Deformasyonel Plagiosefali: Önleme ve Tedavi

Deformasyonel plagiosefali, bebeğiniz büyüdüğünde, onun benlik saygısını olumsuz etkileyebilecek, çocukluğu ve ergenliği boyunca sorun yaşamasına neden olabilecek estetik bir sorundur. Yazımızda, bu durumun nasıl önleneceği ve tedavisi hakkında bilgiler bulacaksınız.
Deformasyonel Plagiosefali: Önleme ve Tedavi

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Deformasyonel plagiosefali en sık görülen kraniyofasiyal anomalidir. Bebeğin kafatasının asimetrik bir şekilde bozulmasıdır. Kafatası posterior (oksipital) bölgede sanki düzleşmiş gibi görünür ve genel olarak rhomboid bir şekle sahiptir.

Bu bozukluk tamamen estetiktir ve bir bebeğin entelektüel gelişimini etkilemez. Yüksek bir insidans var ve esas olarak bir bebeğin uyuduğu duruştan kaynaklanıyor. Örneğin, bebek her zaman sırtlarında ya da başları hep aynı tarafa yaslanmışsa uyuyabilir.

Bununla birlikte, durum doğumda da mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda, annenin pelvisinin daralmasına veya hatta doğum sırasında bir komplikasyona bağlı olabilir.

Bugünkü  yazımızda, bunu nasıl önleyebileceğinizi ve tedavi yöntemlerini açıklayacağız.

Deformasyonel plagiosefali neden olur?

Plagiosefali, bir bebeğin kafatasına uygulanan basınçtan kaynaklanır. Fetal gelişim sırasında, doğumda veya doğumdan sonra ortaya çıkabilir.

Plajiyosefali insidansı, çocuk doktorlarının uyurken bebeklerin sırtına bir oyuncak bebek yerleştirilmesini tavsiye ettiklerinde dikkate değer şekilde artmıştır. Bu pozisyon, uyku sırasında gelişen ani bebek ölüm sendromunu önlemekte etkilidir. Bununla birlikte, kafatasının aynı bölgesine uygulanan sürekli basınç, deformelere sebebiyet vermektedir.  Benzer şekilde, bebek taşıma aparatları da insidanstaki bu artışla bağlantılıdır.

Uyuyan bebek ölümlerini engellemek için kullanılan oyuncaklar, kafa tasına baskı yaparak deforme olmasına neden olabilir.

Plajiyosefaliye yol açabilecek diğer durumlar şunlardır:

  • Erken doğum
  • Konjenital kas tortikollis. Bebeğin her zaman kafatasının aynı bölgesinde dinlenmesine neden olur
  • Rahim içinde uygunsuz bir pozisyon
  • Doğum sırasında travma

Deformasyonel plagiosefali belirtileri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu tamamen estetik bir durumdur ve bebeğin entelektüel gelişimini olumsuz etkilemez. Kulakların hizasını değiştirebilir ve alnında bir çıkıntı oluşturabilir.

Plajiyosepali, bir bebeğin gelecekteki benlik saygısını kesin olarak belirleyebilir. Bu nedenle, zamanında önlemek ve tedavi etmek için bazı önlemlerin elinizde olması çok önemlidir.

Nasıl önleyebilirim?

Bebeklerin sırt üstü uyumaları gerektiğinden, kafa pozisyonlarının değişmesi için başını hareket ettirmek önemlidir. İdeal olanı, uyurken sol ve sağ taraflarına eşit miktarda yatmaları için yönlerini değiştirmektir.

Doktorlar ayrıca çocuğun uyanıkken baş aşağı zaman geçirmesini önermektedir. “Karın zamanı”, bebeğinizin motor becerilerini geliştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bunu sadece bebek uyanıkken yapmalısınız. Yöntem, bebeği karın üzeri yerleştirmektir. Ebeveynler bebeği göğsüne, yatağa veya rahat bir yüzeye yerleştirebilirler. Bu pozisyonda dururlarken onlarla oynamak için biraz zaman ayırmanız idealdir. Yine de gözünüz daima üzerlerinde olmalı. Bu faaliyetlerle bebeğin kas kapasitesi de güçlendirilir.

Temel olarak, bebeğin kafasını uzun süre tek taraftan desteklemekten kaçınmalısınız. Bunu baişarmak için bebeği kollarınızda tutabilir veya kafataslarına baskı yapmayan sandalyelere yerleştirebilirsiniz. Bu nedenle, bebeği uzun süre aynı duruşta tutan, araba koltuğu gibi koltukları kullanmayın. Bunları kullanmanız gerekiyorsa, mola verin ve pozisyonlarını değiştirmelerine yardımcı olun.

Ayrıca, diğer etkileşimli önlemler de alabilirsiniz. Örneğin, oyuncakları beşiklerinin diğer tarafına yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde bebeğin başını çevirmesi gerekecek. Başka bir yol da, başlarını biraz eğmek için şilteyi hafifçe yükseltmektir.

Hoşunuza gidebilir: Piyasadaki En İyi Emzikler

Deformasyonel plagiosefali tedavisi

Araba koltukları uzun süre aynı pozisyonda kalmaklarına sebep olacağından bebeğinizin pğozisyonunu siz değiştirmelisiniz.

Bu tedavi yalnızca önceki önlemlerin işe yaramadığı durumlar içindir.

İlk olarak, kafatasına orta derecede baskı uygulayan şekillendirme kasklarından kullanabilirsiniz. Ayrıca, başın zaten deforme olmuş tarafa yaslanmasını önlerler. Kasklar dinamik bir ortez kraniyoplasti sistemidir ve bebekler üçüncü aylarından itibaren kullanabilirler. Onları sık sık kontrol etmelisiniz.

Doktorlar sadece ciddi vakalarda cerrahiye başvururlar. Aslında, sadece her şey başarısız olduktan sonra son önlem olarak başvururlar.

Sonuç olarak

Bebeğinizde bu deformitenin oluşmasını önlemek için önleyici tedbirler almalısınız. Bunlar, bebeğinizin önemli ve estetik olmayan bir sorun geliştirmesini engelleyecek basit egzersizler ve önlemlerdir.

Benzer şekilde, herhangi bir sorunuz varsa veya herhangi bir anormallik algılarsanız bir doktora danışmalısınız. Bebeğinize yardım etmek için ne yapmanız gerektiği konusunda size kesinlikle tavsiyede bulunacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Deformidades de la cabeza: la plagiocefalia postural | EnFamilia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/plagiocefalia-postural
  • PLAGIOCEFALIA. Tratamiento niños de Plagiocefalia, braquicefalia y escafocefalia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from http://www.plagiocefalia.es/
  • Vergara-Acevedo, S. E., & Criales-Cort??s, J. L. (2001). Plagiocefalia. Gaceta Medica de Mexico, 137(4), 371–372.
  • Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2014). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional. Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457–467. https://doi.org/10.1016/s1130-1473(07)70252-x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.