Daha İyi Uyumak İçin 5 Farkındalık Egzersizi
Farkındalık, son yıllarda tıp ve batı psikolojisinin bütünleşmeye başlamasıyla oluşan bir tekniktir.
Stresin azaltılması, benlik farkındalığının artırılması ve stres kaynaklı semptomların azaltılması için kullanılır. Buna hem fiziksel hem de psikolojik etkiler dahildir.
Bütün bunlar basit egzersizler vasıtasıyla gerçekleşir. Farkındalık alıştırmaları, bilincinize odaklanmanıza yardımcı olur. Ayrıca ilgi, merak ve kabul yoluyla her andan zevk almaya yardım ederler.
Farkındalık, daha iyi uyumak için oldukça iyi bir seçimdir. Bunun nedeni, bazı ılımlı uyku bozukluklarından muzdarip olan yetişkinler için uyku kalitesini optimize etmeyi sağlamasıdır.
Farkındalık alıştırmalarını kullanarak, önceki yatma zaman rutinini değiştiren bir program oluşturursunuz. Bununla daha iyi uykuyu elde edersiniz.
Her şeyden önce, kendinize zaman ayırmayı öğrenmek önemlidir.
Her zaman stresli yaşayan insanlar vardır. Kendi içlerine bağlanmak için günde beş dakika bulmaları zor olabilir.
Ancak günde 10, 15 veya 20 dakikalık bir süreyi kendi sağlığınıza yatırmak pek de fazla değildir. Bunu aklınızda bulundurun ve günlük rutininize ekleyin.
Şimdi farkındalığı önemli yapmanın zamanıdır. Sonuçta, hepsi de doğru tutumu benimsemekle ilgilidir.
Bu, şu ana yargılamadan odaklanmayı teşvik eder. Aynı zamanda kendinize ve başkalarına karşı merhamet göstermenizi sağlar.
Bunu yalnızca kendinizde ve çevrenizde olup bitenleri görebildiğinizde başarabilirsiniz.
Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
1. Nefes anahtardır
Düzgün bir şekilde nefes almayı öğrenmek farkındalığa ulaşmanın anahtarlarından biridir.
Bunu yapmak için, bazı nefes alma tekniklerine bakın.
5 dakika derin veya tam nefes egzersizleri yapmanın nasıl bir değişiklik yaratabileceğini göreceksiniz. Daha önce sahip olduğunuzla şimdi sahip olduğunuz şeyleri karşılaştırdığınızda, size daha iyi bir uyku kalitesi sunmasını göreceksinizdir.
İlginizi çekebilir: Hatalı nefes almak sağlığı nasıl etkiler
2. Sizi iyi hissettirmeye yardımcı olan şeyleri yapın
Kendinizi iyi tanımanız önemlidir. Nasıl daha iyi hissedeceğinizi ve nasıl tamamen rahatlayacağınızı bilmeniz gerekir.
Bu, bir şarkıyı dinlemek, bir video izlemek, gözlerinizi kapamak, mutlu bir anıyı hatırlamak, yürüyüş yapmak veya egzersiz yapmak gibi her şeyi içerir.
Kendimizi oyalamak için çok şey yapabiliriz ve bunu yapmak için çok fazla zaman harcamak zorunda değiliz.
Duygularımıza yeni bir bakış açısı kazandırmak için yeterince dağılmaya ihtiyacımız var. Bu rahatlamak için yeterlidir.
3. Vücut farkındalık egzersizi öğrenin
Bu kolay egzersiz ile vücudunuzla olduğu gibi temasa geçersiniz. Yargısız bir şekilde. Rahatsız eden hisleri reddetmek veya beğendiğiniz şeylere takılıp kalmak yoktur.
Bu egzersize vücut taraması denir. Bunu yapmak için rahat bir konumda oturmanız gerekir.
- Sırtınızı düz tutun. Fakat, bunu yatarak da yapabilirsiniz.
- Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
- Bedeninizin ne hissettiğinizi görmek için bedeninizi tarayın.
- Farkı hemen farkedeceksiniz!
İlginizi çekebilir: Gözlerinizi güçlendirmek için muhteşem egzersizler
4. Farkındalık egzersizleri ile sabaha stressiz başlayın
Her gün stressiz güne başlamanız için sakin bir yerde, oturmalısınız. Bu, sessizlik için TV’yi kapatmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Telefonunuzu da sizden uzak bir yere koymalısınız. Dikkatiniz dağılmasın.
Yemek yemek için oturduğunuzda tatlara, kokulara, yiyeceğin veya içeceğin dokusuna odaklanmaya çalışın. Onları hissedin!
Bu şekilde, anınıza odaklanmış olacaksınız. Farkı göreceksiniz. Sabahtan itibaren farkındalığı yaşayın, bu size çok yardımcı olacaktır.
5. Şu anda çevrenizde olan seslere dikkat edin
Bu, bilinçli olarak çevrenizdeki seslere dikkat etmekten oluşur. Dinlemeye devam etmeye çalışın.
Onları olduğu gibi dinleyin. Onları tanımlamaya çalışmayın, hoş ya da can sıkıcı olarak yargılama girişiminde bulunmayın. Bunu düşünmeyin.
Hiçbir çaba harcamadan, sesleri dinleyin. Diğer dış algılarınızı bırakın.
Dikkatinizi dağıtacak bir şeyi fark ettiğinizde, dikkatinizi çeken şeyin ne olduğunu öğrenin. Ardından, sesleri tekrar dinlemeye geri dönün.
Şu anda bir nefes tekniği kullanmanızı önemle öneririz. Farkındalıktan gelen mükemmel bir egzersizdir.
Ana görsel referans © wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Janssen, M., Heerkens, Y., Kuijer, W., van der Heijden, B., & Engels, J. (2018). Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on employees’ mental health: A systematic review. PloS One, 13(1), e0191332. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0191332
- Kemper, K. J., Mo, X., & Khayat, R. (2015). Are Mindfulness and Self-Compassion Associated with Sleep and Resilience in Health Professionals?. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), 21(8), 496–503. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0281; texto completo
- Li, C., Kee, Y. H., & Lam, L. S. (2018). Effect of Brief Mindfulness Induction on University Athletes’ Sleep Quality Following Night Training. Frontiers in Psychology, 9, 508. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00508
- Ong, J. C., Manber, R., Segal, Z., Xia, Y., Shapiro, S., & Wyatt, J. K. (2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep, 37(9), 1553–1563. https://doi.org/10.5665/sleep.4010
- Paulus M. P. (2013). The breathing conundrum-interoceptive sensitivity and anxiety. Depression and Anxiety, 30(4), 315–320. https://doi.org/10.1002/da.22076; texto completo