Daha İyi Bir Duygusal Sağlık İçin Ne Yapmalısınız

Duygusal sağlığımızın yerinde olması günbegün karşılaştığımız zorluklara daha kolay göğüs germemize yardımcı olur. Duygularımızı nasıl daha iyi yönetebiliriz? Okumaya devam edin!
Daha İyi Bir Duygusal Sağlık İçin Ne Yapmalısınız
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Duygusal sağlığımız iyiyse stresli durumlara vereceğimiz tepkileri daha iyi yönetebiliriz. İnsanlar hep fiziksel sağlığına odaklanır. Zorlu durumlar karşısında duygusal dengemizi korumanın önemini ise kimse kavrayamaz. 

Bazı yazarlara göre duygusal sağlık “duyguların, düşüncelerin ve davranışların sorumluluk alarak yönetilmesidir.” Bu tanım hissettiğimiz ve düşündüğümüz her şeyin farkında olabilme kabiliyetine işaret eder. Ayrıca buna bir isim vermek, kabullenmek ve hayatımıza katmak da demektir.

Akıl sağlığı iyi olan kişiler duygularını kendinden daha emin bir şekilde kontrol edebilir. Ayrıca, öz güvenleri yüksek olduğu gibi kişisel ilişkileri de sağlıklıdır. Ancak akıl sağlığınıza iyi bakmazsanız, araştırmaların gösterdiği üzere anksiyete bozukluğu ya da majör depresyon gibi problemler yaşamanız çok olasıdır. 

Bunun sebebi üzüntü, anksiyete, öfke ya da depresyonun zamanla şiddetini artırarak bazı davranışsal değişimlere yol açmasıdır. Daha sonra bu da sağlıklı alışkanlıkların unutulması ile bağımlılık yönelimli davranışlar geliştirme riskini artırır. Buna ek olarak, sağlığınızı da riske atar.

Peki, daha iyi bir duygusal sağlık için ne yapabiliriz?

Daha iyi bir duygusal sağlık

Instituto Superior de Estudios Psicológicos (İspanya Psikolojik Çalışmalar Yüksek Okulu ya da ISEP), iyi bir akıl sağlığının genel sağlık üzerinde de olumlu etkisi olduğunu söylüyor. Tüm duyguların meşru olduğunu kavramak önemlidir çünkü hepsinin hayatımızda bir rolü vardır.

Bu sebeple, bazı duyguları negatif ya da istenmeyen duygular olarak algılasak da bunları bastırmaya çalışmadan, düzgün bir şekilde yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir. Böylece duygusal sağlığımızı korumuş ve stres, anksiyete ve depresyon gibi birçok bozukluk geliştirme riskini azaltmış oluruz.

Akıl sağlığımızı iyileştirmek için ne yapabiliriz?

Aslında zihnimizi duyguları yönetme konusunda eğitmeye yardımcı olacak ufak tefek değişiklikler yapabiliriz. Daha sonra da size bazı genel ipuçlarından bahsedeceğiz.

Duygularınızı tanıyın

daha iyi bir duygusal sağlık için duygularını tanımaya çalışan kadın

Duygularınızı tanımayı öğrenin ve sizi kızdıran, üzen şeylerin ne olduğunun farkına varın. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu duyguları bastırmamalı, bunları sizin bir parçanız olarak kabullenmelisiniz. Bunları deneyimlemenizin bir sebebi var.

Duygularınızı ifade edin

Duygularınızı ifade etmek ile daha iyi bir duygusal sağlık arasında doğrudan bağlantı vardır. Eğer bir şeyden dolayı rahatsız hissediyorsanız ve bu sizde gerginlik yaratıyorsa, dışarı vuramamak daha büyük sorunlara yol açabilir. İş yerinde ya da evde olmanız fark etmez, duygularınızı düzgün bir şekilde ifade etmeyi öğrenmeniz çok önemlidir.

İlk önce düşünün, sonra harekete geçin

Yoğun duygularla hareket edersek fazla tepki verip pişman olabileceğimiz için önce düşünmek son derece gereklidir. Pişmanlıklardan kaçınmak için herhangi bir şey yapmadan önce sonuçlarını düşünmek sizin iyiliğinize olur.

Bunu yapmanın bir yolu duygularınızı yazıya dökmektir. Bu şekilde duygularınızı sonrasında daha iyi bir şekilde analiz edecek zamanı kazanmış olursunuz.

Daha iyi bir duygusal sağlık için rahatlama tekniklerinden faydalanın

Complementary Therapies in Medicine (Tıpta Tamamlayıcı Tedaviler) dergisinde de belirtildiği üzere, meditasyon teknikleri stres yönetiminde olumlu etkilere sahip bir kaynak olabilir. Bu bağlamda farkındalık, meditasyon, yoga gibi stratejileri kullanmak iyi bir fikir olur.

Mola verin

sakin duran kadın

Hızlı tempolu bir yaşam devamlı stres ve anksiyete kurbanı olmamızın sebeplerinden biridir. Bu yüzden, kendinize zaman ayırmak, sakin kalmak ve basit şeylerin tadını çıkarmak size çok iyi gelir.

Sizi sakin, memnun ve mutlu hissettiren şeyleri yapmaya çalışın.

Daha iyi bir duygusal sağlık için yeteri kadar dinlenmelisiniz

Uykusuzluk ile koşuşturmalı bir yaşam tarzı bir araya gelince modunuza da haliyle etkisi olur. Bu sebeple, uykunuzu almak, en azından 7 saat deliksiz uyumak büyük önem taşır. Ayrıca gün içinde dinlenmek için mola vermelisiniz.

Diğer insanlarla pozitif bağlantılar kurun

Toksik ilişkilerden uzak durmak için elinizden geleni yapın. Size moral veren ve destekleyen insanlarla ilişkiler kurarsanız duygusal sağlığınız önemli ölçüde iyileşecektir. Bunun yanı sıra, olumlu şeylere odaklanmaya ve çok fazla şikayet etmemeye çalışmalısınız (ya da çok fazla şikayet eden insanların yanında bulunmamaya!).

İnsanlara gerçekten içinizden gelerek yardım ettiğiniz ve iyilik yaptığınız zaman da olumlu ilişkiler kurma şansınız artar.

Yeni şeyler öğrenin

Etrafınızdaki dünyaya karşı hep meraklı bir yanınız olsun. Yeni bir dil öğrenebilir, bir kitaba başlayabilir, kursa yazılabilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz.

Her insan farklıdır ve hepimizin ihtiyaçları da buna bağlı olarak değişkendir. Ancak sağlıklı olmak için herkesin duygusal sağlığına iyi bakması gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
  • Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
  • Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.