Diyabet İçin En İyi Diyet
Şekerli diyabet tanısı konan bireylerin, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaları gerektiği için, tedavilerinin bir parçası olarak diyetlerini tamamen gözden geçirmeleri gerekir.
Sahip olunan diğer pek çok alışkanlığı değiştirmek gerekli olsa da, diyet, duruma uyum sağlama ve diğer olası komplikasyonlardan kaçınmada gerçekten önemli bir rol oynar. Bu makalede, diyabet hastaları için en iyi diyetin hangisi olduğunu öğreneceksiniz.
Sağlıklı bir diyeti takip etmek, yüksek besin değerine sahip gıdaları ortalama porsiyonlar halinde tüketmek ve aynı zamanda sıkı ve süregelen bir yemek rutinine bağlı kalmak anlamına gelir.
Her ne kadar diyet, kilo, yaş ve diğer faktörlere bağlı olarak değişse de, genel olarak, vücudunuzun besin gereksinimlerini karşılarken aynı zamanda kalori alımınızı da kontrol altına almaktan oluşur.
Diyabet hastası bireyler hangi tür gıdaları yemeli ve hangilerinden uzak durmalıdır? Mevcut olan en iyi öneriler nelerdir? Bu konu, birtakım soruları gündeme getirdiği için, bu yazıda sizinle, konuyla alakalı en önemli bilgileri paylaşacağız.
Şeker hastaları neden diyetlerine dikkat etmelidir?
Diyabet ya da prediyabet hastaları, yüksek kan şekeri seviyelerini ve diğer ilgili sorunları kontrol altına almak amacıyla özel bir diyeti takip etmelidir.
Diyet planı, bireyin sağlığını birçok açıdan etkileyen sağlıklı gıdaların birleşimine dayanmalıdır. Genel olarak, bu diyetin amaçları:
- Yüksek kan şekeri seviyelerini kontrol altına almak,
- Sabit bir kiloda kalmak,
- Kardiyovasküler komplikasyonları önlemek,
- Kolesterol ve trigliserit oranlarını azaltmak,
- Sağlıklı böbrek fonksiyonlarını sürdürmek,
- Sinir sistemini uyarmaktır.
Özel bir diyet uygulamanın faydaları nelerdir?
Bu kronik durumla karşı karşıya kalan bireyler, onu kontrol altına almak amacıyla, gerekli önlemleri almadıkları takdirde pek çok açından mağdur olabilir. Sonuç bütün vücudu etkiler.
Ancak, diyetlerini iyileştirmeleri durumunda, yaşam kaliteleri adına büyük faydalar sağlayabilirler. Ne yazık ki, sorunun kendisinin kesin bir tedavisi yoktur.
İyi bir diyet, kan şekeri seviyeleri üzerinde sağlanan kontrolü artırır, insülinin üretimini ve kullanımını ideal noktaya taşır ve birtakım komplikasyonlar söz konusu olduğunda kan dolaşımını düzenler. Bazı faydalar şunları içerebilir:
- Sabit kan basıncı,
- Görme problemlerinin önlenmesi,
- Az yorgunluk,
- Fiziksel ve zihinsel refah,
- Sağlıklı bir vücut ağırlığı.
Diyabet için en iyi diyet hangi gıdaları içerir?
Şeker hastalarına uygun bir diyet, her gün, düzenli olarak tüketilen üç ana besin kaynağına dayanmaktadır. Bunlar, insülin ister doğal ister yapay olsun, vücudun ondan en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.
Her vaka farklı olabileceği için, doktorlar hastalarına genellikle bir beslenme uzmanına görünmelerini tavsiye eder. Bununla birlikte, yaygın ve temel olan bazı öneriler vardır.
Sağlıklı karbonhidratlar
- Meyve ve sebzeler,
- Kepekli tahıllar,
- Baklagiller (fasulye, mercimek veya bezelye),
- Az yağlı süt ürünleri.
Diyet lifleri
- Tam tahıllı un veya kepek,
- Kuru yemiş,
- Yeşil sebzeler ve meyveler,
- Yulaf.
Sağlıklı yağ asitleri
- Yağlı balık,
- Tohumlar ve kuru yemişler,
- Avokado,
- Zeytin, kolza tohumu veya kanola yağı.
Protein
- Baklagiller,
- Yumurta,
- Yağsız etler (tavuk veya hindi),
- Yağsız veya az yağlı süt ürünleri,
- Deniz ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri.
Şeker hastaları hangi gıdalardan uzak durmalıdır?
Diyabet, ölümcül tehlike taşıyan kalp hastalıkları, felç ve diğer kronik hastalıkların riskini artırır. Bu nedenle, sağlıklı beslenmenin yanı sıra, diğer zararlı gıdaların tüketimini de ortadan kaldırmak ya da sınırlandırmak önemlidir.
Doymuş yağlar
- Sığır eti,
- Kurutulmuş etler,
- Domuz pastırması,
- Kızarmış yiyecekler,
- Rafine bitkisel yağlar.
Trans yağlar
- İşlenmiş gıdalar,
- Hamur işleri,
- Margarin.
Kolesterol
- Süt ürünleri ve hayvansal proteinler (fazlası),
- Yumurta sarısı,
- Fast food,
- Tatlılar.
Sodyum
- Rafine sofra tuzu,
- Konserve veya hazır yiyecekler.
Not: Günde 2.3 gramdan daha az sodyum tüketmeniz önerilir. Hipertansiyon vakalarında, bu miktar günde 1.5 gr’dan az olmalıdır.
Şekerler
- Rafine şekerler,
- Şekerleme ve tatlılar,
- Hamur işleri,
- Kahvaltılık gevrekler.
Diyabet hastalar için diyet tavsiyesi
Bir beslenme uzmanı tarafından önerilen diyet haricinde, sağlığınızı iyileştirmek için takip edebileceğiniz bazı genel ipuçları vardır.
- Öğünlerinizin sıklığını artırın. Üç ana öğün yerine beş veya altı küçük öğün halinde yemeklerinizi yiyin.
- Her öğün için sabit bir zaman belirleyin.
- İlaçlarınızı almak için de sabit bir zaman belirleyin.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Karbonhidrat tüketiminizi kontrol altına alın.
- Alkol tüketmeye bir son verin.
Sağlıklı bir diyete sadık kalmak, diyabetli olduklarını yeni öğrenmiş olan insanlar için zor olabilir. Bununla birlikte, bu durumla yaşamayı sürdürmenin en iyi yolu sağlıklı bir beslenme planına sahip olmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bishop, D. (2003). Warm up II: Performance changes following active warm up and how to structure the warm up. Sports Medicine.
- Cantieri, F. P., Gomes de Barros, M. V., Aires de Arruda, G., Gome, A. C., & Marques Aranha, Á. C. (2019). Metodología de entrenamiento aeróbico utilizado por profesionales de fitness. Cuerpo, Cultura y Movimiento, 9(1), 55–77.
- Gray, S. C., Devito, G., & Nimmo, M. A. (2002). Effect of active warm-up on metabolism prior to and during intense dynamic exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 34(12), 2091–2096.
- Noonan, T. J., & Garrett Jr, W. E. (1999). Muscle strain injury: diagnosis and treatment. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 7(4), 262–269.
- Safran, M. R., Seaber, A. V., & Garrett, W. E. (1989). Warm-Up and Muscular Injury Prevention An Update. Sports Medicine.
- Willis, L. H., Slentz, C. A., Bateman, L. A., Shields, A. T., Piner, L. W., Bales, C. W., … Kraus, W. E. (2012). Effects of aerobic and/or resistance training on body mass and fat mass in overweight or obese adults. Journal of Applied Physiology, 113(12), 1831–1837.