Doğum Kontrol Hapını Aldıktan Sonra Kusmak

Doğum kontrol hapınızı aldıktan sonra kusarsanız ne yapmalısınız? Bugünkü yazımızda bundan bahsedeceğiz. 
Doğum Kontrol Hapını Aldıktan Sonra Kusmak

Son Güncelleme: 28 Mart, 2021

Doğum kontrol hapı, hamileliği önlemek için kullanılan basit ve kolay bir yöntemdir. Düzgün kullanıldığında %98-99 oranında etkilidir. Peki, doğum kontrol hapını aldıktan sonra kusarsanız ne yapmalısınız?

Hapı doğru kullanmak zor olmasa da, etkinliğinin rutin alıma bağlı olduğunu bilmelisiniz. Bir başka deyişle hapınızı her gün aynı saatte almalısınız.

Ancak diyelim ki bir gün hapı almayı unuttunuz ya da hastasınız ve doktorunuz size bir süre boyunca kullanmanız için antibiyotik verdi. Doğum kontrol hapını aldıktan sonra kusarsanız ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Neden böyle bir şey olur? Böyle bir durumda ne yapabilirsiniz? Bugünkü yazımızda bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Doğum kontrol hapları nasıl işlev gösterir?

Doğum kontrol hapları veya oral kontraseptifler, bir kadının adet döngüsünü düzenleyebilen ve hamileliği önleyebilen insan yapımı hormonlar içeren bir ilaçtır. Bazı markaların haplarında sadece progestin hormonu bulunur. Diğerlerinde ise hem progestin hem de östrojen vardır. Bunlara kombinasyon doğum kontrol hapları denir.

İlk kez piyasaya çıktıkları günden bugüne, doğum kontrol haplarının içerdikleri hormon konsantrasyonlarının seviyeleri azalırken etkinlikleri arttı.

doğum kontrol hapı
“Hap” doğum kontrolünün en etkili formlarından biridir. Hapların içinde genellikle sadece bir hormon veya iki hormon vardır.

Adet döngüsünü kopyalamak

Doğum kontrol hapları, vücudun doğal adet döngüsünü kopyalamaya çalışır. Bir kadının adet döngüsü ortalama 21 – 28 gün arasında değişmektedir. Bu nedenle, hemen hemen tüm markalar 21 günlük veya 28 günlük seçenekler sunarlar. Gelin bu seçeneklerin aralarındaki farklılıklara bir göz atalım:

  • 21 günlük paketlerde 21 aktif hap vardır ve aktif olmayan hap yoktur. Bir başka deyişle, üç hafta boyunca hap alırsınız; bir hafta almazsınız. Ertesi hafta da yeni bir hap paketine başlarsınız.
  • 28 günlük paketlerde ise 21 aktif hap, 7 inaktif hap vardır. Bu, her gün bir hap alacağınız ve paket bittikten hemen sonra yeni bir pakete başlayacağınız anlamına gelir.

Her iki seçenekte de adet döneminiz, döngünüzün son 7 günü boyunca gerçekleşmelidir.

Yani 21 günlük bir kontraseptif alırsanız, dinlenme haftasında regl olmuş olacaksınız. 28 günlük kontraseptifi alırsanız, aktif olmayan hapları aldığınız hafta boyunca adet göreceksiniz.

Hapın her gün aynı saatte alınması çok önemlidir. Böylece adetinizi düzenlemede ve yumurtlamayı önlemede daha etkili olurlar. Bu durumda vücudunuz yumurta salmaz.

Döllenecek yumurta olmadığında da hamilelik gerçekleşemez. Bu nedenle, hapınızın gerektiği gibi işlev gösterdiğinden emin olmak için onu düzenli olarak almanız önemlidir.

Doğum kontrol haplarının yan etkileri

Güvenlik ve verimliliğin ötesinde, oral kontraseptifler, bazı kadınlarda istenmeyen etkilere yol açabilir. Bunlar genellikle ciddi yan etkiler olmasa da ne olduklarını bilmeniz önemlidir:

  • Baş ağrısı: Doğum kontrolüne başlamadan önce migren öyküsü olan kadınlar, hapla ilişkili olarak baş ağrısı yaşayabilirler.
  • Ruh hali değişiklikleri: Bu değişiklikler hormonal döngü ile bağlantılıdır ve tehlikeli değildir.
  • Meme hassasiyeti: Birçok kadın, doğum kontrol haplarındaki hormonlar nedeniyle göğüslerinde hassasiyet olduğunu bildirmiştir.
  • Kilo alımı: Bazı kadınlar, yeni bir doğum kontrol yöntemine başlarken yaşadıkları hormonal değişimler nedeniyle kilo alırlar. Vücudunuz hormonlara alıştıkça muhtemelen kilonuz da düzene kavuşacaktır.
  • Bulantı ve kusma: Bazı kadınlar, hapa başlarken hafif mide hassasiyeti yaşadıklarını bildirmişlerdir. Vücudunuz hormonlara uyum sağladıkça bu durumun da geçmesi beklenir.

Doğum kontrol hapını aldıktan sonra kusarsam ne yapmalıyım?

kusan kadın klozet
Kusmak, doğum kontrol hapınızın etkinliğini ciddi şekilde etkileyebilir. Mide bulantısı hissettiğiniz anda ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Çalışmalar, nedeni ne olursa olsun, oral kontraseptif aldıktan sonra kusmanın, hapın etkinliğini gerçek anlamda değiştirebileceğini gösteriyor. Ancak kusmanın hapı aldıktan hemen sonra gerçekleşmesi ile gün içinde hapın yutulmasından saatler sonra gerçekleşmesi farklıdır.

Hapı aldıktan sonraki 3-4 saat içinde kusmanın, hapın etkinliğini değiştirme olasılığı çok yüksektir, bunu önemle belirtelim. Bunun nedeni, hapı sindirmenin ve hormonları aktifleştirmenin yaklaşık bu kadar sürmesidir.

Kişinin, bu zaman diliminde kusması, muhtemelen vücudunun doğum kontrol hormonlarını tamamen özümsemediği anlamına gelecektir. Bu durumda, başka bir hap almanızı ve sonraki günlerde hapınızı her gün olduğu gibi aynı saatte almaya devam etmenizi öneririz.

Böylece sadece bir kez kusup sonra başka bir hap aldıysanız, hapın etkinliğini sürdürebilir ve döngünüzü düzenlemeye devam edebilirsiniz. Bu nedenle, hapı aldıktan sonra kusma veya diğer paketin başına bir şey gelmesi gibi durumlar için her zaman yedek bir paket bulundurmanız akıllıca olacaktır. 21 veya 28 günlük rutininizi sürdürmeye mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz.

Bunun yanı sıra gıda zehirlenmesi veya grip nedeniyle uzun dönemli olarak birden fazla kez hastalanabilirsiniz. Böyle bir uzun süreli hastalık ortaya çıktığında, bazı antibiyotikleri alırken veya hapınızı zamanında almayı unutursanız, hamileliği önlemek için erkek veya kadın prezervatifi gibi başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.

Son olarak, yukarıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya doğum kontrol hapınızla ilgili herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • World Health Organization : Medical eligibility criteria for contraceptive use Fifth edition 2015
  • Petitti DB. Clinical practice. Combination estrogen-progestin oral contraceptives. N Engl J Med 2003; 349:1443.
  • WHO (2004). «Low-dose combined oral contraceptives». Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use (3rd edición). Geneva: Reproductive Health and Research, WHO.
  • Curtis KM, Tepper NK, Jatlaoui TC, et al. U.S. Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use, 2016. MMWR Recomm Rep 2016; 65:1.
  • Hall, KS, White, KO, Reame, N. y Westhoff, C. (2010). Estudio del uso de la anticoncepción oral: una revisión de los enfoques de medición. Revista de salud de la mujer (2002) , 19 (12), 2203–2210. https://doi.org/10.1089/jwh.2010.1963
  • IT. del Sistema Nacional de Salud. Volumen 35, Nº 3/2011. Actualización en anticonceptivo hormonal.
  • Soledad Díaz, Verónica Schiappacasse. (2017). ¿Qué y cuáles son los métodos anticonceptivos? Instituto Chileno de Medicina Reproductiva. http://www.icmer.org/documentos/anticoncepcion/Que%20y%20cuales%20son%20los%20metodos%20anticonceptivos%2001122017.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.