Çocuğunuza Sorumluluk Sahibi Biri Olmanın Önemini Öğretin

Ebeveynlerin en önemli görevlerinden biri çocuklarına sorumluluk almanın önemini öğretmektir. Böylece çocukları bilinçli bir şekilde, bağlılıkla ve çok çalışarak hayattaki amaçlarına ulaşabilirler. 
Çocuğunuza Sorumluluk Sahibi Biri Olmanın Önemini Öğretin

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bir çocuk, küçük yaşlardan itibaren bir şeylerin sorumluluğunu almaya başlamalıdır. Ebeveynler çocuklarına sorumluluk almanın önemini öğretmeyi ihmal etmemeliler.

Bu değeri öğretme konusunda ebeveynlerden sonra elbette amca, hala gibi ailede yer alan diğer bireyler de önemli rol oynarlar. Unutmayın, çocuğunuz ne görürse onu öğrenecek ve taklit edecek.

Sorumluluk, bazı mecburiyetlere uyum sağlamak veya karar vermek olarak tanımlanabilir. Sorumluluklarını yerine getirmek veya onlardan kaçmak her bireyin aktif olarak kendi başına vereceği bir karardır.

Sorumluluk sahibi birini nasıl tanımlarsınız?

Sorumluluk sahibi birinin görevlerini özenle, ciddiyetle ve bağlılıkla yapacağını bilmek önemlidir. Bu kişiler baştan sona her şeyin en iyi şekilde yapılması gerektiğini bilirler.

Çocuğunuza sorumluluk sahibi biri olmayı öğrettiğinizde, başkalarının onlara güven duymasını sağlayacak davranışlar içinde olmayı öğrenirler.

hamur dünya çocuk

Sorumluluk sahibi olmak çocuğunuzun bir karar almadan önce olası sonuçları ciddi bir şekilde gözden geçirmeyi öğrenmesini sağlayacaktır. Kendi hayatlarını veya başkasının hayatını etkileyebilecek olası sonuçlar üzerinde düşüneceklerdir. Ayrıca yaptıkları hataların farkına varmayı ve onları onarmayı bileceklerdir.

Çocuğunuza sorumluluğun değerini nasıl öğretebilirsiniz?

Şimdi size, küçük yaştan itibaren çocuğunuza sorumluluk sahibi olmayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi öğretmenize yardımcı olacak bazı tavsiyeler vereceğiz.

Ceza modelini kullanmaktan kaçının

Çocuğunuza sorumlu biri olmayı öğretmenin en iyi yolu kendi davranışlarınızla bunu ona göstermektir. Bir ebeveyn olarak tüm sorumluluklarınızı yerine getiriyor olduğunuzu onlara göstermeniz önemlidir. Böylece kendilerinin de sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini anlayacaklardır.

Bir çocuk gözlemlediği şeyleri yapmayı hızlı bir şekilde öğrenir. Ona yapmasını söylediğiniz şeyleri yapması gerektiğini kavraması ise daha çok zaman alacaktır.

Onlara istediğiniz şeyleri yaptırmak için ceza vermek veya kızmak gibi yöntemlere başvurmayın. İkisinin de işe yarar yöntemler olduklarını söylemek güç.

Kendi fikirlerine önem verdikleri gibi başkalarının fikirlerini dinlemeyi ve onlara değer vermeyi de öğrenmeliler. Öfke ve zorlamanın yerini diyalog, iletişim ve mantık almalıdır.

Aşırı korumacı ebeveyn modelinden kaçının

Bazı ebeveynler, çocuğun karşısına çıkabilecek her türlü zorluktan onu uzak tutmaya çalışırlar. Çocuğun bir sorun olduğunu fark etmesine veya yüzleşmesi gereken bir zorluk olduğunu görmesine bile fırsat vermeden tüm sorunları çözerler.

şımarık çocuk anne baba kral hizmet

Maalesef bu model çocukların endişelenecek hiçbir şeyleri olmadığını zannederek büyümelerine neden olur. Sonuç olarak aşırı koruma altında olan çocuklar kendi başlarına karar vermezler ve sorumluluk üstlenmezler. Tamamen ebeveynlerine bağlı, kendilerine güvensiz olurlar. Sorumluluk almanın değerini de anlamazlar.

Onlara paranın değerini bilmeyi öğretin

Çocuklar erken yaştan itibaren hem paranın değerini hem de ona sahip olunca gelen sorumluluğu anlamaya başlarlar.

Ebeveynler paralarını yönetmesini bilmezlerse çocuklarına para biriktirmeleri için rehberlik de edemezler. Çocuğun paranın nasıl yönetilmesi gerektiğini anlamasını sağlamak ebeveynlerin sorumluluğudur.

“ihtiyaç” ve “istek” arasında büyük fark vardır. Çocuğunuza ihtiyaç duydukları şeyleri almaları, istedikleri şeyleri almak için ise biraz sabırlı olmaları gerektiğini öğretmelisiniz. Çocuğunuzla birlikte bir bütçe planı yapmalısınız. Böylece para biriktirip istedikleri bir oyuncağı veya başka bir şeyi alabilirler.

Sorumluluklarını yerine getirdiğinde onu takdir edin

Ebeveynler genellikle çocuk bir hata yaptığında onun davranışı hakkında yorum yaparlar.

Ancak sorumluluklarını yerine getirdiklerinde onları takdir ettiğinizi bilmeliler. Doğru olanı yaptıklarını onlara söylemeli ve bu uğurda gösterdikleri çabayı övmelisiniz.

çocuklar ve anneleri

Bu onları iyi davranışlar göstermeye teşvik edecektir. Çocuklar övgüyü sever. Böylece gelecekte de sorumluluk sahibi biri gibi davranmaya devam ederler.

Sorumluluğun önemi

Son olarak ebeveynler çocuklarına sorumluluk sahibi olmayı öğretmenin kendi görevleri olduğunu unutmamalılar. Her çocuğun bir rol modele ihtiyacı vardır ve her gün gördükleri rol modeller onların ebeveynleridir.

Önemli bir konuyla ilgili karar vermeleri gerektiğinde, çocuklarınıza sorunlarla kendi başlarına yüzleşmeleri gerektiğini öğretmelisiniz. Bu onların öz saygılarını artırmaya ve sorumluluk duygularını güçlendirmeye yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • León Sánchez, B. (2011). La relación familia y escuela y su repercusión en la autonomía y responsabilidd de los niños/as. XII Congreso Internacional de Teoría de La Educación.
  • Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra. Departamento de Educación y Cultura. Disponible en: http://dpto.educacion.navarra.es/publicaciones/pdf/conductas.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.