Diamin Oksidaz (DAO) Eksikliği Nedir ve Sonuçları Nelerdir?
Daha önce bir şey yedikten sonra ertesi gün baş ağrınız, mide bulantınız veya kaşıntınız oldu mu? Bu muhtemelen diamin oksidaz olarak bilinen enzim olan DAO eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu, belirli miktarlarda vücuda zarar verebilecek aktif bir bileşik olan histaminin parçalanmasından sorumludur.
DAO’nun arızalanması veya etkisinin uyuşturucu veya alkol tarafından kimyasal olarak bloke edilmesi, histaminin bozulmasını önleyebilir. Bu aminin kandaki fazlalığı, belirli yiyeceklerden veya depolandığı bazı hücrelerden gelir.
DAO eksikliği nedir?
DAO eksikliğinin ne olduğunu açıklamadan önce, besinlerin parçalanmasından ve bağırsak emilimine hazırlanmasından sindirim enzimlerinin sorumlu olduğuna dikkat edilmelidir. Bunlardan biri, histamin metabolize etmekten sorumlu olan DAO veya diamin oksidazdır.
DAO eksikliği, bağırsakta enzim diamin oksidaz eksikliğidir. DAO olmadığında, alınan ve salınan histamin arasında bir dengesizlik meydana gelir. Böylece amin plazmada birikir ve yan etkiler ortaya çıkar.
Semptomların başlangıcı, histamin açısından zengin gıdaları aldıktan hemen sonra ortaya çıkmaz. Daha sonra, bu molekülün kanda sürekli birikiminden ortaya çıkarlar.
İlginizi çekeceğini düşündüğümüz bu yazımızı da okuyun: Doğal Antihistaminikler ile Alerjilerinizi Kontrol Altına Alın
Histamin nedir?
Histamin, biyojenik aminler içinde sınıflandırılan protein olmayan azotlu bir moleküldür. Bu bileşikler, histidin gibi bazı serbest amino asitlerin transformasyonundan elde edilir.
Aminler, vücudun dış etkenlere karşı savunmasında önemli bir rol oynar. Histamin özel durumunda, alerjik hastalıkların bir aracısıdır, bu nedenle onu içeren gıdaların tüketimi alerjik süreçlere benzer semptomlara neden olabilir. Sıklıkla karıştırılsalar da, aynı değildirler.
DAO üretimi yetersiz olduğunda, histamin bozulmaz ve doğrudan kana geçer. Konsantrasyonundaki artış ishal, ürtiker ve migrene neden olabilir.
Histamin nereden kaynaklanır?
Genel olarak, gıdalardaki biyojenik aminlerin varlığı, ham maddenin proteinlerini bozan bazı bakterilere atfedilir. Instituto de Productos Lácteos de Asturias’a göre, bu mikroorganizmalar fermente gıdalar elde etmek için kullanılan laktik asit bakterileri olabilir.
Bununla birlikte, kontamine gıdalarda da biyojenik aminler oluşabilir. Bazı yazarlar, peynir reaksiyonunu ve scombroid zehirlenmesini, örneğin koyu renkli balıklardaki oluşum süreçleri olarak tanımlar.
Martucelli ve diğer uzmanlar, fermantasyon sırasında proteinlerin amino asitleri serbest bırakmak için parçalandığını açıklıyor. Buradan bazıları biyojenik aminleri oluşturmak için dekarboksilatlanır.
Histamin, bazofiller ve mast hücreleri gibi bazı hücrelerde depolanır. Bir antijenin varlığında kana salınır.
Bu yazımızı da okuyun: Genetik Belirteçler Nedir ve Ne İşe Yararlar?
DAO eksikliğinin nedenleri
Diamin oksidaz enziminin eksikliğine neden olabilecek birkaç neden vardır:
- Genetik değişiklik: Bu, DAO eksikliğinin en yaygın faktörü olarak kabul edilir.
- Farmakolojik nedenler: Analjezikler, antihistaminikler, antidepresanlar, antihipertansifler, diüretikler ve antibiyotikler gibi bazı yaygın ilaçlar enzimin aktivitesini bloke eder.
- Aşırı alkol alımı: Etanol, DAO enziminin oksidatif aktivitesinin güçlü bir inhibitörüdür.
- İltihaplı bağırsak hastalıkları: Bunlara Crohn hastalığı, ülseratif kolit veya çölyak hastalığı dahildir.
Histamin içeren ve semptom verebilen yiyecekler
Histamin kaynağı olan tüm gıdalar arasında laktik asit bakterilerinin dahil olduğu fermente gıdalar buluyoruz:
- Olgun peynirler: Gouda, Brie, Camembert, Parmesan ve Roquefort gibi diğerleri. Kilogram peynir başına 80 ila 4500 miligram arasında içerirler.
- Fermente sebzeler: Burada lahana turşusundan bahsedebiliriz.
- Sosisler ve diğer et türevleri: Bunlar, kilogram yiyecek başına 300 miligrama kadar içerebilir.
- Taze, tuzlu ve konserve balıklar: Kilosu 1500 ile 5000 miligram arasında değişen değerlere sahiptir.
- Şarap ve elma şarabı: 100 mililitrede 5 ila 130 miligram içerir.
- Bira: 100 mililitrede 2,8 ila 13 miligram.
FDA’ya göre mast hücrelerinden histamin salgılayan gıdalar narenciye, çilek, ananas, kivi, deniz ürünleri, çikolata ve domates sosudur. Domuz eti, yumurta akı ve mantar tüketimi de bu salınımı uyarır.
Sarı aralıktaki sülfitler, nitritler, monosodyum glutamat, benzoat ve boyalar gibi bazı katkı maddeleri, hücrelerin histamin salması için tetikleyicilerdir.
DAO eksikliğinin sonuçları
DAO eksikliğinin sonuçları, biriken histamine bağlı olacaktır. Food Chemistry dergisinde histamin ve tiraminin farklı organlarda zehirlenme oluşturduğuna dikkat çekiyorlar:
- Merkezi sinir sistemi: Migren, baş ağrısı ve baş dönmesi.
- Kardiyovasküler sistem: Kan damarlarının genişlemesi, düşük tansiyon, baş ağrısı ve yüzde kızarma.
- Deri : Egzama, dermatit, ürtiker.
- Sindirim sistemi: İrritabl kolon, ishal, kabızlık, bulantı, kusma.
- Kaslar: Akut ağrı.
- Kemik dokusu: Osteopatik ağrılar.
- Solunum sistemi: Astım.
Zehirlenme riski nedir?
Literatürün işaret ettiği gibi, genel popülasyonda toksik etkiler üretebilecek minimum histamin dozu konusunda hala bir fikir birliği yoktur. Histamin zehirlenmesinde, gıdada bulunan seviyelerin çok yüksek olması, kilogram başına 600 miligramdan fazla olması gerekir.
Bununla birlikte, tolere edemeyen kişilerde veya DAO eksikliği olanlarda, çok daha düşük bir miktar semptomları tetikleyebilir. Bu eşik değerleri 50 mikrogramdan (125 mililitrelik bir şarap porsiyonu) 75 miligrama kadar değişir.
Yiyecek veya içeceklerde diğer aminlerin varlığı histamin toksisitesini artırabilir. Henüz netlik kazanmasa da, bunun bağırsaktaki reseptör rekabeti nedeniyle meydana geldiğinden şüpheleniliyor.
DAO eksikliğinde diyet nasıl olmalıdır?
DAO eksikliğini tedavi edecek diyetler sadece histamin düşüklüğüne dayanmamalı, aynı zamanda belirli gıdaların kombinasyonları da ayarlanmalıdır. Önerilen yönergeler iyi belgelenmiştir.
Bazıları, ürünün kilogramı başına 20 miligramdan fazla histamin içeren gıdaların ortadan kaldırılmasını önerir. Diğerleri daha katıdır ve kilogram başına maksimum 1 miligram olan yiyecekleri kullanmayı düşünür.
Diyet fermente gıdaları hariç tutmalıdır. Bunlara sosis, salam, olgun peynirler, konserve balık veya koyu etli taze balık dahildir. Lahana turşusu ve fermente soya fasulyesi gibi bazı sebzelerden de kaçınılmalıdır.
Fermente veya damıtılmış alkollü içecekler diyetten çıkarılmalıdır. DAO engelleyici güçleri nedeniyle belirli yiyecekleri bu içeceklerle birleştirmemeniz bile önerilir.
Pazı, domates, zeytin, baklagiller ve tahıllarda minimum miktarda histamin bildirilmesine rağmen, bu durum ara sıra görülür ve diyetten çıkarılmamalıdır. Ispanaktan da kaçınılmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Veciana Nogués MT, Vidal Carou MC. Dieta baja en histamina. En: Salas-Salvadó J, Bonada Sanjaume A, Trallero Casaña R, Saló Solà M, Burgos Peláez R, editores. Nutrición y dietética clínica. 2.ª ed. Barcelona: Ediciones Elsevier España; 2008. p. 443-8.
- Ruiz-Capillas, C., Jiménez-Colmenero, F. Biogenic amine content in Spanish retail market meat products treated with protective atmosphere and high pressure. Eur Food Res Technol 218, 237–241 (2004). https://doi.org/10.1007/s00217-003-0848-3
- Claudia Ruiz-Capillas Pérez y Francisco Jiménez-Colmenero. AMINAS BIÓGENAS: IMPORTANCIA TOXICOLÓGICA. Electron J Biomed 2010;3:58, Disponible en: https://biomed.uninet.edu/2010/n3/ruiz-capillas.pdf
- MARÍA FERNÁNDEZ Y MIGUEL A. ÁLVAREZ. INSTITUTO DE PRODUCTOS LÁCTEOS DE ASTURIAS (CSIC). CARRETERA DE INFIESTO, S/N. 33.300 VILLAVICIOSA. ASTURIAS. Las aminas biógenas en los alimentos. Disponible en: https://digital.csic.es/bitstream/10261/5771/1/IPLA_AGROCSIC_2.pdf?
- Martuscelli, M.; Esposito, L.; Mastrocola, D. Biogenic Amines’ Content in Safe and Quality Food. Foods 2021, 10, 100. https://doi.org/ 10.3390/foods10010100
- Beatriz del Rio, Begoña Redruello, Daniel M. Linares, Victor Ladero, Maria Fernandez, Maria Cruz Martin, Patricia Ruas-Madiedo, Miguel A. Alvarez,
- The dietary biogenic amines tyramine and histamine show synergistic toxicity towards intestinal cells in culture, Food Chemistry, Volume 218, 2017, Pages 249-255, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.046.
- KAROVIČOVÁ and Z. KOHAJDOVÁ. Biogenic Amines in Food. Chem. Pap. 59 (1) 70—79 (2005). Disponible en: https://www.chempap.org/file_access.php?file=591a70.pdf
- Stratta, Paolo & Badino, Guido. (2012). Scombroid poisoning. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne. 184. 674. 10.1503/cmaj.111031.
- Ortolani C, Pastorello EA. Food allergies and food intolerances. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2006;20:467-83. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16782524/
- Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim, Chun Wook Park. A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. Annals of Dermatology 2018; 30(2): 164-172.
- Esposito, F.; Montuori, P.; Schettino, M.; Velotto, S.; Stasi, T.; Romano, R.; Cirillo, T. Level of Biogenic Amines in Red and White Wines, Dietary Exposure, and Histamine-Mediated Symptoms upon Wine Ingestion. Molecules 2019, 24, 3629.