Düzensiz Adet Döngüsüne İlişkin 4 İşaret
İlk adet döneminden itibaren her kadın, adet döngüsüne dikkat etmeli ve her adet dönemiyle ilgili bazı detayları not etmelidir.
Vücudunuzun adet dönemi sırasında nasıl davrandığını bilmek, adet döngünüz düzensiz olduğunda bunu fark etmenize yardımcı olacaktır.
Genç olduğunuzda ve ilk olarak düzensiz adet dönemleriniz olduğunda, düzensiz bir döngünüz olabilir. Normal döngüler 28 ila 30 gün arasında sürer. Hatta, 32 günlük döngülere sahip olan kadınlar da vardır.
Normal adet dönemleri üç ila yedi gün arasında sürer. 10 günden uzun süren bir adet dönemi, düzensiz olarak kabul edilir. Bu, normalden beş gün öncesinde ya da sonrasında gelen adet dönemleri için de böyledir.
Düzensiz bir adet döngüsü birçok çeşitli faktöre bağlı olabilir. Bazıları hastalıklarla ilişkili olabilirken, bazıları basit hormonal problemlerden kaynaklanabilir.
Örneğin ergenlik yıllarında, düzensiz aden dönemlerine sıklıkla rastlanır. Bunun nedeni genellikle yaşınıza bağlı hormonal değişikliklerdir.
Menopoz dönemine yaklaştığınızda da aynı şey olur.
Düzensiz adet dönemlerinin ortak özellikleri
Düzensizlikleri tespit etmede en önemli şey, normal adet döngünüzü bilmenizdir. Bu, adet döneminizin kaç gün sürdüğü ya da sizin için ne kadar kanamanın normal olduğu bilgisine sahip olmak demektir.
Ayrıca, herhangi bir ruh hali değişiminden haberdar olmalısınız. Saç dökülmesi ve zayıf tırnaklar hormonal problemlerin diğer belirtileri olabilir.
Bir hastalığı ya da diğer bir patolojiyi gösterebilecek altı tane belirti vardır. Tüm bu durumlarda, doktorunuzu ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
Buna da bakın: Reglinizin Düzensiz Olmasının 6 Sebebi
1. Şüphe uyandıran bir koku
Balık kokusuna benzer bir koku, vajinal bölgedeki bakteriyel üremeyi gösteren karakteristik bir kokudur. Genel olarak bir enfeksiyon ile ilişkilidir. Bu, jinekoloğunuza mümkün olduğunca kısa bir zamanda gitmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.
Enfeksiyonlar, adet döngünüzün düzensiz olmasına neden olabilir. Herhangi bir yaralanmayla daha komplike hale gelmeleri de mümkündür.
2. Çok erken ya da çok geç olan düzensiz adet dönemleri
Normal bir adet döngüsü 28 ila 32 gün arasında sürer.
- 24 günde bir gerçekleşirse bu erken kabul edilir. Ergenler için ise eğer 21 günde bir olursa düzensiz anlamına gelir.
- Diğer bir yandan, 35 günden uzun süren bir döngü yetişkin kadınlar için önemli ölçüde geç kabul edilir. Ergenler için ise bu, 45 gün veya daha fazlası için geçerlidir.
Buna da bakabilirsiniz: Regl Hakkında Kimsenin Söylemediği 7 Şey
3. Çok uzun süren düzensiz adet dönemleri
Adet döneminizin ne kadar sürdüğü de önemli olan diğer bir değişkendir. Genel olarak konuşursak, üç ila beş gün arasında sürmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda yedi güne kadar sürmesi mümkündür.
Döneminiz bir haftadan uzun sürdüğünde doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu durumu etkileyen fiziksel bir sorun olabilir.
4. Oldukça ağır adet dönemleri
Ağır bir adet döneminin teknik olarak ne anlama geldiğini bilmek zordur. Fakat her kadın kendi bedeni için normal olanı bilmelidir. Adet akışınızdaki herhangi bir artışa dikkat etmek oldukça önemlidir.
- Eğer temponunuzu ya da pedinizi sürekli olarak değiştirme ihtiyacı hissediyorsanız, bu bir artış anlamına gelebilir.
- Normal bir akış, günde üç ila dört kere değiştirme gerektirir.
Adet döneminizle ilgili semptomlar
Bazı kadınların adet döngüleri sırasında karın ağrıları ve baş ağrıları yaşaması yaygın görülen bir durumdur.
Eğer baş ağrılarınız akut migrene dönüşürse, bu bir probleme işaret ediyor olabilir.
Yoğun kas ya da sırt ağrısı için de aynısı geçerlidir. Radikal ruh hali değişimleri de bir uyarı işareti olmalıdır.
Eğer adet döneminizde ateş ya da kusma yaşıyorsanız, derhal doktorunuza gitmelisiniz.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Ağır Geçen Adet Dönemleri İçin Isırganotu
Adet dönemleri arasındaki kanama
Adet döngüleriniz açıkça belirlenmelidir. Düzensiz bir döngü, adet dönemleriniz arasındaki kanama ile tanımlanabilir. Eğer kanamanız çoksa, bu enfeksiyonun bir belirtisi olabilir.
Bu durumlarda, herhangi bir düşük ya da kanser gibi ciddi bir bozukluk olmadığından emin olmanız önemlidir.
Düzensiz adet döngüsünün olası sebepleri
- Hormonal problemler, düzensiz adet döngüsünün en yaygın görülen sebepleridir. Poikistik over sendromu ya da yumurtlama ile ilgili problemler diğer iki olası sebeplerdir.
- Düzensiz adet döngüsü için başka bir sebep ise yeme bozukluğu olabilir. Kısa süren ya da eksik adet dönemleri anoreksiya ya da bulimia ile ilişkili olabilir.
- Yüksek performanslı sporcular da düzensiz adet döngülerine sahiptir. Bazı durumlarda, hiç regl olmayabilirler. Bu sadece fiziksel aktivite ile değil stresle de ilgilidir.
- Kronik stres ve depresyon da düzensiz bir döngünün sebepleri olabilir.
- Doğum kontrol hapları ve hamilelik ise adet bozukluklarına ilişkin diğer tipik tetikliyicilerdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rodríguez, M. y Hernández, I. ”Trastornos menstruales de la adolescencia”. Adolescere: Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia. 2014; II (3): 7-17. [En línea] Disponible en: https://www.adolescenciasema.org/usuario/documentos/07-17%20Trastornos%20menstruales%20de%20la%20adolescencia.pdf
- ”What are menstrual irregularities?” National Institute of Child Health & Human Development. http://www.nichd.nih.gov/health/topics/menstruation/conditioninfo/Pages/irregularities.aspx.
-
A.I. Modroño Blanco, S. Ruiz Nepote, J. Pérez Dettoma, M. Ezcurdia Gurpegui. ”Alteraciones del ciclo menstrual”. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado,
2002. 8 (81): 4340-4348. ISSN 0304-5412, https://doi.org/10.1016/S0304-5412(02)70809-3.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541202708093)