Dinlenmediğinizde Beyninize Ne Olur?
Yeterince dinlenmemenin hayatınızın her yönünü etkileyebileceğini fark etmiş olabilirsiniz. Özellikle bu durum bir süre devam ederse ve günlerce doğru düzgün uyuyamazsanız, etkiler belirginleşir.
Yakın zamana kadar bilim insanları uykunun gerçek işlevini gerçekten bilmiyorlardı. Bunu yaparken fiziksel olarak savunmasız bir duruma girdiğimiz için neden uyumamız gerektiği açık değildi. Bununla birlikte, yıllar içinde birçok çalışma dinlenmenin işlevlerini göstermiştir.
Bugün, birkaç gün boyunca hiç uyumazsak öleceğimizi biliyoruz. Aslında, bu yemeksiz dayanabileceğimiz süreden çok daha kısa bir süredir. Bunun nedeni dinlenmediğiniz zaman duygusal sisteminizin, konsantrasyonunuzun ve hatta bağışıklık sisteminizin zayıflamasıdır.
Uzmanlar, uyku eksikliğinin tüm vücutta neden olabileceği tahribatı araştırıyorlar. Bu yazıda dinlenmediğiniz zaman beyninizde neler olduğunu açıklayacağız.
Bu yazı da hoşunuza gidebilir: Geceleri Daha İyi Uyumak İçin İpuçları
Dinlenmediğinizde beyinde ne olur?
Hepimiz günde 7 ila 8 saat uyumamız gerektiğini duyduk. Ayrıca, insanlar bu uykunun kaliteli bir uyku olması gerektiğini söyleme eğilimindedir. Bunun nedeni, dinlenmediğiniz zaman vücudunuzun tüm bölümlerinin, özellikle de beyninizin acı çekmesidir.
Birden fazla araştırma, birbirini takip eden birkaç gün boyunca yeterince uyumadığınızda yüzlerce beyin hücresinin öldüğünü gösteriyor. Aslında, uzmanlar uyku eksikliğini Alzheimer gibi hastalıklarla ilişkilendirmeye başlıyor.
Ayrıca, dinlenmenin aynı zamanda bir kişinin beyninin büyüklüğü ile de doğrudan ilişkili olduğu görülüyor. Bununla, uzmanların, ortalama olarak fazla uyumayan insanlarda bu organın belirli bölümlerinin daha küçük olduğunu fark ettiklerini kastediyoruz.
Yeterince uyumadığınızda beyninizdeki hangi işlevler değişir?
Dinlenmediğinizde, beyninizde yapısal değişikliklerin yanı sıra birçok başka fonksiyon da değişir. Her şeyden önce, ruh halinizin genellikle etkilendiğini belirtmek önemlidir. Sürekli yorgun olan insanlar hayata daha olumsuz bakma eğilimindedir.
Buna ek olarak, daha sinirli olmanız muhtemeldir. Uyku eksikliğinin yaratıcılığınızı ve zekanızı etkilemesi de normaldir. Dinlenmediğinizde, düşünme ve akıl yürütme söz konusu olduğunda genellikle biraz “yavaş” olduğunuzu fark edersiniz. Aynı şey konsantrasyon seviyelerinize de olur.
Ayrıca, hafızanızın önemli ölçüde etkileneceğini bilmek önemlidir. Yeterince uyumadığınızda bilgiyi saklamak çok daha karmaşık hale gelir. Hatta, anılarınız bile bozulabilir. Ve son olarak, uzun süreli uykusuzluktan sonra bazı insanlar halüsinasyonlar görürler.
Bu da ilginizi çekebilir: Şiddetli Egzama Yaşarken Daha İyi Uyumanıza Yardımcı İpuçları
Uyumadığınızda vücudunuza başka neler olur?
Dinlenmediğiniz zaman, merkezi sinir sisteminizin maruz kaldığı hasarın geri döndürülemez olabileceği açıktır. Ancak, uyku eksikliğinin zarar verebileceği tek organ beyniniz değildir. Uzmanların yetersiz uykuya bağladığı birçok hastalık var.
Örneğin, uzmanlar obezite ve diyabet gibi bazı metabolik bozuklukları uyku eksikliğiyle yakından ilişkilendirir. Benzer bir şekilde, kaygı ve depresyon da yakından bağlantılıdır.
Uykusuzluk nöbetleri doğurganlığa ve bağışıklık sistemine bile zarar verebilir. Bu nedenlerden dolayı uyku alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz önemlidir.
Bazı insanların diğerlerinden daha fazla uykuya ihtiyacı olduğu doğrudur. Ancak bilim insanları yetişkinlerin günde 7 ila 8 saat uyumasını tavsiye ediyor. Ayrıca, derin uyku aşamasına ulaşmanız çok önemlidir, böylece uykunuz gerçekten iyileştirici olur. Uyku konusunda sorun yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- ¿Qué ocurre en tu cerebro cuando no duermes? (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.elespanol.com/omicrono/tecnologia/20141124/ocurre-cerebro-no-duermes/1999950_0.html
- Consecuencias de dormir poco – Cerebro. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.muyinteresante.es/salud/fotos/consecuencias-de-dormir-poco/dormir-poco-cerebro
- Vartanian, O., Bouak, F., Caldwell, J. L., Cheung, B., Cupchik, G., Jobidon, M. E., … Smith, I. (2014). The effects of a single night of sleep deprivation on fluency and prefrontal cortex function during divergent thinking. Frontiers in Human Neuroscience, 8(1 APR). https://doi.org/10.3389/fnhum.2014.00214
- Así funciona nuestro cerebro cuando no dormimos lo suficiente. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.abc.es/tecnologia/redes/20150609/abci-dormir-suficiente-perjudicial-201506091012.html?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F