Doğum Sonrası Kanama Tedavisi
Doğum sonrası kanamaların kadınlar için önemli riskleri vardır. Ayrıca, dünya çapında ana doğum sonrası komplikasyonlardan biridir.
Onlara ne sebep olur? Onları nasıl tedavi edebilirsiniz?
Bu yazıda size bu sorunun en önemli yönlerini göstereceğiz.
Doğum Sonrası Kanama Nedir?
Doğum sonu kanama vajinal doğumdan sonra 500 mL’den büyük kan kaybı olarak tanımlanır. Sezaryen geçirdiyseniz, bu 1L kan kaybına yükselir. Dünya çapında, doğum sonrası komplikasyonların %75’ini kanamalar oluşturmaktadır.
Ayrıca, doğum sonrası kanamalar az gelişmiş ülkelerde anne ölümünün ana nedenidir. Aslında, anne ölümlerinin neredeyse üçte birine neden oluyorlar.
Bu vakaların üçte birinin risk faktörleri veya bilinen nedenleri yoktur. Bu nedenle doğum sonrası kanamaların herhangi bir doğum sırasında herhangi bir kadında ortaya çıkabileceğini biliyoruz. Bununla birlikte, bu durumun dört yaygın nedeni vardır:
- Uterus atonisi: Kadın uterus kaslarını kasamaz.
- Vajina veya servikste travmalar veya yaralanmalar.
- Doğumdaki sorunlardan ötürü plasentadan parçalar kalması.
- Kan pıhtıları.
Doğum Sonrası Kanama Tedavisi
Anne ölümünü önlemek için hızlı ve etkili bir şekilde tedavi almak önemlidir. Günümüzde, gelişmiş ülkelerde doğum sonrası kanamaları önlemeye yönelik adımlar vardır ve bu durumdan ölüm oranı %5’tir.
Bu nedenle müdahalelere başlamak gerekir. Bunların amacı, sahip olduğunuz risk faktörlerinin sayısını azaltmaktır.
Şuna bir göz atın: Sezaryen Doğum Öncesi ve Sonrası Bakımı
Doğumunuzu Aktif Olarak Yönetin
Doğum plasentanın doğumdan sonra atılmasını da içerir. Rahim ne kadar kasılırsa, doğum eyleminin bu aşaması o kadar kısalır. Ayrıca, daha verimli olacaktır. Bu nedenle, bu kanama riskinizi azaltacaktır.
Bu birkaç farklı seviyede gerçekleşebilir. İlk olarak, doktorlar uterotonik ilaç verebilirler. Bunlar, rahimde kasılma yaratan ve doğumu kısaltan maddelerdir.
En yaygın uterotonik ajan oksitosindir. Oksitosinin bulunmadığı yerlerde doktorlar misoprostol gibi diğer maddeleri kullanabilirler. Ek olarak, doktor her seferinde karnı, doğru biçimde kasıldığından emin olmak için kontrol etmelidir.
Diğer adımlar, doktorların göbek kordonunu plasenta traksiyonuyla erken klampajı olabilir. Ancak, bu şu anda tartışmalı bir uygulamadır.
Şuna bir göz atın: Hamilelik Sırasında Tiroit Yetmezliği Önlemek için 5 Yol
Perineal Yırtılmaları Önleyin
Perineal bölge cinsel organlar ve anüs arasında yer almaktadır. Kontrolsüz doğumlarda, kadınların perine yırtığı olması yaygındır. Bu nedenle, doğum sonrası kanamalara neden olabilir. Bu yüzden bazı kadınlara epizyotomi uygulanır. Bu teknik perineal alanda küçük, kontrollü bir yırtılma yapmaktır.
Epizyotomiler de kontrolsüz kanamayı önlemede etkilidir. Ancak, gelecekteki sorunları önlemek için de mükemmeldirler. Örneğin, ağrı veya yara izi gibi şeyleri önleyebilirler.
Gebelikte Anemi Saptama ve Tedavisi
Anemi doğum sonrası kanamaları daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, anemiyi teşhis etmek ve tedavi etmek de ekstra kanamayı önlemenin yoludur.
Bununla birlikte, anemi tedavisi, takviye miktarına değil, durumu tespit ederek takviyelerle tedaviye başlamaya bağlı olabilir. Bu nedenle, tüm hamile kadınların hamileliğin en az dokuzuncu haftasından itibaren demir ve folik asit takviyesi almasını öneriyoruz.
Yardımlı Doğumlarda Perineal Yırtıkların Azaltılması
Bazen, doktorların bir kadının doğum yapmasına yardımcı olmak için özel araçlar kullanması gerekebilir. Mümkün olan en az yaralanmaya neden olan aletleri seçmelisiniz.
Bu nedenle, kanıtlar yardımlı bir doğum yaptırmanızı gerektirirse, önce bir vantuz seçmeniz gerekir.
Kan nakli
Kanamalar çok kan kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, kan kaybını telafi etmek için kan transfüzyonu almak önemlidir.
Doğum Sonrası Kanamalar ile İlgili Son Düşünceler
Kanamalar dünyada gebelikte anne ölümüne neden olan en yaygın doğum komplikasyonlarından biridir. Tüm kadınlar bunları yaşama riski altında olduğundan, tüm hamileliğiniz boyunca kontrolü sürdürmek önemlidir.
Ek olarak, en iyi prognoza sahip olmak için mümkün olan en kısa sürede yardım almak esastır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabrera Ramos, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revista Peruana de Ginecologia Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
- Calle, A., Barrera, M., & Guerrero, A. (2008). Diagnóstico y manejo de la hemorragia posparto. Rev Per Ginecol Obstet.
- Campbell OM, Graham WJ. Lancet Maternal Survival Series Steering Group.Strategies for reducing maternal mortality: getting on with what works. Lancet. 2006; 368 (9543): 1284–99.
- Khan KS, Wojdyla D, Say L, Gülmezoglu AM, Van Look PF. WHO analysis of causes of maternal death: A systematic review. Lancet. 2006;367 (9516): 1066–74.
- OMS. (2014). Recomendaciones de la OMS para la prevención y el tratamiento de la hemorragia posparto. Organización Mundial de la Salud. https://doi.org/http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/141472/1/9789243548500_spa.pdf
- World Health Organization. World Health Organization multicountry survey on maternal and newborn health. Geneva: WHO; 2012