Yaşa Göre Uygun Uyku Süresi

Uyku düzeni hayat boyu değişir. Bu yüzden, uygun uyku süresi konusunda bilimsel olarak kabul edilmiş bir rehber vardır. Yeterli dinlendiğinizden emin olmak için güvenilir bir parametredir.
Yaşa Göre Uygun Uyku Süresi

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Uzmanlar şu an uyku düzeninin yaşamımızdaki dönemlere göre değiştiğini bilmektedir. Bu yüzden, her yaşa göre uygun bir uyku süresi vardır. Çünkü, vücudunuzun ihtiyaçları ve yaşam tarzınız zaman ile değişir.

Yaşınıza göre yeterli uykuyu almak çok önemlidir. Yeterli uyumamanın sonuçları olabilir, fakat aşırı uyumak da tavsiye edilmez. Uyku, fonksiyonlarımızın (özellikle beyindeki) düzgün işlemesi için temel bir süreçtir.

Her kişi için gereken uyku süresi çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Evet, yaşa göre uygun uyku saatleri vardır fakat bu genel bir göstergedir. Bazı durumlarda, kişinin içinde bulunduğu durumlara göre farklılaşan değişkenler olabilir.

Yeterli Uyku Süresi ve Önemi

Yaşa göre uyku süresi kesin bir ölçüt değildir. Aslında, keskin farklılıkları belirlemek oldukça zordur. Bazı genç yetişkinler altı saatlik uyku ile mükemmel bir şekilde dinlenirken, diğerlerinin dokuz saate ihtiyacı olabilir.

Yeterli uyuyup uyumadığınızı, dinlenip dinlenmediğinizi gösteren işaretler ile ayırt edebilirsiniz. Genelde, gün içinde uyuşuk ve asabi hisseden bir kişi muhtemelen yeterli dinlenemiyor demektir. Benzer olarak, sabah uyanan ve birkaç dakika içinde tekrar uyuyakalan bir kişi, muhtemelen gece iyi uyuyamamıştır.

Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğuna karar vermek için güvenli bir yöntem; 15 gün boyunca herhangi bir kısıtlama veya rahatsız edici bir şey olmadan uyumaktır. Bunu tatil zamanı uygulayabilirsiniz. Eğer uyku bozukluğunuz yok ise ve bu periyodun sonunda uyku süreleriniz düzenliyse, yeterli uyku aldığınızı söyleyebilirsiniz.

uyku süresi

Yaşa Göre Uygun Uyku Süresi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, uygun uyku süresi yaşımıza göre de değişkenlik gösterir. Ulusal Uyku Kurumu (The National Sleep Foundation, NSF), her yaş grubu için minimum ve maksimum uyku sürelerinden oluşan bir liste yayınlamıştır. Bu liste, bu konuda yapılan son zamanlardaki bilimsel bir çalışmaya dayanmaktadır. Rapora dayanarak, yaşa göre oluşturulan uygun uyku süreleri şu şekildedir:

  • Yeni doğanlar (0-3 ay): 14-17 saat.
  • Bebekler (4-11 ay): 12-15 saat.
  • Yeni yürümeye başlayan bebekler (1-2 yaş): 11-14 saat.
  • Okul öncesi çocuklar (3-5 yaş): 10-13 saat.
  • Okul dönemi çocuklar (6-13 yaş): 9-11 saat.
  • Ergenler (14-17 yaş): 8-11 saat.
  • Genç yetişkinler (18-25 yaş): 7-9 saat.
  • Yetişkinler (26-64 yaş): 7-9 saat.
  • Yaşlılar (65 yaş ve üstü): 7-8 saat.

Neden Yaş Uyku Süresini Etkiler?

esneyen adam

Bebeklerin yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyacı vardır çünkü bu, onların uygun fiziksel ve psikolojik gelişimleri için temel bir gereksinimdir. Uyku süresince, çocukların vücudu daha fazla büyüme hormonu üretir. Bu, organların büyümesi ve sinir sisteminin olgunlaşması için önemlidir. Ayrıca bebekler ve çocuklar sürekli bir öğrenme halindedir. Uyku, gün içinde aldıkları bilgileri organize etmeye ve pekiştirmeye izin veren tek andır. Büyüdükçe ve olgunlaştıkça daha az uyku süresine ihtiyaç duyarlar.

Buna karşılık, ergenlik dönemince bir çeşit iç biyolojik saat olan sirkadyen ritmde geçici bir dengesizlik olur. Bu sebepten ötürü gece geç saatlerde uykuya dalarlar ve sabah erken uyanmakta zorluk çekerler. Büyüdükçe daha az uykuya ihtiyacımız olur.

Bu yazımız ile bu konuda daha fazlasını öğrenin: Uykusuzluk ile Savaşmak İçin 7 Doğal Çare

İyi Uyuyamayan Dede Hipotezi

Önemli bir akademik dergide yayınlanan bir çalışma, uyku düzeninin yaş ile değişmesinin sebebinin evrimsel adaptasyon olabileceğini göstermektedir. Bu olasılık, iyi uyuyamayan dede hipotezi olarak bilinir.

Buna göre, atalarımızın hayatta kalmasına yardımcı olan faktörlerden biri, gece ayakta kalmalarıdır. Yaşlı yetişkinler daha az gündüz aktivitesi gerçekleştirdiğinden ve gözetleme işi de olağandışı talepler içermediğinden, bunu yapmaktan sorumluydular.

İlkel topluluklarda, yaşlı kişilerin daha erken yattığı ve şafak vaktinde daha erken uyandığı tespit edildi. Bu, atalarımızın, uyku süresinin yaşla neden değiştiği hakkındaki açıklamayı destekleyen kalıtsal bir davranış olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.