Diyabet ile Seyahat Etmek

Diyabet hastası olan bir kişi, kendisini uzak bir yerde bir tatilin keyfini çıkarmaktan ya da işi ile ilgili sorumluluklarını başka bir yerde gerçekleştirmekten mahrum bırakmak zorunda değildir. Diyabet ile seyahat etmek bazı önlemleri gerekli kılar ancak bunu herhangi bir problem ile yüzleşmeden, başarılı bir şekilde yapabilirsiniz.
Diyabet ile Seyahat Etmek

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2020

Diyabet ile seyahat etmek sınırlamalara neden olmak durumunda değildir. Basitçe, riskli durumları engellemek için birkaç önleyici tedbir almanız gerekmektedir. Ancak, diyabetik bir kişi de bir seyahatin tadını bu durumdan muzdarip olmayan birinin çıkaracağı kadar çıkarabilir.

Genel olarak, diyabet ile seyahat etmek söz konusu olduğunda iki ana faktörü göz önüne almanız gerekir. Birincisi, ihtiyacınız olması durumunda ilaçlarınıza ve sağlık hizmetlerine erişiminiz olduğundan emin olmaktır. İkincisi ise seyahatiniz sırasında yaralanmaları ya da yiyecek eksikliklerini ne pahasına olursa olsun önlemektir.

Ayrıca, söylememiz gerekir ki, diyabet ile seyahat edebilmeniz için durumunuzun bir nebze stabil olması da gerekmektedir. Vücudunuzun nasıl tepki vereceğine dair şüphelere sahipseniz seyahat etmeniz iyi olmayacaktır. Bundan dolayı, her zaman doktorunuza danışmanız ve aşağıdaki ipuçlarını takip etmeniz önerilir.

Diyabet İle Seyahat Etmek: Yolculuktan Önce Bir Konsültasyon Alın

Laptop kullanarak çalışan bir doktor.

Diyabet ile seyahat etmek çeşitli gereklilikleri içerir. Birincisi, tıbbi geçmişinizin elinizde bulunmasının yanı sıra bazı ilaçları da yanınızda götürmeniz ihtiyacıdır. Bundan dolayı doktorunuza danışıp ondan hangi diyabet tipine sahip olduğunuzu ve tedavinizi spesifik olarak belirten tıbbi bir rapor yazmasını istemeniz önerilir. Bu doküman seyahat sırasında ilaçlarınızı sorunsuz bir şekilde taşıyabilmeniz ve tıbbi konsültasyona ihtiyacınız olması durumunda yeni doktorunuzun nasıl ilerlemesi gerektiğini bilmesi açısından son derece yararlı olacaktır. Ayrıca, doktorunuz size seyahat edeceğiniz konuma bağlı olmak üzere önerilerde de bulunabilir.

Varış Noktasındaki Sağlık Seçeneklerinizi Bilin

Seyahat ediyor olduğunuz yerdeki sağlık sistemlerinin nasıl çalıştığını araştırmak çok önemlidir. Bu, eğer ihtiyacınız olursa size yardımcı olabilecek sağlık merkezlerini belirlemek ve ilaçlarınıza ulaşmak için kullanabileceğiniz mekanizmalarının farkında olmayı içerir. Normalde yurt içi bir seyahat söz konusu olduğunda bir problem olmayacaktır ama bir başka ülkeye seyahat ediyorsanız durumlar daha karmaşık hale gelebilir. Söylememize gerek yok ki, bu durumda ortaya çıkabilecek herhangi bir şey ile başa çıkabilmek için seyahat sigortası satın almalısınız.

Eğer Diyabet İle Seyahat Ediyorsanız Elinizde Olması Gereken İlaçları Bilin

Her gün kullandığınız ilaçlarınız, kan şekerinizi ölçen cihazlarınız ve ihtiyacınız olan diğer tüm araçlar (şırıngalar, insülin kalemleri vb.) yanınızda taşıdığınız çantada olmalıdır. Eğer uçak kullanacaksanız bu objeleri kayıtlı bagajınızda tutmamalısınız çünkü taşıma sırasında hasar görebilirler.

Ayrıca, yanınızda taşıdığınız çantada biraz gıda taşımak da iyi olacaktır. Kraker, kahvaltılık gevrek ya da meyve barı gibi ürünler ideal olacaktır. Eğer deniz yolu ile seyahat ediyorsanız doktorunuzun size deniz tutması durumunda kullanabileceğiniz bir ilaç vermesi de ideal olacaktır. Eğer araba ile seyahat ediyorsanız ilaçlarınızın hangi sıcaklıkta olduğuna dikkat edin ve yanınızda fazladan gıda bulundurun.

Diyabet İle Seyahat Ederken Gıdalarınızı Kontrol Edin

Elinde ekmek tutarak hayır işareti yapan bir beslenme uzmanı.

Eğer uzak bir yere gidiyorsanız yiyeceğiniz yiyecekler söz konusu olduğunda çok dikkat etmek en iyisidir. Bazen paketlenmiş gıdaların etiketleri yeterince spesifik olmayabilir ve bundan dolayı sağlığınızı etkileyecek bir şey yiyebilirsiniz.

Ayrıca, yiyeceğiniz her yemeğin, özellikle de bu yemek sizin için yeniyse, ne içerdiğinden emin olmak da önemlidir. İlgili bilgileri sormaktan çekinmeyin ve elinizde hakkında yeterince bilgi bulunmayan bir gıdayı denemekten kaçının.

Bu yazımızı da okumalısınız: Tip 2 Diyabet Doğal Olarak Nasıl Kontrol Edilir?

Giyim ve Ayakkabı

Özellikle uçak, tren, otobüs ve benzeri yöntemler ile yolculuk yaparken bol ve rahat kıyafetler giymek en iyisidir.

Çok önemli bir diğer konu da ayakkabıdır. Çok rahat, kaliteli ve iyi hava alabilen bir ayakkabı seçimi yapılmalıdır. Asla çıplak ayakla yürümemelisiniz, özellikle de ayaklarınızda duyu kaybı yaşıyorsanız. Ayakkabılarınızı giymeden önce kontrol etmek iyi bir fikirdir. Ayrıca, düz ya da açık burunlu ayakkabılar giymek de iyi bir fikir değildir. Bu açıdan, dikişsiz ve yumuşak deriden yapılmış ayakkabılar iyi bir fikirdir.

Bu yazımızı da keşfedin: Tatillerde Diyabeti Kontrol Etmenin 7 Yolu

Sivrisinekler ve İklim Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Diyabet ile seyahat ederken hesaba katılması gereken bir diğer konu da sivrisinekler ya da diğer benzer böcekler tarafından ısırılmamak için çok dikkat etmektir. Bu hayvanların bazıları ciddi hastalıkları bulaştırabilir ve bu da diyabetik durumunuzu ciddi bir şekilde karmaşık hale getirebilir.

Eğer ziyaret edeceğiniz yer yüksekte ise irtifa hastalığı yaşamamak için önlem almak önemlidir. Ayrıca düşük sıcaklıkların insülin emilimini engelleyebildiğini de unutmayın. Bundan dolayı, konu diyabet ile seyahat etmeye geldiğinde soğuk yerlerden kaçınmak ya da soğuk bir yere gidiyorsanız doktorunuza danışmak en iyisidir.

Bu ipuçlarının size yardımcı olduğunu umuyoruz. Her durumda, en iyi tavsiyeyi alabilmek için doktorunuzu görmek önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.