Migren Atakları Tetikleyebilecek 5 Alışkanlık

Migren iki tarafı da etkileyebilse de genellikle başın bir tarafını etkileyen tekrarlayan, zonklayan ve şiddetli bir baş ağrısıdır. Bu yazımızda olası migren tetikleyicileri ile ilgili bir şeyler öğrenebilirsiniz.
Migren Atakları Tetikleyebilecek 5 Alışkanlık
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Migren atakları neden tetiklenir, biliyor musunuz?

Migren atakları belirli olaylar, gıdalar ya da vücudunuzdaki değişiklikler dolayısıyla hızlanabilir. Bu durumlar tetikler olarak bilinir. Tetikler aslında migrenlere neden olmasa da sizi migren ataklarına karşı daha savunmasız hale getirebilirler.

Migren atakları yaşamaktan kaçınmak için onları dikkate alabilmeniz adına bu riskli alışkanlıkları bilmek çok yararlı olabilir. Bu yazımızda migren ataklarını tetikleyebilecek 5 alışkanlıktan bahsedeceğiz.

Bunlarla ilgili her şeyi öğrenin!

Migren Nedir?

Baş ağrısı yaşayan bir kadın.

Tüm baş ağrıları migren değildir, ve tüm migrenler baş ağrıları ile birlikte gerçekleşmez. Bir migren tekrarlayan, zonklayan ve şiddetli bir baş ağrısıdır ve genellikle başın bir tarafını etkilese de iki tarafını da etkileyebilecek bir durumdur.

Acı ani bir şekilde başlar ve diğer görsel, nörolojik ya da gastrointestinal semptomlar eşliğinde ortaya çıkabilir ya da bunlar öncesinde gerçekleşebilir.

Migren Atakları Tetikleyebilen Alışkanlıklar

200 migren hastasında yapılan bir çalışmada hastaların %90’ından fazlası migrenleri ile ilişkili olan en az bir durum tanımlamıştır, bunlardan en yaygın olanları fiziksel ya da duygusal stres (%77), menstrüasyon (%72), parlak ya da kırpışan ışığa maruz kalmak (%65) ve çeşitli kokulardır (%61).

Hadi bunlara daha yakından bakalım.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Migren Tedavisi İçin Hızlı ve Etkili 5 İpucu

1. Alkol Almak Migren Ataklarını Tetikleyebilir

2000’den fazla Hollandalı insan ile yapılan bir anket pek çok migren hastasının alkolden kaçındığını çünkü bunun migren ataklarını tetikleyebileceğini gözler önüne sermiştir. Alkol alan hastaların %78’i bir atağı tetikleyebilecek spesifik içki olarak kırmızı şaraptan bahsetmiştir.

‘Avrupa Nöroloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmanın yazarları alkolün bir migren tetiği olduğuna da işaret etmişlerdir, zira bu migrenlere açık olan insanların yaklaşık üçte birini etkiler. Ayrıca alkolün miktarı ve baş ağrısına neden olması için geçen sürenin kişiden kişiye değiştiğinden de bahsetmektedirler.

2. Stres

Stresli bir kadın.
Anksiyete ve stres çoğu çalışmada migrenlerin ana tetikleridir.

Stres en yaygın tetiktir. Ne de olsa, neredeyse herkes hayatlarının bir noktasında stres ve anksiyete hissetmiştir. Stres bir durumdaki bir duygusal uyarana (genellikle bir tehdite) verilen bir tepkidir ve anksiyete de strese karşı verilen bir tepkidir.

Şüphesiz ki migren ataklarından muzdarip olan kişiler genellikle değişimlere adapte olmakta zorluk çekerler. Ayrıca anksiyeteden muzdarip olmaya da önden eğilimlidirler. Migren atakları yaşayan insanlar genellikle mükemmeliyetçi ve talepkardır. Bundan dolayı migrenler ile anksiyete arasında açık bir ilişki vardır.

3. Kötü Uyumak Migren Ataklarını Tetikleyebilir

Uyku ve migrenler arasında pek çok alanı kapsayan açık bir ilişki vardır. Tetiklerden birisi, aşırı uyku ya da uyku eksikliğinden dolayı uyku ritminde ortaya çıkan bir değişimdir.

Migrenden muzdarip olan insanların yaklaşık yarısı uykuya dalmak ya da uykuda kalmakta güçlük çeker: %38’i gece başına ortalama 6 saat ya da daha az uyurlar, ve bu bozukluk ile birlikte migren ataklarının sıklığı ve şiddetinde haatırı sayılır bir artış vardır, ve %71’i uyandıklarında baş ağrıları yaşarlar.

4. Yiyecekler


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  •  L. López-Mesonero, S. Márquez, P. Parra, G. Gámez-Leyva, P. Muñoz y Julio Pascual. “Smoking as a precipitating factor for migraine: a survey in medical students”. The Journal of Headache and Pain 10(2):101-103, abril de 2009.
  • G. L. J. Onderwater, W. P. J. van Oosterhout, G. G. Schoonman, M. D. Ferrari, G. M. Terwindt. Alcoholic beverages as trigger factor and the effect on alcohol consumption behavior in patients with migraine. December 2018. https://doi.org/10.1111/ene.13861.
  • Pérez Pérez Roidel, Fajardo Pérez Mario, López Martínez Alexis, Orlandi González Neraldo, Nolasco Cruzata Israel. Migraña: un reto para el médico general integral. Rev Cubana Med Gen Integr [Internet]. 2003 Feb ; 19( 1 ).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.