Duygusal İstismarın Uzun ve Kısa Vadeli Etkileri

Duygusal istismar, bir tür kötü muamele ve saldırganlıktır. Ek olarak, kötü muamele gören kişinin kişiliği için çok zararlı sonuçları olabilir: depresyondan intihar düşüncelerine kadar kişiye etki edebilir. Bu nedenle, bu tür kötü muamele tıpkı fiziksel istismar gibi rapor edilmelidir.
Duygusal İstismarın Uzun ve Kısa Vadeli Etkileri

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Belki ilk bakışta duygusal istismarın etkileri fiziksel istismar kadar belirgin değildir. Bununla birlikte, sonuçları oldukça etkilidir ve fiziksel şiddetinkinden çok daha uzun süreli tesir eder. Yine de, bunu bir tür istismar, kötü muamele veya şiddet olarak sınıflandırmak birçok insan için zordur.

Duygusal istismar

Adından da anlaşılacağı gibi, duygusal istismar, bir kişinin diğerine uyguladığı türden bir istismardır. Normalde aşağıdakilerle karakterize edilen birçok biçimde olabilir:

  • Diğer kişiyi aşağılamayı veya küçültmeyi amaçlayan tutumlar, eylemler ve sözler
  • Hakaret
  • Onaylanmama
  • Diğer kişiyi izole etmek
  • İtibarını sarsma

Yani, tıpkı fiziksel istismar gibi, duygusal istismar da bir tür şiddet ve kötü muameledir. Bu anlamda, istismarcının kurbanı aşağılamak için zararlı ifadeler kullandığı, genellikle sözlü olarak başka bir kişiye yönelik saldırganlıktır.

Ek olarak, görülmesi o kadar kolay olmadığından, genellikle uzun sürer, böylece mağdur çok düşük bir özgüvene ve kötü bir benlik imajına sahip olur ki, onları istismarcının bunu söylediğine inanmaya bile götürebilir.

Psikolojik tacizin tercihleri ​​yoktur. Gerçekte, çocuklar, gençler, yetişkinler veya yaşlıların başına gelebilir. Aynı şekilde, içinde olduğu belirli bir ortam yoktur, yani bir ailede, arkadaşlar arasında, bir ilişkide, işte vb. olabilir.

Bu tür tacizin tanıkları olabileceğini unutmamalıyız. Örneğin, çocuklar evde olaylara tanık olabilir veya iş arkadaşları bir patronun bir çalışanı küçültücü bir şekilde aşağıladığını görebilir. Bu aynı zamanda tanıkların duygusal sağlığını da etkileyebilir.

Duygusal istismarın etkileri

mutsuz kadın
İstismarcı her zaman kurbanının özgüvenini zayıflatmaya çalışır ve ilişkide duygusal bağımlılık yaratır.

Uzun süreli duygusal istismarın sonuçları çoğu durumda görünmezdir. Bu nedenle, taciz mağduru için bile onları tespit etmek çok zordur.

Kendine güvensizlik

Düşük benlik saygısı, istismarın nedenlerinden biri olabileceği gibi sonuçlarından biri de olabilir. Yani, düşük benlik saygısı, istismarcıyı istismara başlamaya motive eden bir faktör olabilir ve aynı zamanda kötü muamele yoluyla mağdurun özgüvenini düşürecektir.

Aslında mağdurun zayıflığı, istismarcıları cezbeden şeylerden biridir, bu yüzden onları incittikleri yerde vururlar. İstismarcı, kurbanın değersiz olduğunu, onları küçük düşürdüğünü ve aşağıladığını sürekli tekrar edecektir. Aynı zamanda, kurban buna inanmaya başlayacak ve bağımlılık ilişkisini güçlendirecektir.

Stres ve kaygı

Duygusal istismara uğrayan insanlar yüksek düzeyde stres ve endişe gösterirler. Bunun başlıca nedeni, gerçekte ne olduğunu görememeleridir. Aslında, genellikle istismara uğradıklarının ve istismarcının davranışının normal veya kabul edilebilir olmadığının farkında değildirler.

Suçluluk hissi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, mağdurun benlik saygısı ve öz değeri, istismarcının saldırıları ile daha da kötüleşti. Bu nedenle, genellikle istismar için kendilerini suçlayabilirler. Yani, kendilerinin suçu olduğunu söyleyerek istismarı haklı çıkarabilirler.

Bu doğrultuda, istismarcı – özellikle bir ilişkide – kurbanda duygusal şantaj olarak bilinen suçluluk duygusunu teşvik etmeye başlar.

Duygusal istismarın diğer etkileri

dur demek
Mağdur üzerindeki olası etkilerine dikkat etmenin yanı sıra her türlü istismarı her zaman bildirmelisiniz.

Etkilerinin daha önce bahsettiğimizden daha ciddi olabileceği kötüye kullanım vakaları vardır. Aralarında:

  • Depresyon. Uzun süreli istismarın ve özgüven eksikliğinin bir sonucu.
  • İntihar düşünceleri. Bu, aşırı durumlarda ortaya çıkar ama ne yazık ki, en çok görüldüğü yer okulda zorbalık yaşayan öğrencilerdir.
  • Uyuşturucu veya alkol kötüye kullanımı. Bu maddeleri kullanmak, kurbanların gerçeği görmeyi reddederek gerçeklerden kaçınmalarına ve duygusal istismarın üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir.
  • Saldırganlık. Öfke ve kin birikerek saldırgan bir kişiliğe neden olabilir. Özellikle çocuklarda ergenlik ve yetişkinlik döneminde ciddi bir soruna dönüşebilmektedir.
  • Diğer insanlarla ilişkileri sürdürmede güçlük. İstismar, düşük benlik saygısı ve güvensizlik, mağdurun duygusal izolasyonu tercih ederek diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler sürdürememesine neden olabilir.

Tüm bu gerçekler söz konusu olduğunda duygusal istismarın fiziksel istismar kadar zarar verici olduğu düşünülmelidir. Durumu mümkün olan en kısa sürede bildirerek sınırlar koymak ve tacizci kişilerden veya ilişkilerden kendinizi uzaklaştırmak önemlidir.

Çocuklar ve ergenler söz konusu olduğunda, daha kötü sonuçları önlemek için duygusal istismarın belirtilerini fark etmek için ebeveynlerine veya vasilerine güvenmelidirler.

Öyleyse, fiziksel istismar rapor edilecekse, duygusal istismar da bildirilmelidir. Bundan sonra, mağdur, özgüvenini ve öz saygısını yeniden kazanmasına yardımcı olacak bir terapi ve iyileşme sürecine başlamalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Erin E. Burns, Joan L. Jackson & Hilary G. Harding (2010) Child Maltreatment, Emotion Regulation, and Posttraumatic Stress: The Impact of Emotional Abuse, Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma, 19:8, 801-819, DOI: 10.1080/10926771.2010.522947
  • Cortina, L. M., & Magley, V. J. (2003). Raising Voice, Risking Retaliation: Events Following Interpersonal Mistreatment in the Workplace. Journal of Occupational Health Psychology. https://doi.org/10.1037/1076-8998.8.4.247
  • Shelley A. Riggs & Patricia Kaminski (2010) Childhood Emotional Abuse, Adult Attachment, and Depression as Predictors of Relational Adjustment and Psychological Aggression, Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma, 19:1, 75-104, DOI: 10.1080/10926770903475976

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.