Doğurgan Günlerinizin Hesaplaması Nasıl Yapılır

Hamile kalmak isteseniz de hamile kalmaktan kaçınsanız da doğurgan günlerinizi hesaplamayı öğrenmek her türlü işinize yarayacaktır. 
Doğurgan Günlerinizin Hesaplaması Nasıl Yapılır
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hamile kalabilmek için, doğurgan günlerinizin hesaplaması nasıl yapılır, yani yumurtladığınız günler hangileridir bunu bilmeniz gerekir. Aynı şey hamile kalmak istemediğinizde de geçerlidir. Ancak doğurganlığı %100 başarıyla belirlemek mümkün değildir. Unutmayın, doğurgan günlerinizin hesaplaması her zaman tahminler üzerinden gider. 

Ovülasyon (yumurtlama) takvimi, hormon seviyelerini ölçen testler ve servikal mukus sıcaklığını ve yapısını analiz etmek için kullanılan aletler yumurtlama günlerini kesin olarak hesaplayamaz.

Doğurgan Günlerinizin Hesaplaması Nasıl Yapılır

Adet döngüsü dediğimiz menstrüel siklus iki menstrüel periyod arasındaki zaman aralığıdır. Reglin ilk günü yeni bir döngünün başlangıcıdır. Her kadın kendine özgü bir döngüye sahiptir ve bu döngü aydan aya değişkenlik gösterebilir.

Buna ek olarak, genellikle bir kadının döngüsü hayatı boyunca değişimden geçer. Eğer döngünüz 18 yaşındayken 26 gün sürdüyse, on yıl sonra bu değişip daha kısa ya da uzun sürebilir. Ayrıca bu hamilelikten sonra da değişebilir.

Düzensiz menstrüel siklus endişelenmeniz gereken bir durum değildir, çünkü çok normaldir. Sadece hamile kalmak istiyorsanız ya da amenore (adet görmeme) olabileceğinizi düşünüyorsanız, döngünüzü daha sık takip etmeniz gerektiğini bilmeniz yeterli.

Ovülasyon Ne Zaman Gerçekleşir?

övülasyon

28 günlük normal süreli bir döngüde ovülasyon, döngünün yaklaşık 14. gününde gerçekleşir. Bu da demek oluyor ki düzenli bir menstrüel döngüde yumurtladığınız doğurgan günler genellikle 8 ila 15 gün arasına denk gelecektir.

Böylece doğurgan olduğunuz gün sayısı 6 diyebiliriz: yani yumurtlama öncesindeki beş gün ve yumurtladığınız gün.

Yumurtalar atılmaya başladıktan 12 ile 18 saat sonrasına kadar canlı kalır. Daha sonrasında ölür ve kadının düzenli menstrüel siklusundaki doğurgan günler sonlanır. Ancak, her kadın aylık olarak aynı gün sayısına denk düşen düzenli bir döngüye sahip değildir. 

Peki ya Regliniz Düzensizse?

Adet düzensizliği olan bir kadının yumurtlama günlerini hesaplamak da daha zordur. Yani, bu tahminlerle bile kadının hamile kalması ya da hamileliği önlemesi mümkün olmayabilir. Eğer döngünüz içinde farklı zamanlarda adet görüyorsanız, günleri takip ederken hata yapmanız çok kolay olur.

Ancak düzensiz bir menstrüel siklusta doğurgan olduğunuz günleri hesaplamak istiyorsanız ilk önce şunu yapmanız gerekiyor: adet döngünüzü en az altı ay boyunca kaydetmek. Örneğin; bir ay 22 gün, diğeri 27, sonra ise 31 gün sürdü gibi. Bunları not ettikten sonra şu formülü uygulayın:

  • En kısa süren döngüden 18 gün, en uzun döngüden 11 gün çıkarın. Örneğin: eğer en kısa döngünüz 22 gün, en uzun döngünüz 31 gün ise, 22-18=4 ve 31-11=20 şeklinde olmalıdır.
  • Böylece doğurgan periyodunuz döngünüzün 4. ile 20. günü arasına denk gelir, yani 17 gün. Elbette bu tahmin kesin olmayan ve uzun bir süredir, fakat hamile kalmak istiyorsanız cinsel ilişkiye girmek için bu günleri seçmelisiniz.

Düzensiz adet görüyorsanız en güvenli yöntem yumurtlama testleridir. Bunlar eczaneler satılır ve titizlikle izlemeniz gereken talimatları da içinde bulabilirsiniz. Bu, hem hamile kalmak hem de hamileliği önlemek için en iyi yoldur.

Doğurgan Günlerinizi Bilmek Bir İşe Yarar Mı?

Evet. Doğurgan günlerinizi bilmek son derece faydalıdır. Eğer hamile kalmaya ek olarak bebeğinizin cinsiyetini de etkilemek istiyorsanız, doğurgan günlerinizi bilmenin işe yarayabileceği söyleniyor.

Bu teori kanıtlanmamış olsa da, cinsel ilişkinizi tam olarak ovülasyon gününde yaşarsanız erkek çocuğu olma şansını arttırdığı; ovülasyon öncesindeki 3-5 günde yaşarsanız da kız çocuğunuz olma ihtimalinin yüksek olduğu söyleniyor.

Doğurgan Gününüzde Olduğunuzu Gösteren Semptomlar Var Mıdır?

Doğurgan günlerinizi hesaplamak için bedeninizin size gönderdiği sinyalleri fark etmeyi bilmeniz gerekir. Ovülasyona işaret eden bu semptomlar:

  • Vajina sıvılarındaki artış ile akıntının rengi ve kıvamının yumurta beyazına benzer olduğunu fark etmek. Estradiol hormonunun salgılanması normalden daha fazla vajinal akıntıya yol açar. Bu vajinal kanal için doğal bir kayganlaştırıcı mekanizmasıdır.
  • Sivilceler en çok nefret edilen belirtidir, ancak yumurtladığımızın da bir göstergesidir. Bu dönemde cildimiz, ergenlik döneminden çoktan çıkmış olsak da daha yağlı olur.
  • Vücut ısınızda hafif bir artış görülebilir, bu da foliküllerin yumurtaları bıraktığı zamana tekabül eder. Bu sıcaklık artışından kısmen progesteron sorumludur.
  • Libidoda artış. Bu durum hormon seviyelerindeki artıştan kaynaklanır. Kendinizi daha çekici hissedersiniz ve cinsel dürtünüz artar. Vücudunuz en iyi suç ortağınız olur.
  • Ovülasyon safhasında iştahınızda da artış olur. Bunun sebebi kadınların vücudunu olası bir hamileliğe hazırlamasıdır.
  • Karnınızın alt bölgesinde gidip gelen hafif bir ağrı ya da kramp hissedebilirsiniz. Bu da yumurtladığınızın bir başka göstergesidir.
  • Ruh halindeki ani değişimler. Asabiyet ve duygusal dengesizlik yumurtladığınızı gösteren belirgin işaretlerdendir.

Son Olarak

Bedenimizi iyi anlamak, hamile kalmak istesek de istemesek de, cinselliğimizi keyifle yaşayabilmemiz için büyük bir yardımcıdır. Menstrüel döngünüzle ve üreme sisteminizin sağlığıyla ilgili her şeyin yolunda gidip gitmediğini kontrol ettirmek için jinekoloğunuzu her yıl düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.

Sağlıklı ve dengeli bir yaşam doğurganlığınızı arttırmak için elzemdir. Stresten uzak durun, yeterince dinlenin ve hamile kalma derdiniz olsun olmasın partnerinizle yaşadığınız samimi anların keyfine varın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.