3. Ödemler
Ödemler, Daflon’un bir başka kullanım alanıdır. Sıvı tutulması kadınlarda çok sık görülen bir durumdur. Bu ilacın venotonik etkileri nedeniyle kan dolaşımı daha güçlü ve daha tonüslü hale gelir.
Sonuç olarak, sıvıların, özellikle de kardiyovasküler kökenli olanların ekstravazasyonu zordur.
4. Hemoroid
Hemoroidin, anüsü yıkayan damarların içinde oluşan varisler gibi olduğu söylenebilir. Genellikle semptomlara neden olmazlar. Ancak semptomlara yol açtıklarında genellikle otururken ağrıya ve kaşıntıya neden olurlar. Daflon bu durumlarda da faydalıdır.
Bunu da okuyun: Hemoroidlerden Kurtulmak için 7 Öneri
Daflon’un yan etkileri nelerdir?
Piyasadaki herhangi bir ilaç gibi bu ilacın da olası bazı yan etkileri olabilir. En sık görülen yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Bağırsak sisteminde problemler: Mide bulantısı, mide ağrıları, kolit
- Deri döküntüleri
- Quincke ödemi
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
Sonuç
İki aktif bileşenden ve diğer eksipiyanlardan oluşur. Uzmanlar ve hastalar hemoroid ve ödemler gibi venöz dolaşım sistemi ile ilişkili farklı hastalıkları tedavi etmek için kullanırlar.
Reçetesiz satılan bir ilaçtır. Ancak bu, kendi kendimize karar verip kullanabileceğimiz anlamına gelmez. Bu ilacın kullanımı ve bu konuyla ilgili başka sorularınız için her zaman eczacınıza danışmalısınız.
Düzgün bir konsültasyon olmadan ilaç almak, kendi sağlığınız ve nüfusun geri kalanı için ciddi sonuçlara neden olabilir. Çünkü önerilmeden kullanıldıklarında etkinliğini kaybeden belli bazı ilaçlar vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Diosmin. (2004). Alternative Medicine Review.
- Tahir, M., Rehman, M. U., Lateef, A., Khan, R., Khan, A. Q., Qamar, W., … Sultana, S. (2013). Diosmin protects against ethanol-induced hepatic injury via alleviation of inflammation and regulation of TNF-α and NF-κB activation. Alcohol. https://doi.org/10.1016/j.alcohol.2012.12.010
- Jain, D., Bansal, M. K., Dalvi, R., Upganlawar, A., & Somani, R. (2014). Protective effect of diosmin against diabetic neuropathy in experimental rats. Journal of Integrative Medicine. https://doi.org/10.1016/S2095-4964(14)60001-7