Demansı Önlemek İçin 5 Güçlü Yol
Demans önümüzdeki yıllar içerisinde daha da fazla insanı etkileyecektir. Abartmıyoruz. Farkında olmamız gereken bir gerçeklikten bahsediyoruz. İşte nedeni:
Ortalama yaşam süresi artmaya devam ediyor. Bu, Alzheimer veya diğer demans formları gibi nörodejeneratif hastalıklar geliştirme riskinin pratikte kaçınılmaz hale gelmesi ve giderek büyüyen daha yaşlı bir yetişkin nüfusa sahip olacağımız anlamına geliyor.
Şimdi, aslında yakın zamanlara kadar bu kadar yaygın olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Bu nedenle, tıbbi ve bilimsel topluluğun, yeni teşhis yöntemlerinin yanı sıra yeni tedaviler geliştirmesi için daha iyi bir zaman düşünülemez.
Aynı zamanda, sağlığımızla ilgilenmek her zamankinden daha önemlidir. Bunun içine demans ile mücadele etmek için doğal yolları hayatımıza katmak da dahildir.
Bugün, bu hastalığa karşı savaşmanın 5 güçlü yolunu incelemek istiyoruz.
1. Zihinsel uyarıcılık: sadece Sudoku’dan daha fazlası
Beyninizi uyarmak, bilişsel bozulmayı önlemek için şarttır. Yeni bağlar kurmanıza ve yeni sinir dokusu oluşturmanıza olanak tanıyan, nöroplastisit olarak adlandırılan, beyninizin sahip olduğu muhteşem yetenekten bahsediyoruz.
Şimdi, bulmaca, yapboz ve sudokunun bu işi yapacaklarını düşünmekten hoşlansak da, yeteri kadar iyi değildirler. Demansı önlemek için sosyal etkileşim, iletişim ve zorluklara ihtiyacınız var. Yeni şeyler öğrenmeniz, bakış açınızı genişletmeniz, gülmeniz, tartışmanız ve etrafınızdaki insanlardan ilham almanız gerekir.
Yeni şeyleri öğrenirken beyniniz parlar (öğrendiğiniz şeyler ne kadar karmaşık olursa, o kadar iyidir). Mesela 70’li yaşlarınızda yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek bilişsel sağlığınız için harikadır.
2. Omega 3 yağ asitleri
Balık yağı; ceviz, avokado ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengin herhangi bir yiyecek gibi, beyniniz için en iyi gıdalardan biridir. Bu doğal bileşen, bilişsel işlevselliği geliştirir, kalbinizi korur ve yaşla ilişkili nörodejenerasyonu önler.
Diyetinizde bir değişiklik yapmak ve diyetinize omega 3 bakımından zengin gıdalar ya da vitamin takviyeleri eklemek her zaman iyi bir fikirdir.
3. Aspirin ile beyin sağlığı arasındaki ilişki
Bazı gözlemsel çalışmaların yanı sıra İngiliz gazetesi Telegraph‘ta yayınlanan makaleler gibi yazılar, uzun süreli aspirin tüketiminin daha düşük bir Alzheimer hastalığı riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Küçük miktarlarda ve belirli bir yaştan sonra alınan aspirin, beyin hücrelerini korur. Asetil salisilik asit (aspirin) kas ve eklem iltihaplanmasını azaltır ve aynı zamanda serebral dejenerasyonu ve nöronların ölümünü önler.
Aspirin kanınızı seyreltir ve bu nedenle kalp krizlerini ve serebrovasküler kazaları önlemeye yardımcı olur. Ancak günlük olarak aspirin kullanmaya kendiniz karar vermemelisiniz.
Kendinize az miktarda günlük aspirin reçete edip etmemeye karar vermek için kişisel durumunuzu ve risk faktörünüzü birlikte analiz etmeniz gereken bir nöroloğunuz olmalıdır.
4. Egzersiz ve Akdeniz diyeti
Omega 3 yağ asitleri içeren iyi bir diyet, aynı zamanda lif, taze meyve ve sebzeler, yağsız etler ve kuruyemişler bakımından zengin olmalıdır. Ayrıca, günde küçük bir kadeh kırmızı şarap tüketmek, kalp ve serebral sağlığı destekleyebilir. Akdeniz diyeti, benimsenmesi gereken iyi bir diyet için rakipsiz bir örnektir.
Zeytinyağı ve pirinci dahil etmek ve işlenmiş ürünleri mevsimsel ve doğal ürünlerle değiştirmek, olağanüstü miktarda mineral, vitamin ve antioksidan alacağınız anlamına gelir. Unutmayın: yaşam kalitenizi en üst düzeye çıkarmak ve demans önlenmesi için, fiziksel aktivite de kesinlikle gereklidir.
Her gün aktif olmak, yürümek, yüzmek, dans etmek, bisiklet sürmek, merdivenleri kullanmak ve TV’nin karşısında bir gece yerine bir yürüyüşe çıkmak için evet diyin.
Hoşunuza gidebilir: Alzheimer Hastalığını Önlemek için Egzersizler
5. Demansa engel olmak istiyorsanız kalbinizi koruyun
Bu yazımız boyunca beyninize bakmanız, sinirsel bağlantıları ve serebral çevikliği geliştirmeniz ve dejenerasyonu önlemeye yardımcı olacak besin maddeleri almaya dikkat etmeniz gerektiğini vurguluyoruz.
Bu bağlamda, göz ardı edemediğimiz bir faktör var: beyninize, kalbinize de dikkat ederek bakmazsanız, kalbiniz gücünü, sağlığını ve direncini kaybedecektir.
Bu nedenle, aşağıdaki göstergelere dikkat etmeniz hayati önem taşıyor:
- Kolesterol düzeylerinizi kontrol edin.
- Şeker seviyenize dikkat edin.
- Tansiyonunuza iyi bakın.
- Fazla kilolu olmaktan kaçının.
Son olarak, çok fazla sorun yaratan duygusal yaşamınızı iyi yönetmek de çok önemlidir.
Stres ve kaygı, kalbinizin ve beyninizin en büyük düşmanlarıdır.
Ana görsel referans: wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Scout, B. K., & Laguna, N. A. (2005). Aspirina. Pros y contras. Medicina Interna de Mexico.
- García, R. G., & López-Jaramillo, P. (2008). Uso de aspirina en la prevención de enfermedades cardiovasculares. Revista Colombiana de Cardiología.
- Crassard, I., Niclot, P., & Bousser, M. G. (2000). Aspirine et accidents ischémiques cérébraux. La Revue de Médecine Interne. https://doi.org/10.1016/S0248-8663(00)88724-X