Depresyon Tedavisi İçin 5 Harika Bitki
Depresyon tedavisi için faydalı olabilecek birçok şifalı ot vardır. Depresyon hassas bir durum olduğu için, sürekli stres, kaygı, uykusuzluk ve sinir sistemi rahatsızlıklarıyla birlikte ortaya çıkabilir.
Bitkisel ilaç tedavileri, hormonları yeniden programlamada yardımcı olur. Bunlar iyi duygular üreten ve depresyon başlangıcında değişen inhibitörleri yatıştıran hormonları bir dereceye kadar yükseltirler.
Eğer siz de depresyondan muzdaripseniz, depresyon tedavisi için gün içerisinde hangi şifalı bitkileri tüketmenizin faydalı olacağını bu makalemizden öğrenebilirsiniz.
Depresyon Tedavisi İçin Hangi Bitkileri, Nasıl Kullanabilirsiniz?
1. Kantaron
Şifalı bitkiler arasında, kantaron ya da binbirdelik otu olarak bilinen bu bitki özellikle de depresyonun ilk aşamalarında doğal tedavi olarak kullanılır. Pek çok çalışma, anksiyete ve gece teröründe etkin olduğunu göstermektedir.
Bununla birlikte depresyon tedavisi için, tamamen doğal uygulamalarla birlikte kullanılmalıdır. Başka bir deyişle, herhangi bir antidepresanla kombine edilmemelidir.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 mi)
- 1 tatlı kaşığı kantaron (5 g)
Nasıl Hazırlanır?
- Su kaynadıktan sonra kantaronu ekleyin.
- Tüketmeden önce 5 dakika bekletin.
- Günde 3 defa için.
- Etkilerini görmek 3 hafta sürebilir; çünkü doğal tedaviler kimyasal ilaçlara göre daha yavaş etki eder.
2. Gelincik
Gelincik de depresyon tedavisi için evde tutabileceğiniz şifalı bir bitkidir. Ana aktif maddesi olan alkaloidler sayesinde anksiyete ve ılımlı depresyonu sakinleştirmek için çok faydalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemi dışında kullanılabilir.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı gelincik (10 g)
- 1 bardak su (250 mi)
Nasıl Hazırlanır?
- Bir çay yapın ve 10 dakika bekletin.
- Günde 3 defa tüketin ve biraz yavaş etki eden bir tedavi yöntemi olduğunu unutmayın.
Daha fazla bilmek ister misiniz? Antidepresan kullanıyor musunuz? Bırakmadan önce bilmeniz gereken şeyler var
3. Melek otu
Melek otu, ağır depresyonu tedavi edebilen şifalı otlar grubuna aittir. Bu bitkinin çok güçlü etkileri vardır. Melek otunun bu alandaki kullanımı anksiyete, uykusuzluk ve hatta ciddi depresyonun bir ürünü olan iştahsızlığın hafifletilmesinde yararlı olan yatıştırıcı özelliklerine dayanmaktadır.
Ana aktif bileşiğinin etkileri güçlü olduğu için yalnızca 6 yaşından büyük insanlar kullanmalıdır. Bu bitki cildinizle temas etmemelidir; çünkü dermatite neden olabilir.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı melek otu (5 g)
- 1 bardak su (250 mi)
Nasıl Hazırlanır?
- Her bir bardak kaynar su için bir çay kaşığı melek otu ekleyin, çayını yapın ve 5 dakika bekletin.
- Yemeklerden önce 3 defa için.
- Bir hafta içinde değişiklikleri göreceksiniz.
4. Kedi otu
Kedi otu ilk keşfedildiğinde, çoğunlukla spazmları tedavi ettiği için kullanılmıştır. Bununla birlikte, zamanla sakinleştirici olduğu da fark edilmiştir. Artık depresyon, anksiyete ve uykusuzluk gibi diğer psikolojik bozuklukların doğal tedavileri ile ilişkilendirilir.
Malzemeler
- 1 çorba kaşığı kediotu (10 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Nasıl Hazırlanır?
- Kedi otu çayı yapmak için, bu bitkinin kökü dahil olmak üzere tamamını kullanmalısınız. Çünkü özellikle de kökü depresyonla mücadelede çok etkilidir.
- Her bardak kaynar su için bir çorba kaşığı kedi otu ilave edin ve 15 dakika bekletin.
- İdeal olarak günde 3 defa için.
- Sabırlı olun ve birkaç gün içinde sonuçları görmek için bekleyin.
5. Ginseng
Ginseng, stres karşıtı adaptojen içeriği sayesinde depresyon tedavisinde kullanılabilir. Bu şifalı bitki beyinde canlandırıcı bir etki yapar, rahatlamaya yardımcı olur ve sonuç olarak kaygı, depresyon ve iştahsızlığı azaltır.
Bu bitkinin yol açabileceği bazı yan etkiler sinirlilik ve hipertansiyondur, ama bunlar sadece normalde önerilen doz aşıldığı zaman ortaya çıkar.
Malzemeler
- 1/4 çay kaşığı ginseng (1.2 g)
- 1 bardak su (250 mi)
Nasıl Hazırlanır?
- Bir bardak suda 1 gram ginseng kökünü ısıtın.
- 3 dakika kaynatın ve 5 dakika bekletin.
- Sabahları sinir sistemine daha iyi etki ettiği için günün bu saatlerinde tüketmenizi öneriyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yeung, K. S., Hernandez, M., Mao, J. J., Haviland, I., & Gubili, J. (2018). Herbal medicine for depression and anxiety: A systematic review with assessment of potential psycho-oncologic relevance. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.6033
- Lakhan SE, Vieira KF. Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review. Nutr J. 2010;9:42. Published 2010 Oct 7. doi:10.1186/1475-2891-9-42
- Linde, K., Berner, M. M., & Kriston, L. (2008). St John’s wort for major depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000448.pub3
- Fedurco M, Gregorová J, Šebrlová K, et al. Modulatory Effects of Eschscholzia californica Alkaloids on Recombinant GABAA Receptors. Biochem Res Int. 2015;2015:617620. doi:10.1155/2015/617620
- Shen, J., Zhang, J., Deng, M., Liu, Y., Hu, Y., & Zhang, L. (2016). The Antidepressant Effect of Angelica sinensis Extracts on Chronic Unpredictable Mild Stress-Induced Depression Is Mediated via the Upregulation of the BDNF Signaling Pathway in Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/7434692
- Behboodi Moghadam Z, Rezaei E, Shirood Gholami R, Kheirkhah M, Haghani H. The effect of Valerian root extract on the severity of pre menstrual syndrome symptoms. J Tradit Complement Med. 2016;6(3):309–315. Published 2016 Jan 19. doi:10.1016/j.jtcme.2015.09.001
- Lee S, Rhee DK. Efectos del ginseng sobre la depresión relacionada con el estrés, la ansiedad y el eje hipotalámico-pituitario-adrenal. J Ginseng Res . 2017; 41 (4): 589–594. doi: 10.1016 / j.jgr.2017.01.010