Farklı Dışkı Renkleri Ne Anlama Gelir?

Dışkının şeklinde veya renginde herhangi bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Küçük bir değişiklik bile bir şeylerin yanlış gittiğinin işareti olabilir. 
Farklı Dışkı Renkleri Ne Anlama Gelir?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Dışkının normal kabul edilmesi için rengi kahverengi olmalıdır. Çok açık veya koyu renkte olmamalıdır. Dışkı dokusu aşırıya kaçmayacak şekilde sert olmalıdır. 

Bu özelliklerin sağlanabilmesi için sindirimin dört aşamasının da tamamlanması önemlidir:

Yutma: Vücuda yiyeceğin girmesi.

Sindirim: Yiyeceklerin daha küçük moleküllere dönüştürüldüğü kimyasal süreç.

Emilim: Moleküllerin kan dolaşımına ulaşmak için sindirim kanalını geçmesi ve organlara dağılması.

Vücuttan atma: Vücudun, sindirilemeyen yiyecek kalıntılarından kurtulması.

Dışkının yaklaşık yüzde 75’i sudan oluşur. Geri kalan kısmı sindirilemeyen bakterileri, bağırsaklarınızdan ve karaciğerinizden dökülen maddeleri içerir.

Dışkı renkleri

Yeşilimsi

klozette oturan kadın
  • Vücut atıklarının bu rengi almasının nedeni, safranın çözülmek için zaman bulamamasıdır.
  • Bu renk safranın, bağırsakların ve kolonun içinden çok hızlı geçtiğini gösterir.

Dışkınızın rengi yeşilimsiyse sebzelerden, demir takviyelerinden veya boyalardan yüksek miktarda klorofil almış da olabilirsiniz.

Sarımsı

Bu renge çeşitli faktörler neden olabilir. Bu faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Gilbert sendromu olarak bilinen durum. Bir başka deyişle, bilirubin maddesinin kan dolaşımında aşırı miktarda bulunması,
  • Giardiya bakterileri,
  • Hepatit veya karaciğer sorunları.

Sarımsı renk, nadiren besin maddelerinin emilimindeki bir dengesizlikten kaynaklanır.

Koyu kırmızı

klozette oturan pijamalı kadın

Bu renk genel olarak,  ülser, varis veya gastrit nedeniyle meydana gelen iç kanamalar olduğunu gösterir. Bu kanamalar, yemek borusunda, midede hatta ince bağırsakta ortaya çıkıyor olabilir.

Bazı durumlarda ise bu rengin tek nedeni, domates, pancar veya yaban mersini gibi koyu renkli gıdaların tüketilmesidir.

Kahverengi

Kahverengimsi bir renk tamamen normal olarak kabul edilir. Karaciğeriniz tarafından salgılanan maddelerden kaynaklanan renktir.

Ne yediğinize ve karaciğerinizin salgıladığı miktara bağlı olarak biraz farklılık gösterebilir. Kahverengi veya hafifçe yeşilimsi olduğu sürece, endişelenecek bir şey yoktur.

Siyahımsı

tuvalette oturan kadın

Dışkınızın çok koyu veya siyah bir renk aldığını fark ederseniz, derhal doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

  • Bu durumun olası sebeplerinden biri, üst sindirim sisteminde kanama olması olabilir. Bu bölgede özofagus(yemek borusu), mide ve ince bağırsak bulunur.
  • Bir başka neden pıhtılaşmış kan birikmesi olabilir.
  • Bazı durumlarda, sadece, demir içerikli bazı ilaçların alınıyor olmasından kaynaklanır.

Beyaz

Beyaz renkte bir dışkı hiçbir koşulda normal değildir. Karaciğeriniz ya da safra keseniz ile ilgili bir sorun olabilir.

Beyaz dışkı hepatit veya sirozun belirtisi olabilir. Dışkı, antiasitler tarafından çok açık renkli olmasını sağlayan maddeler salgılanması nedeniyle bu durumda olabilir.

Yediklerinize dikkat edin

  • Sindirim için en önemli besin ögelerinden biri liftir. Kabızlık ile mücadeleye yardımcı olur, kolesterol düzeylerini düşürür ve kolonda kanserli hücrelerin oluşumunu önler.
  • Yediğiniz yemekleri yavaş çiğneyin. Çoğu zaman hayat koşuşturmacasının içinde boğuluruz ve huzur içinde yemek yemek için zaman ayıramayız. Bu durum sindirimimizi etkileyebilir çünkü böyle olduğunda mide yediğimiz şeylerin yüzde 100’ünü işleyemez.
  • Bitkisel veya hayvansal kökenli olmayan gıdalardan kaçının. Boyalar, aromalar ve diğer zehirli maddeler sadece dışkının rengini değiştirmez, aynı zamanda sağlığımıza da zarar verebilirler.
  • Beslenmenize probiyotik ekleyin. Yoğurt ve bazı takviyeler sindirim ve dışkının düzenlenmesine yardımcı olan iyi bakteriler içerirler.

Sonuç olarak, dışkıdaki doku ve renk değişikliklerine çeşitli faktörlerin neden olduğunu söyleyebiliriz.

İster hafif ister şiddetli olsun, herhangi bir hastalığın belirlenmesi için bir uzmana görünmeniz iyi olacaktır. Daha önce de söylediğimiz gibi, renk farklılıklarının tek sebebi, tükettiğiniz ürünlerdeki doğal ve yapay renklendiriciler de olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
  • Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
  • Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.