Diş Ağrılarını Nasıl Giderebilirim?
Bir insanın yaşayabileceği en kötü sorunun diş ya da ayak ağrısı olduğunu söylerler. Fakat diş ağrısı için, belirtiler devam ettiği takdirde doktora gitmeden evde hazırlayacağınız şeylerle ağrınızı geçirmeniz mümkün! Yine de, her ne kadar ev yapımı tedavi edici şeyler olsa bile bazı durumlarda doktora gitmeniz büyük önem taşımaktadır.
Diş Ağrısının Sebepleri
Hastaların büyük bir kısmında görülen diş ağrısının sebebi, diş yüzeyinde meydana gelen bir çürüğün zaman içinde derinleşip sinirlere inmesi ve o siniri zedelemesidir. Bunun yanı sıra diş ağrısına sebebiyet verecek başka problemler de vardır:
- Kulak ağrısı
- Dişte görülen apse
- Yetersiz hijyen
- Enfeksiyon
- Ağız bölgesine alınan darbeler
- Sinüzit
- Kalp krizi
- Ağız ya da çene yaralanması
- Diş yüzeyindeki çatlaklar
- Dişleri çürüten besinler
- İki dişin arasına takılan besin sebebiyle duyulan rahatsızlık
En sık karşılaşılan ağız problemleri:
- Şişme
- Ani bir acı
- Ağız kokusu
- Zonklama hissi
Diş Ağrısına Karşı Yapabilecekleriniz
Sürekli dişiniz ağrıyorsa bir dişçiye gitmeli ve kontrollerinizi yaptırmalısınız. Bu esnada aşağıdakileri de hatırlamanızda varda var.
- Ağrıyan bölgeyi, yanağınıza tutacağınız bir buz torbası yardımıyla soğutun. Soğutma işlemini dışarıdan (yanağınızın dışından) yapmayı unutmayın.
- Özellikle çok ağrınız olduğu zamanlarda aşırı sıcak, soğuk ve şekerli yiyecekleri yerken dikkatli olun.
- Uyurken başınızı yukarıda tutun. Bu sayede ağrıyan bölgedeki basınç azalacaktır.
- Film seyredin, yürüyüş çıkın veya bisiklete binin. Kendinizi oyalayacak aktiviteler bulun ve bunlara zaman ayırın. Egzersiz yapmak endorfin hormonu salgılamanıza yardımcı olacak ve acınız yarım saat içinde dinecektir.
Okumanızı öneririz: Yürüyüş Yaparak Depresyondan Kurtulun
- Yemeklerden sonra diş fırçanızın ulaşamayacağı alanlarda sıkışıp kalan yemek artıklarını temizlemek için diş ipi kullanın. Diş etinize zarar vermeyin.
Diş Ağrısı İçin Ev Yapımı ilaçlar
Anneannenize, annenize ya da teyzenize dişinizin ağrıdığını söyleyip ne yapabileceğinizi sorduğunuzda size bir çok farklı şey söyleyeceklerdir. Bunlardan bazıları:
- Ağrıyan yere bir parça karanfil koyun.
- 5 adet karanfil, bir miktar safran ve biraz tuzu karıştırın. Üzerine bir bardak suyu ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynayana kadar ısıtın. Ardından ateşten alıp soğumaya bırakın. Hazırladığınız bu karışımdan günde 4-5 yudum için.
- Ağrıyan dişinizle maydanoz çiğneyin. Bu ağrıyı azaltacaktır.
- Ağzınıza bir miktar içki alın ve ağrıyan yerin üzerinde 4-5 saniye bekletin. Bu sayede dişiniz alkolü emecek ve ağrı dinecektir.
- Bir yumurta sarısını, bir çay kaşığı bal, biraz ekmek kırıntısı, acı biber ve alkolle karıştırın. Bir sargı bezini bu karışımla ıslatın ve ağrıyan bölgeye koyun.
- Bir dilim taze soğanı ağrıyan dişinizin olduğu tarafla çiğneyin. Böylece suyu çıkacak ve acıyı azaltacaktır.
- Ilık patates püresi, pirinç ya da ketentohumunu ağrıyan yere yanağınızın üzerinden uygulayın. Papatya çayıyla ıslattığınız sargı bezini doğrudan ağrıyan dişin üzerine de uygulayabilirsiniz.
- Bir çay kaşığı tuzu haşhaş köküyle karıştırın ve ağrıyan dişinize uygulayın. (Bu uygulama yüksek kan basıncı ya da ödemi olan hastalara önerilmez.)
- Doğradığınız maydanoz ve bir çay kaşığı tuzu koyu bir kıvam elde edinceye dek karıştırın. Macunu acı hissettiğinizde yanağınıza uygulayın.
- Bir bardak suyu iki çay kaşığı pelinotu ile kaynatın. Hafifçe ılıdıktan sonra ağzınızı bu suyla çalkalayın. Bu şekilde birkaç dakika bekleyebilirsiniz. Suyu yutmamanız gerektiğini unutmayın.
- İki yemek kaşığı susam tohumunu bir bir bardak suyun içine atın ve su seviyesi yarılanıncaya dek kaynatın. Bir bezi ıslatarak ağrıyan yereye uygulayın ya da günde bir kaç defa gargara yapın.
- 3 diş sarımsağı iki yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın ve 4 gün bekletin. Karışımdan her gün 6 damla alarak ağrıyan dişin üzerine damlatın.
- Ağrıyan yer ya da dişin üzerine siyah çay poşetini koyup birkaç dakika bekleyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
- Imágenes cortesía de Irina Patrascu, Katie Brady, Martin Cathrae, Mike Burns
- Mayo Clinic Staff. (2014, November 25). Toothache: First aid
mayoclinic.org/first-aid/first-aid-toothache/basics/art-20056628 - Rashed, H. T., (2016, May-June). Evaluation of the effect of hydrogen peroxide as a mouthwash in comparison with chlorhexidine in chronic periodontitis patients: A clinical study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 6(3), 206-212
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4916793/ - Vieira, D. R., Amaral, F. M., Maciel, M. C., Nascimento, F. R., Libério, S. A., & Rodrigues, V. P. (2014, September 29). Plant species used in dental diseases: ethnopharmacology aspects and antimicrobial activity evaluation [Abstract]. Journal of Ethnopharmacology, 155(3), 1441-1449
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25046828 - Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS (2016) Rinsing with Saline Promotes Human Gingival Fibroblast Wound Healing In Vitro. PLoS ONE 11(7): e0159843. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0159843
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Dolores de muelas. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003067.htm
- Amrollahi, Hadi & Nazari, Hossein & Parvini, Shirin & Nazari, Najmeh & Mohammadi, Abolfazl. (2014). Anti-inflammatory and Analgesic Activities of Artemisia absinthium and Chemical Composition of its Essential Oil. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research. 24. 237-244.
- Curr Pharm Des. 2011;17(8):754-68. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487
- Ayu. 2015 Apr-Jun; 36(2): 203–207. Antimicrobial activity of fresh garlic juice: An in vitro study. doi: 10.4103/0974-8520.175548
- Antimicrobial activity of fresh garlic juice: An in vitro study
Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6
J Tradit Chin Med. 2013 Dec;33(6):815-26. Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617
International Conference on Chemical, Agricultural and Medical Sciences (CAMS-2013) Dec. 29-30, 2013 Kuala Lumpur (Malaysia). Assessment of Antimicrobial Activity of Onion Extract (Allium cepa) on Staphylococcus aureus; in vitro study. http://iicbe.org/upload/6231C1213068.pdf