Doğum Kontrol Hapları: Ne Kadar Süre Kullanılabilirler?
Doğum kontrol haplarını ne kadar süre alabileceğinizi kendinize hiç sordunuz mu?
Doğum kontrol hapları yaygın bir doğum kontrol yöntemidir. Menopoz öncesi dönem de dahil olmak üzere tüm dünyada farklı yaşlardaki kadınlar tarafından kullanılmaktadır.
Bu yöntem çok güvenlidir ve ana dezavantajının onu almayı hatırlama ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde, örneğin cep telefonlarının elektronik ajandaları ile bu daha az sorun teşkil ediyor. Ancak birçok kadın, almayı unutacaklarından korkarak başka doğum kontrol yöntemlerini tercih ediyor.
Doğum kontrol haplarını çevreleyen birçok efsane var. Çoğu asılsızdır, ancak yavaş yavaş kullanıcılar arasında yayılarak birçok kişinin bunların doğru olduğuna inanmasına neden olur.
Sağlık kurumları genellikle bu yanlış inançları netleştirmek için kampanyalar yürütür. Sorun, bu doğru bilgilere rağmen, sosyal ağlar ve internet forumlarının yanıltıcı olmaya devam etmesidir.
Kadınlar arasında ortak bir soru, doğum kontrol haplarını ne kadar süre alabilecekleri ve zaman zaman ara vermeleri gerekip gerekmediğidir. Bu, sözde hormonal aşırı yüklenme nedeniyle olumsuz etkilerin gelişmesi korkusundan kaynaklanmaktadır. Birazdan göreceğiniz gibi, bu sadece bir efsanedir.
Okumaya devam edin: Gözardı Edilmemesi Gereken 6 Menstrüal Düzensizlik
Doğum kontrol hapları nelerdir?
Doğum kontrol hapları bir hormonal kontrasepsiyon yöntemidir. Yani kadının adet döngüsünü düzenlemek ve yumurtlamayı önlemek için yapay hormonların kullanımına dayanırlar.
Her ay meydana gelen yumurtlamayı durdurduğumuzda hamilelik ihtimali ortadan kalkar. Yumurtlama olmadığında ortada bir yumurta yoktur ve bu nedenle cinsel ilişki durumunda spermin dölleyecek hiçbir şeyi yoktur.
Amacına ulaşmak için bu yöntem, hap şeklinde bir veya iki maddeyi dahil ederek normal döngülerin hormonal değişikliklerini taklit eder. Bazı kontraseptiflerin iki bileşeni (östrojen ve progestojen) vardır, bazılarında ise örneğin sadece bir bileşen (drospirenon) bulunur.
Doğum kontrol haplarının sunumundaki tablet sayısı da değişmektedir. 21 haplı, 24 haplı ve 28 haplı paketler vardır. 28’li olanlardan 21’i tek renk ve 7’si farklı veya 24’ü tek renk ve 4’ü farklı olabilir.
Farklılıklar, laboratuvarların kullanmaya karar verdiği hormonal dozlara dayanmaktadır. Her durumda, her zaman, bir adet ile diğeri arasında genellikle toplam 28 gün süren ortalama adet döngüsünün dalgalanmalarını takip etmeleri amaçlanır.
Doğum kontrol haplarını sık sık kullanmaya ara vermem gerekir mi?
Doğum kontrol haplarına ara vermeniz gerektiği efsanesi, kullandıkları hormonal dozlara bağlı olarak ortaya çıktı. Bu yöntemin üretiminin başlangıcında, ilaçlar yüksek konsantrasyonlarda östrojen ve progestojen içeriyordu.
Günümüzde bu dozlar neredeyse 10 kat azaltılmıştır. Ayrıca uzun vadeli etkilerini bilmek için hapların güvenliğini değerlendiren daha birçok bilimsel çalışma vardır.
Edindiğimiz bilgiler sayesinde, ara vermeye gerek olmadığından emin olabiliriz. Onları sık sık almayı bırakmaya gerek yok ve açıkçası, bu her zaman doğrulanmamış yaygın bir efsaneydi.
Doğum kontrol hapı yöntemi, her döngüde yumurtlamayı engeller ancak yumurtaların kullanılabilirliğini etkilemez. Bu, bir kadın hamile kalmak için hapları almayı bırakırsa, hiç hap almayan bir kadınla aynı şansa sahip olacağı anlamına gelir. Kısırlığa neden olmayan bir yöntemdir.
Haplardaki hormonlarla ilgili diğer efsaneler
Doğum kontrol haplarının olumsuz etkileriyle ilgili efsaneler, sözde ara verme ihtiyacıyla sınırlı değildir ve sadece gençlere özgü değildir. Ne yazık ki, bunların yaygınlaştırılması aile planlaması programlarına zarar vermektedir.
Doğum kontrol haplarının güvenli olmadığı inancı yanlıştır. Doğru kullanımla %99 etkili olabilirler ki bu çok yüksek bir değerdir. Bazı kadınların korktuğu cinsel istek azalmasına gelince, aslında bu konudaki bilgiler kafa karıştırıcıdır.
Doğum kontrol haplarına atfedilen kilo alımında da benzer bir şey olur. Jinekologlar, bunların kullanımın başlangıcında ortaya çıkabilen etkiler olduğu, ancak üçüncü kullanım döngüsünden sonra neredeyse tamamen kaybolduğu konusunda hemfikirdir. Ayrıca bu işaretler her zaman mevcut değildir.
Doğum kontrolüne kişiselleştirilmiş bir yaklaşım idealdir. Her kadın, yaşam tarzına, vücut yapısına, yaşına ve olası komorbiditelerine en uygun hormon kombinasyonunu seçmek için bir jinekoloğa danışmalıdır.
Daha fazlasını öğrenin: Doğum Kontrol Hapını Aldıktan Sonra Kusmak
Doğum kontrol haplarına ara vermeye gerek yok
Doğum kontrol hapını ne kadar süre kullanabilirsiniz sorusunun cevabı ise herhangi bir süre sınırının olmadığıdır. Bilim, ara verilmesine gerek olmadığını ve mevcut sunumların hormonal dozlarının minimum olduğunu zaten onayladı, bu nedenle birikme veya doğurganlıkta değişiklik yaratmazlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brito Pérez, Cintia, and Ángela Suárez Porta. “Intervenciones eficaces en la adherencia a la medicación contraceptiva: Revisión sistemática.” (2019).
- Villanueva Egan, Luis Alberto, and Mauricio Pichardo Cuevas. “Adelantos en anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 75.1 (2007).
- Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson (2003): p887-912.
- Soubies, M. E., et al. “Adolescentes de hoy…¿ Mitos de ayer?.” Rev Hosp Niños BAires Diciembre 52.239 (2010): 535.